I løbet af sommeren har initiativet ‘Danmarks ældste krydderi’ fundet sted, og nu står det klart, at den heldige vinder er Anne Marie Andersen fra Liseleje. Hendes krydderi er en over 40 år gammel nellike, dateret til 1982.
Danmarks ældste krydderi er et initiativ fra online-supermarkedet Motatos, der har til formål at øge bevidstheden om bedst før-mærkning af fødevarer.
Ifølge Fødevarestyrelsen smider danske husholdninger årligt 235.000 tons spiselig mad ud. En væsentlig medvirkende faktor til dette spild er den manglende forståelse for, hvad bedst før-mærkningen betyder.
Resultatet er, at mange mennesker kasserer fødevarer som ris og pasta, bare fordi de har overskredet deres bedst før-dato. Vi vil gerne udfordre danskerne på en sjov måde til at holde op med at fokusere på etiketten og i stedet bruge deres sanser.
“Hvis flere mennesker tør se, lugte og smage på produkter, der har overskredet deres bedst før-dato, kan vi reducere den store mængde madspild,” siger Anna Holmqvist, Sustainability Manager hos Motatos.
I Danmarks ældste krydderi blev publikum opfordret til at sende billeder ind af de ældste krydderiglas, de kunne finde hjemme i deres krydderiskabe, og responsen var stor med mange fine gamle krydderier. Men vinderen blev Anne Marie Andersen fra Liseleje.
Historien bag det vindende krydderi
Anne Marie købte krydderiet til den første jul, hun holdt alene i 1982. Hun skulle fejre jul med sin etårige søn i sin lejlighed i Skovlunde og ville gerne pynte op med appelsiner og nelliker. Hendes søn er nu 43 år gammel. Krydderierne blev stående i skabet, og da Anne Marie hørte om konkurrencen, gik det op for hende, at hun nok havde et stærkt bidrag.
“Der er stadig både aroma og smag i nellikerne,”siger Anne Marie.
Ikke relateret til fødevaresikkerhed
I modsætning til, hvad mange tror, er bedst før-datoen ikke relateret til fødevaresikkerhed, men er blot en garanti fra fødevareproducenten om, at fødevaren vil bevare sin kvalitet med hensyn til smag, farve, sprødhed, fasthed og konsistens op til den specifikke dato. Det betyder ikke, at fødevaren bliver uspiselig efter denne dato; ofte er den god i uger, måneder og nogle gange endda år efter datoen. Nogle fødevarer, som eksempelvis eddike og mange krydderier, bliver aldrig rigtig dårlige.
Motatos slår dog fast, at bedst-før-datoen ikke må forveksles med “sidste anvendelsesdato”-mærkning, som er en mærkning af fødevarer, der kan blive sundhedsskadelige efter kort tid. Der findes ikke mange af den slags fødevarer, så det er usædvanligt, at fødevarer er mærket med en udløbsdato.
Eksempler på den faktiske holdbarhed for fødevarer (fra Skafferiguiden):
Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Dåsemad: 5+ år
Mel: 3+ år
Pasta: i evigheder*
Salt: i evigheder*
Sukker: i evigheder*