• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 04. 2025 | Mikkel Bækgaard

Danmark er førende i Europa inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 04. 2025 By Mikkel Bækgaard

En ny analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre, og at samarbejdet mellem den akademiske verden, industrien og regeringen øges.

Foto: Mosa Meat

Danmark har positioneret sig som Europas førende land for investeringer i alternative proteiner – altså plantebaseret kød, fisk og skaldyr, æg og mejeriprodukter, samt mycoprotein, lavet gennem fermentering, æg- og mejeriproteiner fra præcisionsfermentering og kultiveret kød, som er lavet af celler fra dyr.

En ny analyse fra Good Food Institute Europe fremhæver, hvordan offentlige og private investeringer har accelereret væksten. Danske privatejede alternative proteinvirksomheder rejste 162 millioner kroner i 2024 – det højeste beløb i Europa og en stigning på 964 pct. fra året før.

Det danske engagement ses tydeligt i milliardinvesteringerne i plantebaserede fødevarer og engagementet i nye teknologier som fermentering og kultiveret kød. Det gælder for eksempel den danske startup Meat Tomorrow, som for nylig sikrede sig 27,7 millioner kroner i seed-finansiering.

Med den globale efterspørgsel efter kød, der forventes at stige med over 50 % inden 2050, og den voksende globale økonomiske usikkerhed, er det nødvendigt at styrke fødevaresystemernes robusthed. Diversificering af forsyningskæden for protein kan forbedre fødevaresikkerheden og samtidig reducere miljøpåvirkningen – plantebaseret kød kræver f.eks. op til 93 % mindre jord end konventionelt kød, mens man ved hjælp af fermentering kan lave næringsrig mad fra afgrøder, der ellers ville gå til spilde.

Samarbejde mellem forskning og industri er afgørende

Analysen viser, at danske universiteter er ledende inden for forskning i alternative proteiner. Københavns Universitet er førende inden for optimering af ingredienser, mens DTU Food og DTU Biosustain på Danmarks Tekniske Universitet rykker på plantebaseret og fermenteringsbaseret bioprocessering.
Aarhus Universitet har blandt andet fokus på kultiveret kød, bæredygtigt landbrug og forskning i landbrugspraksis, mens Aalborg Universitet bidrager med fermenteringsekspertise. Novo Nordisk Fonden styrker Danmarks lederskab gennem store finansieringsinitiativer som CO₂-til-protein-konsortiet og Plant2Food, der fremmer samarbejde mellem ledende institutioner i hele Europa.

Analysen fremhæver behovet for en strategisk allokering af fremtidige nationale midler for at prioritere de forskningsområder, hvor effekten er stor, såsom forbedring af smag og tekstur for plantebaserede produkter – hvilket er afgørende faktorer for forbrugernes accept.

Derudover vil en styrkelse af samarbejdet med andre nordiske lande, især inden for nye områder som kultiveret kød og fermentering, være afgørende for at drive innovation og markedsvækst. Det aktuelle nordiske videns- og innovationsnetværk for alternative proteiner (NAPKIN) er et markant eksempel på et samarbejde der kan skabe fremskridt på området. Det er afgørende at bygge stærkere broer mellem forskning og erhvervsliv for at realisere potentialet i de store investeringer.

Smag, konsistens og pris – tre afgørende faktorer

Selvom mange forbrugere ønsker at spise mere plantebaseret, vender en del stadig tilbage til animalske produkter, når de plantebaserede produkters smag, tekstur og pris kommer til kort. For at styrke udbredelsen skal branchen fokusere på innovationer, der forbedrer den sensoriske oplevelse af plantebaserede produkter og samtidig gør dem prismæssigt konkurrencedygtige.

Førende danske kokke er med til at drive innovation af nye fødevarer

Leonie Jahn, der leder et team på Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability på DTU, forsker i, hvordan trådfibre fra svampe (filamenter) kan bruges til at lave et produkt, der genskaber teksturen i fisk og skaldyr i hele stykker. Projektet sker i samarbejde med den københavnske Michelin-restaurant Alchemist, og Jahn fremhæver, hvordan Danmark bruger sit dynamiske gastronomiske miljø – hvor forskere, startups og topkokke samarbejder – til at drive fødevareinnovation.

“Denne helt særlige synergi har skabt et testmiljø for nye fødevareteknologier og smagsvarianter”, siger hun. “På DTU undersøger vi, hvordan diversiteten inde for svampeområdet kan forbedre tekstur og smag og bygge bro mellem økologi, genetik og fermentering. En styrkelse af disse tværsektorielle partnerskaber er nøglen til at holde Danmark i front, når det gælder bæredygtig fødevareinnovation.”

Nye innovationer, såsom kultiverede fedtstoffer til plantebaseret kød og præcisionsgæring til plantebaserede oste, peger også mod lovende løsninger. For eksempel hjælper kultiveret fedt med at efterligne mundfølelsen og smagsprofilen fra konventionelt kød, mens præcisionsfermentering giver mulighed for at forbedre smagen, teksturen og strækevnen for plantebaserede oste.

Potentiale for 27.000 nye arbejdspladser i Danmark til en værdi af 13 mia. kroner

Ifølge AgriFoodTure har Danmark potentiale til at skabe 27.000 arbejdspladser inden for det alternative proteinområde med en markedsværdi på op mod 13 milliarder kroner. De kommende år vil dog være afgørende for, om Danmark kan fastholde sin position som Europas største investor i alternative proteiner. Fortsatte investeringer i forskning og udvikling, og støtteordninger – navnlig på EU-plan – vil være afgørende, ligesom lovgivningsmæssige beslutninger om nye fødevarer som kultiveret kød og fermenterede ingredienser vil udstikke retningen for sektoren.

GFI Europe: Dansk forskningsøkosystem er i verdensklasse

“Danmark har opbygget et forskningsøkosystem i verdensklasse for alternative proteiner og fungerer som et eksempel for andre lande, der ønsker at satse og profitere på disse nye fødevareformer. Med en stigende global efterspørgsel efter kød og med verdens forsyningskæder under pres, er alternative proteiner afgørende for at styrke fødevaresikkerheden,” udtaler Elena Walden, Senior Policy Manager hos Good Food Institute Europe.

“Danmark bør nu tage sin førerposition med til Bruxelles og sikre, at danske innovationer kan udvikles kommercielt i Europa. Danmark skal kæmpe for et regelsæt, der muliggør fødevareinnovation, forsvarer evidensbaserede beslutninger mod misinformation og sikrer EU’s ressourcestærke, videnskabeligt baserede kurs mod at bringe sikre, banebrydende teknologier på markedet.”

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik