• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 04. 2025 | Mikkel Bækgaard

Danmark er førende i Europa inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 04. 2025 By Mikkel Bækgaard

En ny analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre, og at samarbejdet mellem den akademiske verden, industrien og regeringen øges.

Foto: Mosa Meat

Danmark har positioneret sig som Europas førende land for investeringer i alternative proteiner – altså plantebaseret kød, fisk og skaldyr, æg og mejeriprodukter, samt mycoprotein, lavet gennem fermentering, æg- og mejeriproteiner fra præcisionsfermentering og kultiveret kød, som er lavet af celler fra dyr.

En ny analyse fra Good Food Institute Europe fremhæver, hvordan offentlige og private investeringer har accelereret væksten. Danske privatejede alternative proteinvirksomheder rejste 162 millioner kroner i 2024 – det højeste beløb i Europa og en stigning på 964 pct. fra året før.

Det danske engagement ses tydeligt i milliardinvesteringerne i plantebaserede fødevarer og engagementet i nye teknologier som fermentering og kultiveret kød. Det gælder for eksempel den danske startup Meat Tomorrow, som for nylig sikrede sig 27,7 millioner kroner i seed-finansiering.

Med den globale efterspørgsel efter kød, der forventes at stige med over 50 % inden 2050, og den voksende globale økonomiske usikkerhed, er det nødvendigt at styrke fødevaresystemernes robusthed. Diversificering af forsyningskæden for protein kan forbedre fødevaresikkerheden og samtidig reducere miljøpåvirkningen – plantebaseret kød kræver f.eks. op til 93 % mindre jord end konventionelt kød, mens man ved hjælp af fermentering kan lave næringsrig mad fra afgrøder, der ellers ville gå til spilde.

Samarbejde mellem forskning og industri er afgørende

Analysen viser, at danske universiteter er ledende inden for forskning i alternative proteiner. Københavns Universitet er førende inden for optimering af ingredienser, mens DTU Food og DTU Biosustain på Danmarks Tekniske Universitet rykker på plantebaseret og fermenteringsbaseret bioprocessering.
Aarhus Universitet har blandt andet fokus på kultiveret kød, bæredygtigt landbrug og forskning i landbrugspraksis, mens Aalborg Universitet bidrager med fermenteringsekspertise. Novo Nordisk Fonden styrker Danmarks lederskab gennem store finansieringsinitiativer som CO₂-til-protein-konsortiet og Plant2Food, der fremmer samarbejde mellem ledende institutioner i hele Europa.

Analysen fremhæver behovet for en strategisk allokering af fremtidige nationale midler for at prioritere de forskningsområder, hvor effekten er stor, såsom forbedring af smag og tekstur for plantebaserede produkter – hvilket er afgørende faktorer for forbrugernes accept.

Derudover vil en styrkelse af samarbejdet med andre nordiske lande, især inden for nye områder som kultiveret kød og fermentering, være afgørende for at drive innovation og markedsvækst. Det aktuelle nordiske videns- og innovationsnetværk for alternative proteiner (NAPKIN) er et markant eksempel på et samarbejde der kan skabe fremskridt på området. Det er afgørende at bygge stærkere broer mellem forskning og erhvervsliv for at realisere potentialet i de store investeringer.

Smag, konsistens og pris – tre afgørende faktorer

Selvom mange forbrugere ønsker at spise mere plantebaseret, vender en del stadig tilbage til animalske produkter, når de plantebaserede produkters smag, tekstur og pris kommer til kort. For at styrke udbredelsen skal branchen fokusere på innovationer, der forbedrer den sensoriske oplevelse af plantebaserede produkter og samtidig gør dem prismæssigt konkurrencedygtige.

Førende danske kokke er med til at drive innovation af nye fødevarer

Leonie Jahn, der leder et team på Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability på DTU, forsker i, hvordan trådfibre fra svampe (filamenter) kan bruges til at lave et produkt, der genskaber teksturen i fisk og skaldyr i hele stykker. Projektet sker i samarbejde med den københavnske Michelin-restaurant Alchemist, og Jahn fremhæver, hvordan Danmark bruger sit dynamiske gastronomiske miljø – hvor forskere, startups og topkokke samarbejder – til at drive fødevareinnovation.

“Denne helt særlige synergi har skabt et testmiljø for nye fødevareteknologier og smagsvarianter”, siger hun. “På DTU undersøger vi, hvordan diversiteten inde for svampeområdet kan forbedre tekstur og smag og bygge bro mellem økologi, genetik og fermentering. En styrkelse af disse tværsektorielle partnerskaber er nøglen til at holde Danmark i front, når det gælder bæredygtig fødevareinnovation.”

Nye innovationer, såsom kultiverede fedtstoffer til plantebaseret kød og præcisionsgæring til plantebaserede oste, peger også mod lovende løsninger. For eksempel hjælper kultiveret fedt med at efterligne mundfølelsen og smagsprofilen fra konventionelt kød, mens præcisionsfermentering giver mulighed for at forbedre smagen, teksturen og strækevnen for plantebaserede oste.

Potentiale for 27.000 nye arbejdspladser i Danmark til en værdi af 13 mia. kroner

Ifølge AgriFoodTure har Danmark potentiale til at skabe 27.000 arbejdspladser inden for det alternative proteinområde med en markedsværdi på op mod 13 milliarder kroner. De kommende år vil dog være afgørende for, om Danmark kan fastholde sin position som Europas største investor i alternative proteiner. Fortsatte investeringer i forskning og udvikling, og støtteordninger – navnlig på EU-plan – vil være afgørende, ligesom lovgivningsmæssige beslutninger om nye fødevarer som kultiveret kød og fermenterede ingredienser vil udstikke retningen for sektoren.

GFI Europe: Dansk forskningsøkosystem er i verdensklasse

“Danmark har opbygget et forskningsøkosystem i verdensklasse for alternative proteiner og fungerer som et eksempel for andre lande, der ønsker at satse og profitere på disse nye fødevareformer. Med en stigende global efterspørgsel efter kød og med verdens forsyningskæder under pres, er alternative proteiner afgørende for at styrke fødevaresikkerheden,” udtaler Elena Walden, Senior Policy Manager hos Good Food Institute Europe.

“Danmark bør nu tage sin førerposition med til Bruxelles og sikre, at danske innovationer kan udvikles kommercielt i Europa. Danmark skal kæmpe for et regelsæt, der muliggør fødevareinnovation, forsvarer evidensbaserede beslutninger mod misinformation og sikrer EU’s ressourcestærke, videnskabeligt baserede kurs mod at bringe sikre, banebrydende teknologier på markedet.”

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik