• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025 | Mikkel Bækgaard

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025 By Mikkel Bækgaard

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes et solidt fundament for en sund og konkurrencedygtig virksomhed på lang sigt.

Danish Crown gennemførte i regnskabsåret 2024/25 en omfattende spareplan for at tilpasse omkostningerne til det fremadrettede forretningsomfang. Der er sagt farvel til 500 funktionærer, den tabsgivende fabrik i Kina er solgt, i Tyskland er en fabrik, der pakkede fersk kød til den tyske detailhandel lukket ned, og der er iværksat en turn around af centrale tyske og engelske aktiviteter.

Sideløbende er det med en målrettet indsats lykkedes at vende udviklingen i tilførslerne af grise til koncernens danske slagterier, så samlet set kommer Danish Crown styrket ud af året.

“Vi er et meget bedre sted, end vi var for et år siden, men vi har stadig meget arbejde foran os, inden vi endegyldigt har lagt krisen bag os,” siger Group CEO Niels Ulrich Duedahl og uddyber:

“Vi er lykkedes med at skabe bedre balance mellem afregning til vores andelsejere, omkostningerne til driften og kapacitetsudnyttelsen på slagterierne, men det er vigtigt, at vi får styrket vores indtjening yderligere, så vi både kan betale en konkurrencedygtig pris for andelsejernes råvarer og udvikle Danish Crown.”

Større løbende udbetaling

En kombination af øget konkurrencekraft samt en ændring i tilgangen til forholdet mellem den løbende betaling for andelsejernes leverancer af slagtedyr (noteringen) og fordelingen af årets overskud – den såkaldte restbetaling – gjorde at Danish Crown i foråret øgede noteringen markant. Over få uger blev den hævet med 2,80 kr., hvoraf 1,60 kr. kom fra ændringen i tilgangen til forholdet mellem notering og restbetaling, mens 1,20 kr. var øget konkurrencekraft. Samtidig blev målsætningen for restbetalingen sænket til 70 øre. Den manøvre har reduceret driftsindtjeningen (EBIT) og dermed årets nettoresultat.

Omsætningen landede i regnskabsåret 2024/25 på 65,4 mia. kr. mod 67,8 mia. kr. året før. Når der korrigeres for en samlet nedgang i andelsejernes tilførsler af slagtedyr på 10 procent, er der reelt tale om en fremgang i omsætningen pr. kilo leveret af andelsejerne.

Driftsindtjeningen (EBIT) blev 1,63 mia. kr. mod 2,4 mia. kr. i 2023/24. Tilbagegangen på cirka 800 mio. kr. skyldes først og fremmest den ændrede tilgang til restbetalingen, som løbende har sendt i alt 589 mio. kr. ekstra ud til andelsejerne siden maj.

Nettoresultatet ender på 788 mio. kr., men korrigeret for den øgede notering ville resultatet være 1.247 mio. kr. Det svarer til en fremgang på 19,7 procent i forhold til sidste år, hvilket afspejles i en styrket konkurrencekraft. Målt mod den tyske notering er afstanden set over hele året reduceret fra 2,52 kr. til 1,32 kr. pr. kilo.

“Den øgede konkurrencekraft, som blev skabt igennem de mange tiltag, samt beslutningen om at ændre vores tilgang til restbetalingen og løfte noteringen yderligere gav os momentum. Vi skal altid som minimum matche vores danske konkurrenters afregning, og vi skal lykkes med at mindske afstanden til den tyske notering yderligere. Det sidste er centralt for at fastholde råvaregrundlaget og dermed muligheden for at skabe værdi for vores andelsejere,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Stærkt år for oksekød

Der har gennem året været en stærk efterspørgsel på oksekød i Europa. Derfor er den danske afregning for kreaturer i gennemsnit løftet med 48 procent i løbet af året. De tyske kreaturslagterier og Scan-Hide, der forarbejder kreaturhuder til rå-læder, har dog ikke leveret en tilfredsstillende indtjening, så her er der sat ind med en række initiativer for at vende udviklingen.

Koncernens datterselskaber leverer samlet set som forventet. Der er fremgang i det polske selskab Sokołów, svenske KLS og ESS-FOOD leverer stabile resultater, mens DAT-Schaubs indtjening til gengæld ikke er tilfredsstillende. Det skyldes et svagt verdensmarked på heparin, grundet store lagre både i sundhedssektoren og hos aftagerne af råheparin.

Det kontinuerlige fokus på at skabe mere værdi i produkterne fra råvare til færdig vare har udmøntet sig i en kontrakt med McDonalds. Fra sommeren 2026 skal Danish Crown levere burgerbøfferne til alle McDonald’s restauranter i Danmark, Sverige og Finland.

“Aftalen med McDonald’s beviser, at vi i Danish Crown med vores integrerede værdikæde og fokus på bæredygtighed kan skabe værdi for store internationale aktører og detailkæder. I de kommende år skal vi både udvikle de partnerskaber, vi allerede har, og så skal vi arbejde målrettet på at skabe nye. Vi ved, mulighederne er der, for QSR-segmentet (Quick Service Restauranter) oplever fortsat vækst,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Vækst i forretningen

Den ændrede tilgang til niveauet for restbetalingen fra 110 øre til 70 øre pr. kilo påvirker helt naturligt også Danish Crowns balance og finansielle nøgletal. Den netto rentebærende gæld er øget med 390 mio. kr. målt på årets sidste dag. Samtidig har den gennemsnitlige netto rentebærende gæld set over hele året dog været 800 mio. kr. lavere end året før.

Egenkapitalen er reduceret, fordi andelsejerne efter sidste års regnskab fik udbetalt 330 mio. kr. af de frie midler, fordi den forventede restbetaling i 2023/24 ikke kunne dækkes af netto resultatet. Derudover blev der udbetalt 180 mio. kr. fra de såkaldte andelsejer- og ejerkonti.

“Ændringen i soliditet og finansiel gearing er i høj grad drevet af vores ændrede tilgang til niveauet for restbetalingen. I det kommende år er det et klart mål for os at skabe vækst i forretningen, og selvom det kræver øget arbejdskapital, forventer vi at kunne reducere vores netto rentebærende gæld yderligere gennem en lavere arbejdskapital og bedre indtjening. På den måde skal vi både styrke soliditeten og likviditeten, så vi derigennem reducerer vores renteomkostninger,” siger Anders Aakær Jensen, Group CFO i Danish Crown.

Ny ledelse til transformation

Gennem året er der både skiftet ud i koncernledergruppen og udvidet med nye medlemmer. I foråret blev det besluttet at opdele kerneforretningen i tre nye forretningsområder, Danish Crown Industry, Danish Crown Foods og Danish Crown UK. Sammen med direktionen, direktøren for Danish Crown Beef og direktørerne i de fire datterselskaber udgør lederne af de tre forretningsområder nu koncernledergruppen.

Det er den gruppe, der skal drive transformationen af Danish Crown, og der er klare målsætninger for det nye regnskabsår:

  • Der er igangsat effektiviseringsprogrammer indenfor indkøb og logistik, som skal nedbringe omkostningerne med minimum 100 mio. kr.
  • De fire datterselskaber skal samlet løfte deres indtjening med mindst 100 mio. kr. Sokolów skal fortsætte fremgangen, KLS skal forsvare og udvikle sin markedsposition i Sverige. DAT-Schaub skal gennem den stærke position på tarmmarkedet genvinde noget af den tabte indtjening i år, mens ESS-FOOD i et meget volatilt marked kommer til at fokusere på at løfte indtjeningen.
  • Der er fortsat potentiale for en betydelig forbedring af driften på både det tyske slagteri i Essen og baconfabrikken i engelske Rochdale. Her er det målet at opnå en samlet forbedring på 150 mio. kr. i forhold til regnskabsåret 2024/25.
  • Der forventes en fremgang i slagtningerne fra 8,8 mio. grise i Danmark i regnskabsåret 2024/25 til et sted mellem 9,0 og 9,3 mio. grise i 2025/26. Det vil bidrage til at forbedre kapacitetsudnyttelsen og produktionsøkonomien i Danish Crown Industry betydeligt.

“Vi har taget de nødvendige skridt for at forbedre konkurrencekraften og står med et stærkere råvaregrundlag. Nu skal transformationen gennemføres. Det forventer vi vil tage to år, og vedholdenhed bliver nøgleordet. Det vil kræve en fortsat stærk indsats fra medarbejderne, som allerede har lagt et solidt arbejde i at vende udviklingen. Med udgangspunkt i stabile leverancer af råvarer fra vores andelsejere skal vi nu skabe fornyet vækst i omsætningen, øge produktiviteten på tværs af koncernen, så vi får løftet konkurrencekraften med yderligere én mia. kr.,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik