Et samarbejde mellem fødevaregrossisten Dagrofa Foodservice og den frivillige organisation Stop Spild Lokalt har i år reddet 97 tons overskudsmad fra at ende som madspild. I stedet er fødevarerne blevet uddelt til økonomisk pressede personer og familier over hele landet.

Mandag 29. september er det Danmarks Nationale Madspildsdag. I den anledning har samarbejdspartnerne Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt foretaget en aktuel optælling. Den fortæller, at Dagrofa Foodservice i perioden januar–august 2025 har doneret 97 tons fødevarer til Stop Spild Lokalt. Det er ca. 10 tons mere end samme periode sidste år.
Donationen sker i praksis fra Dagrofa Foodservices lokale Cash & Carry-butikker, som sætter overskudsvarer til side. Dernæst bliver de afhentet i butikkerne af frivillige fra Stop Spild Lokalt, der har specialiseret sig i at gøre fødevarer fra erhvervslivet tilgængelige for økonomisk trængte personer og familier.
2025-opgørelsen over donerede varer viser, at det især er frugt & grønt, mejeri/æg, kød, brød og snacks, der undgår madspildscontaineren og i stedet ender på spisebordet.
Salgsdirektør i Dagrofa Foodservices Cash & Carry-kæde Kenneth Linde glæder sig over, at overskudsvarerne ikke går til spilde takket være de lokale indsatser:
“I 2023 indgik vi som den første fødevaregrossist i Danmark en national aftale med Stop Spild Lokalt, og de nyeste tal viser tydeligt, at partnerskabet i praksis lever i bedste velgående på tværs af landet. Det skyldes, at vores Cash & Carry-medarbejdere og de frivillige ildsjæle fra Stop Spild Lokalt har fået etableret stærke relationer, som medvirker til, at rigtig mange økonomisk trængte mennesker får nemmere adgang til nogle gode madoplevelser.”
Kenneth Linde fortsætter:
“Vi arbejder naturligvis benhårdt i vores Cash & Carry-butikker for at reducere mængden af madspild, men det er i sagens natur svært helt at komme til livs. Derfor fungerer det rigtig godt for vores butikker i hverdagen med den tætte kontakt de lokale Madoaser, som Stop Spild Lokalt står bag.”
Stop Spild Lokalt blev dannet i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen, og organisationen er siden da vokset hastigt. I dag er der ca. 300.000 medlemmer i lokale Stop Spild Lokalt Facebookgrupper, og der er etableret lokale Madoaser over hele landet.
Stor efterspørgsel på overskudsvarer
Stifter og CEO i Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, sætter pris på donationerne fra Dagrofa Foodservice, som spænder bredt lige fra pasta til pandekager:
“Vi er meget glade for at kunne hjælpe Dagrofa Foodservice med at minimere sit madspild, og vores lokale frivillige sætter stor pris på samarbejdet med Cash & Carry-butikkerne, hvor de afhenter overskudsvarer flere gange ugentligt. Desværre oplever vi, at der er flere og flere mennesker, som har brug for et tilbud som maduddeling fra vores Madoaser. Heldigvis oplever vi også en tilsvarende opbakning fra erhvervslivet, og donationerne fra Dagrofa Foodservice har stor betydning for os.”
Hos Dagrofa Foodservice er det Marie Serup Weisel, der som bæredygtighedsansvarlig er tovholder på fødevaregrossistens grønne omstilling.
Hun understreger, at kampen mod madspild er et meget centralt indsatsområde for Dagrofa Foodservice:
“På tværs af hele Dagrofa-koncernen bakker vi op om de danske målsætninger om at reducere madspild i både detailhandlen og foodservice. Det kræver en vedholdende indsats, hvor vi tager mange forskellige værktøjer i brug som f.eks. samarbejdet mellem Cash & Carry-butikkerne og de frivillige hos Stop Spild Lokalt. For nylig besøgte jeg Madoasen i Glostrup, hvor det blev helt tydeligt for mig at donationerne gør en kæmpe forskel, og vi skal sammen med Stop Spild Lokalt overveje, hvordan vi i fællesskab udvikler partnerskabet yderligere.”
Som nævnt er partnerskabet mellem Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt landsdækkende, men det er især Cash & Carry-butikkerne i Frederikshavn, Holbæk, Valby og på Amager samt Østerbro, som står for de største donationer.
I anledningen af Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september arrangerer Stop Spild Lokalt for en ekstraordinær uddeling fra organisationens nye Madoase på Frederiksberg. Her deltager Michael Christensen, adm. direktør i Dagrofa Foodservice, som frivillig hjælper. Udover overskudsvarer har Dagrofa Foodservice doneret en køletrailer til uddelingen.
En delegation fra Dagrofa og Dagrofa Foodservice deltager den 29. september ligeledes i JunkFoods Bedste Madspildsmesterskaber, hvor der bliver kokkereret måltider til fordel for gadens folk og væresteder.