• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevareproduktionPolitik og eksportTop11. 11. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Bryggerierne er på vej tilbage – men skubber gæld foran sig

DrikkevarerFødevareproduktionPolitik og eksportTop11. 11. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Efter stærk modgang under coronanedlukningen er der godt gang i øl-kedlerne på de danske bryggerier, der dog oparbejdede en stor gæld, mens caféer, barer og restauranter var tvunget til at holde lukket

Bryggeriforeningen, med direktør Niels Hald i front, ser et muligt stort marked i 3,5 procent-øl, hvis politikerne tager nyt direktiv til sig.

Mod slutningen af 2021 lå bryggeriernes ølsalg til både detailhandlen og til restaurationssektoren over salget på samme tidspunkt i 2019.

Disse positive tal skal ses i sammenligning med situationen under coronakrisen. Fra marts 2020 og 12 måneder frem lå salget af øl til caféer, barer, restauranter etc. 56 procent under salget i den foregående 12-måneders-periode. I grænsebutikkerne – som sælger en fjerdedel af al øl, som drikkes i Danmark – faldt salget samtidig med 75 procent. Salget til den danske detailhandel steg i den periode med 13 procent, men det var langt fra nok til at kompensere for nedgangen i restaurationssektoren og grænsebutikkerne.

Det går altså fremad i den danske bryggeribranche, som er af ganske stor betydning for det danske samfund. Ikke kun på grund af øllets betydning for dansk kulturhistorie, men også fordi danske bryggerier globalt omsætter for over 70 milliarder kroner og herhjemme bidrager til den danske økonomi med godt 10 milliarder kroner gennem skatter, afgifter og værdiskabelse – og ikke at forglemme også til lokal sammenhængskraft, idet de 228 danske bryggerier ofte ligger på øer og i småbyer, hvor de nyder stærk lokal opbakning.

Fem nye medlemmer

Men restriktioner og nedlukninger har resulteret i en stor gæld, som de fleste af Bryggeriforeningens medlemmer skubber foran sig – herunder tilbagebetaling af lån til moms og A-skat.

– Derfor argumenter vi i Bryggeriforeningen over for politikerne for, at de bør undlade afgifter og indgreb, der gør bryggeriernes vilkår ringere, men tværtimod bidrage til at holde hånden under denne vigtige del af dansk økonomi og kulturarv, så den kan komme på fode igen, siger Bryggerforeningens direktør, Niels Hald, som glæder sig over, at foreningen har fået hele fem nye medlemmer i 2021.

– Fire af vores nye medlemmer besluttede sig for at starte, mens coronaen stadig hærgede i landet. Det er imponerende, at entusiastiske bryggere tør kaste sig ud i et øl-eventyr midt i sådan en krise. Men det lader til, at danskernes tørst efter nye spændende øl er vokset under coronakrisen. Og som noget nyt kan vi se, at også danskere i 20’erne har fået smag for specialøl, siger Niels Hald.

Muligt stort marked for 3,5 procent-øl

Når Bryggeriforeningen mødes med politikere i det nye år, vil der også blive argumenteret for, at de benytter sig af et nyt EU-direktiv, der giver mulighed for, at medlemslandene per 1. januar 2023 fritager øl for afgifter, hvis øllene holder sig på 3,5 procent alkohol eller derunder. Danmark udnytter i dag den 2,8 procent-grænse, som EU tidligere fastlagde, før staten lægger afgift på øl.

– De danske øl-nydere vil givetvis få et væld af nye interessante øl med lav alkoholstyrke at vælge imellem, såfremt politikerne vælger at anvende EU’s nye rammer og fritage øl på op til 3,5 procent alkohol for afgift. Desuden vil det også blive lettere at holde sig under Sundhedsstyrelsens anbefalede genstandsgrænser, siger Bryggeriforeningens direktør.

Forsætter efter illustrationen

I Sverige udgør Folköl på netop 3,5 procent hele 22,8 procent af ølmarkedet, så forventningen i danske bryggerkredse er, at danskerne kan få smag for øl med lidt lavere procenter.

Færre kalorier i læskedrikke

Bryggeriforeningens medlemmer fremstiller også læskedrikke, og foreningen deltager aktivt i Fødevarestyrelsens ”Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima”, som består af knap 150 fødevarevirksomheder, detailkæder, sundhedsorganisationer og andre interessenter. I partnerskabets drikkevaregruppe, som direktør Niels Hald er formand for, er medlemmerne blevet enige om at reducere indholdet af kalorier i deres produkter med 15 procent per 100 ml frem mod 2030.

Ude på hylderne i detailhandlen er der allerede i de senere år blevet stillet flere sukkerfri sodavand, saftevand, iste og energidrikke, og forbrugerne har generelt taget godt imod de nye drikkevarer.

– Vores medlemmer eksperimenterer også med reformulering af produkterne – det vil sige, at man over tid fjerner et eller to eller tre gram sukker fra drikkene ad gangen og dermed gradvist vænner forbrugerne til, at produkterne smager mindre sødt, siger Niels Hald.

Danskerne sætter pant-rekord

I første halvår af 2021 pantede danskerne 922 millioner flasker og dåser. Det er en stigning på 18 procent i forhold til samme periode sidste år, som vel at mærke var et rekordår.

Stigningen skyldes især, at danskernes forbrug ændrede sig under coronaen, da øl, læskedrikke og juice oftere drukket blev hjemme end ude i byen, hvor barer, caféer og restauranter var lukkede. Desuden har mange danskere holdt deres ferier og fester hjemme, hvilket også har genereret flere flasker og dåser med pant.

– Der blev naturligvis drukket færre øl og læskedrikke derhjemme i andet halvår af 2021, men jeg håber og tror på, at danskerne fortsætter den gode vane med at aflevere deres tomme flasker og dåser i pantautomaterne, så både glas, plast og aluminium bliver genanvendt, siger Niels Hald.

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevareproduktion, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik