• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræTop28. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Børn elsker fisk, men forældrene gider ikke servere det

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræTop28. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk – faktisk er de ret vilde med mad fra havet. Derfor bør forældre være opmærksomme på, at få fisken frem på middagsbordet, lyder det fra forskerne bag.

Fisk er en genial kilde til protein. Den indeholder omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er vigtige for vores knogler og for at undgå hjertekarsygdomme, og så udleder den markant mindre CO2 sammenlignet med eksempelvis oksekød.

Alligevel spiser danske børn alt for lidt af den. Børn mellem 10 og 17 år får nemlig kun 105 gram fisk om ugen, hvilket svarer til omkring en tredjedel af de 350 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Men faktisk handler det lave fiskeindtag ikke om, at børnene er kræsne og ikke bryder sig om smagen, teksturen eller lugten af fisk, som de ellers ofte bliver skudt i skoene.

Børn er vilde med fisk, lyder konklusionen i et nyt studie af forskere fra Københavns Universitet.

– Børn kan faktisk godt lide fisk. Men der er et stort spring imellem, at de kan lide det, og hvor meget de spiser. Derfor bør vi som forældre komme i gang med at få fisken på disken. For vi behøver slet ikke at overtale børnene til at spise den, det vil de nemlig allerede gerne, lyder det fra Michael Bom Frøst, der er lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Sammen med Rikke Højer, der i dag er lektor på Professionshøjskolen Absalon, Ernæring og Sundhed i Slagelse, og som har ledet undersøgelsen som ph.d.-studerende på KU, har han analyseret spørgeskemaer fra 669 danske børn i alderen 11 til 13 år.

Og her angiver knap 70 procent af børnene, at de er enige eller stærkt enige i, at de kan lide fisk, hvor kun 15 procent udtrykker, at de ikke er vilde med de skællede svømmere.

Forsætter efter grafikken

Infografik, der viser danske børns forhold til fisk, beskrevet i det nye studie. Grafik: Ida Eriksen, Københavns Universitet.

Forældre skal vælge de lette fiskeløsninger

Samtidig viser undersøgelsen, at børnene langt fra spiser nok fisk i hverdagen. Ifølge forskernes resultater er det nemlig under halvdelen af børnene, 42 procent, der har fået fisk indenfor den seneste uge.

Det lave fiskeindtag i undersøgelsen og i Danmark generelt, har flere mulige årsager, forklarer Michael Bom Frøst.

– Vi har ikke stor tradition for at spise fisk i Danmark – den mest anvendte form er makrel i tomat. Derfor er vi heller ikke særlig gode til at tilberede fisk, og få den gode smag frem. Og så er forældre måske bange for at introducere mad, der har en markant smag, fordi de tænker, at deres børn ikke kan lide det, siger han.

Danske børn er desuden ikke særligt aktive i køkkenet. Kun 26 procent hjælper med madlavningen i hverdagen, ifølge en undersøgelse af Arla fra 2020. Og det gør, at de heller ikke får indflydelse på, hvad der bliver serveret til aftensmad.

Derfor er det vigtigt, at vi voksne hjælper børnene med at få en mere fiskeholdig kost, lyder det fra Rikke Højer.

– Vi skal have skubbet forældre og derved børn henimod at spise mere fisk, men vi skal møde dem, der hvor de er. De nytter ikke noget at tro, at folk er klar til havsnegle og østers. Måske er det godt nok, at vi køber nogle fiskefileter, som vi kan give en hurtig panering eller tager dem, der allerede er færdigpanerede fra fryseren. Bare hold det simpelt, siger hun. Derudover foreslår hun også, at vi skal have fisken mere ind i måltiderne i daginstitutioner og skoler, “For børn lærer meget af at se andre børn spise fisk. Det normaliserer det,” slutter hun

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik