• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræTop28. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Børn elsker fisk, men forældrene gider ikke servere det

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræTop28. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk – faktisk er de ret vilde med mad fra havet. Derfor bør forældre være opmærksomme på, at få fisken frem på middagsbordet, lyder det fra forskerne bag.

Fisk er en genial kilde til protein. Den indeholder omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er vigtige for vores knogler og for at undgå hjertekarsygdomme, og så udleder den markant mindre CO2 sammenlignet med eksempelvis oksekød.

Alligevel spiser danske børn alt for lidt af den. Børn mellem 10 og 17 år får nemlig kun 105 gram fisk om ugen, hvilket svarer til omkring en tredjedel af de 350 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Men faktisk handler det lave fiskeindtag ikke om, at børnene er kræsne og ikke bryder sig om smagen, teksturen eller lugten af fisk, som de ellers ofte bliver skudt i skoene.

Børn er vilde med fisk, lyder konklusionen i et nyt studie af forskere fra Københavns Universitet.

– Børn kan faktisk godt lide fisk. Men der er et stort spring imellem, at de kan lide det, og hvor meget de spiser. Derfor bør vi som forældre komme i gang med at få fisken på disken. For vi behøver slet ikke at overtale børnene til at spise den, det vil de nemlig allerede gerne, lyder det fra Michael Bom Frøst, der er lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Sammen med Rikke Højer, der i dag er lektor på Professionshøjskolen Absalon, Ernæring og Sundhed i Slagelse, og som har ledet undersøgelsen som ph.d.-studerende på KU, har han analyseret spørgeskemaer fra 669 danske børn i alderen 11 til 13 år.

Og her angiver knap 70 procent af børnene, at de er enige eller stærkt enige i, at de kan lide fisk, hvor kun 15 procent udtrykker, at de ikke er vilde med de skællede svømmere.

Forsætter efter grafikken

Infografik, der viser danske børns forhold til fisk, beskrevet i det nye studie. Grafik: Ida Eriksen, Københavns Universitet.

Forældre skal vælge de lette fiskeløsninger

Samtidig viser undersøgelsen, at børnene langt fra spiser nok fisk i hverdagen. Ifølge forskernes resultater er det nemlig under halvdelen af børnene, 42 procent, der har fået fisk indenfor den seneste uge.

Det lave fiskeindtag i undersøgelsen og i Danmark generelt, har flere mulige årsager, forklarer Michael Bom Frøst.

– Vi har ikke stor tradition for at spise fisk i Danmark – den mest anvendte form er makrel i tomat. Derfor er vi heller ikke særlig gode til at tilberede fisk, og få den gode smag frem. Og så er forældre måske bange for at introducere mad, der har en markant smag, fordi de tænker, at deres børn ikke kan lide det, siger han.

Danske børn er desuden ikke særligt aktive i køkkenet. Kun 26 procent hjælper med madlavningen i hverdagen, ifølge en undersøgelse af Arla fra 2020. Og det gør, at de heller ikke får indflydelse på, hvad der bliver serveret til aftensmad.

Derfor er det vigtigt, at vi voksne hjælper børnene med at få en mere fiskeholdig kost, lyder det fra Rikke Højer.

– Vi skal have skubbet forældre og derved børn henimod at spise mere fisk, men vi skal møde dem, der hvor de er. De nytter ikke noget at tro, at folk er klar til havsnegle og østers. Måske er det godt nok, at vi køber nogle fiskefileter, som vi kan give en hurtig panering eller tager dem, der allerede er færdigpanerede fra fryseren. Bare hold det simpelt, siger hun. Derudover foreslår hun også, at vi skal have fisken mere ind i måltiderne i daginstitutioner og skoler, “For børn lærer meget af at se andre børn spise fisk. Det normaliserer det,” slutter hun

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik