• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport10. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Bestanden af sild og makrel i Nordøstatlanten styrtdykker – MSC opfordrer til aftale om kvotedeling

AktueltKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport10. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Marine Stewardship Council (MSC) opfordrer kyststater og fiskerinationer i Nordatlanten til at afslutte deres politiske dødvande og blive enige om en varig kvotedelingsaftale for de pelagiske bestande i Nordøstatlanten af atlanto-skandinavisk (AS) sild, blåhvilling og makrel.

Opfordringen kommer efter, at nye videnskabelige data fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) viser en bekymrende fortsat nedadgående tendens for bestandene af AS-sild og makrel, to af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande.

Bestandene af AS-sild er faldet fra 6,9 mio. tons i 2008 til 3,1 mio. tons i dag og ligger nu under en kritisk bæredygtighedstærskel – det punkt, hvor bestandens sundhed på lang sigt er i fare. Makrellagrene er faldet fra 7,26 mio. ton i 2015 til 2,8 mio. ton i dag og er tæt på deres tærskel.

ICES’ rådgivning viser, at fangsten af atlanto-skandinavisk sild, blåhvilling og makrel i 2023 igen overskred de videnskabeligt anbefalede grænser med henholdsvis 33 %, 28 % og 35 %. Disse grænser anbefales for at sikre disse bestandes levedygtighed på lang sigt, og konsekvent overskridelse af dem bringer havets sundhed, økonomier og levebrød i fare.

MSC’s analyse af dataene viser, at alene i de sidste syv år har de samlede fangster af atlanto-skandinavisk sild, blåhvilling og makrel overskredet den fangstmængde, som forskerne anbefaler, med 31 %. Det svarer til lidt over 5,3 mio. tons fisk, som, hvis de videnskabelige råd var blevet fulgt, skulle have været blevet i havet.

Den seneste rådgivning fra ICES anbefaler en reduktion på 22 % i makrelfangsterne i 2025 – hvilket resulterer i en samlet tilladt fangst på 576.958 tons. I 2023 havde ICES allerede anbefalet en reduktion på 44 % af fangsterne af AS-sild. Forskerne forventer dog et større antal unge fisk i de kommende år, hvilket fører til en stigning på 3 % i videnskabeligt anbefalet fangst. Men der er stadig et presserende behov for handling for at sikre, at kvoterne fastsættes i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning og indgår i en langsigtet forvaltningsplan med robuste høststrategier.

Disse arter fiskes af nogle af de rigeste nationer i verden, men regeringerne er fortsat i hårdknude med hensyn til at blive enige om en kvotetildeling i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning. I stedet fastsætter hver nation ensidigt sine egne kvoter – hvor summen af disse individuelle kvoter overstiger den videnskabelige rådgivning. Den manglende enighed har resulteret i en overudnyttelse af alle tre pelagiske bestande i det nordøstlige Atlanterhavs (NEA) pelagiske bestande fra år til år. Der er dog sket visse fremskridt med hensyn til en delvis aftale om makrel mellem Storbritannien, Norge og Færøerne, men dette skal udvides til en omfattende kvotedelingsaftale mellem alle relevante nationer, for at denne bestand kan drage fordel af en passende forvaltning.

Erin Priddle, regionsdirektør for MSC i Nordeuropa, udtaler:

“De seneste data om atlanto-skandinavisk sild og makrel viser en enormt bekymrende udvikling. Disse arter er afgørende for marine økosystemer, globale forsyningskæder for fisk og skaldyr og levebrød. Regeringerne må ikke tøve med at sikre en hårdt tiltrængt kvotedelingsaftale, der er i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning og bidrager til at sikre disse bestands sundhed for fremtidige generationer. Det kommende møde om kyststater i oktober 2024 er et vigtigt øjeblik for kyststaterne og fiskeristaterne i det nordøstlige Atlanterhav til at bygge videre på det seneste momentum med en delvis aftale om makrel for at nå til enighed om en omfattende kvotedelingsaftale for alle tre NEA-bestande”.

Det pelagiske fiskeri i det nordøstlige Atlanterhav fik deres MSC-certificering suspenderet i 2019 og 2020 på grund af manglende fremskridt med en omfattende delingsaftale med veldefinerede fangstkontrolregler og fangststrategier mellem nationer. Tabet af certificering har reduceret tilgængeligheden af bæredygtig fisk og skaldyr betydeligt for forbrugerne. I Danmark er der ikke flere certificerede makrelprodukter fra det nordøstlige Atlanterhav på hylden.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik