• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport10. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Bestanden af sild og makrel i Nordøstatlanten styrtdykker – MSC opfordrer til aftale om kvotedeling

AktueltKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport10. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Marine Stewardship Council (MSC) opfordrer kyststater og fiskerinationer i Nordatlanten til at afslutte deres politiske dødvande og blive enige om en varig kvotedelingsaftale for de pelagiske bestande i Nordøstatlanten af atlanto-skandinavisk (AS) sild, blåhvilling og makrel.

Opfordringen kommer efter, at nye videnskabelige data fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) viser en bekymrende fortsat nedadgående tendens for bestandene af AS-sild og makrel, to af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande.

Bestandene af AS-sild er faldet fra 6,9 mio. tons i 2008 til 3,1 mio. tons i dag og ligger nu under en kritisk bæredygtighedstærskel – det punkt, hvor bestandens sundhed på lang sigt er i fare. Makrellagrene er faldet fra 7,26 mio. ton i 2015 til 2,8 mio. ton i dag og er tæt på deres tærskel.

ICES’ rådgivning viser, at fangsten af atlanto-skandinavisk sild, blåhvilling og makrel i 2023 igen overskred de videnskabeligt anbefalede grænser med henholdsvis 33 %, 28 % og 35 %. Disse grænser anbefales for at sikre disse bestandes levedygtighed på lang sigt, og konsekvent overskridelse af dem bringer havets sundhed, økonomier og levebrød i fare.

MSC’s analyse af dataene viser, at alene i de sidste syv år har de samlede fangster af atlanto-skandinavisk sild, blåhvilling og makrel overskredet den fangstmængde, som forskerne anbefaler, med 31 %. Det svarer til lidt over 5,3 mio. tons fisk, som, hvis de videnskabelige råd var blevet fulgt, skulle have været blevet i havet.

Den seneste rådgivning fra ICES anbefaler en reduktion på 22 % i makrelfangsterne i 2025 – hvilket resulterer i en samlet tilladt fangst på 576.958 tons. I 2023 havde ICES allerede anbefalet en reduktion på 44 % af fangsterne af AS-sild. Forskerne forventer dog et større antal unge fisk i de kommende år, hvilket fører til en stigning på 3 % i videnskabeligt anbefalet fangst. Men der er stadig et presserende behov for handling for at sikre, at kvoterne fastsættes i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning og indgår i en langsigtet forvaltningsplan med robuste høststrategier.

Disse arter fiskes af nogle af de rigeste nationer i verden, men regeringerne er fortsat i hårdknude med hensyn til at blive enige om en kvotetildeling i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning. I stedet fastsætter hver nation ensidigt sine egne kvoter – hvor summen af disse individuelle kvoter overstiger den videnskabelige rådgivning. Den manglende enighed har resulteret i en overudnyttelse af alle tre pelagiske bestande i det nordøstlige Atlanterhavs (NEA) pelagiske bestande fra år til år. Der er dog sket visse fremskridt med hensyn til en delvis aftale om makrel mellem Storbritannien, Norge og Færøerne, men dette skal udvides til en omfattende kvotedelingsaftale mellem alle relevante nationer, for at denne bestand kan drage fordel af en passende forvaltning.

Erin Priddle, regionsdirektør for MSC i Nordeuropa, udtaler:

“De seneste data om atlanto-skandinavisk sild og makrel viser en enormt bekymrende udvikling. Disse arter er afgørende for marine økosystemer, globale forsyningskæder for fisk og skaldyr og levebrød. Regeringerne må ikke tøve med at sikre en hårdt tiltrængt kvotedelingsaftale, der er i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning og bidrager til at sikre disse bestands sundhed for fremtidige generationer. Det kommende møde om kyststater i oktober 2024 er et vigtigt øjeblik for kyststaterne og fiskeristaterne i det nordøstlige Atlanterhav til at bygge videre på det seneste momentum med en delvis aftale om makrel for at nå til enighed om en omfattende kvotedelingsaftale for alle tre NEA-bestande”.

Det pelagiske fiskeri i det nordøstlige Atlanterhav fik deres MSC-certificering suspenderet i 2019 og 2020 på grund af manglende fremskridt med en omfattende delingsaftale med veldefinerede fangstkontrolregler og fangststrategier mellem nationer. Tabet af certificering har reduceret tilgængeligheden af bæredygtig fisk og skaldyr betydeligt for forbrugerne. I Danmark er der ikke flere certificerede makrelprodukter fra det nordøstlige Atlanterhav på hylden.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik