• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop10. 05. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtig gastronomi

FoodserviceForskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop10. 05. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Tre kokke fra Junior Kokkelandsholdet, fra venstre Mike Simonsen, Dennis Birch og Mounir Carstensen demonstrerede bæredygtig gastronomi i praksis for kokkeeleverne. (Foto: Harry Levin)
Tre kokke fra Junior Kokkelandsholdet, fra venstre Mike Simonsen, Dennis Birch og Mounir Carstensen demonstrerede bæredygtig gastronomi i praksis for kokkeeleverne. (Foto: Harry Levin)

Fødevaresektoren er blandt de største CO2-syndere i verden. Det drejer sig om hele kæden, helt fra dyrkningen og høst, opdræt og slagtning, transport og emballering og til køkkenerne og spisestederne. På Food College Aalborg blev bæredygtighed og CO2-forbrug bragt i fokus med en kokkekonkurrence for en række engagerede kokkeelever

Af Kasper Mundt-Nielsen

Hvor meget forurener produktionen af oksekød i forhold til kulmule egentlig? Det spørgsmål blev en række kokkeelever på første grundforløb fra Food College Aalborg nødt til at forholde sig til, da deres faglærer Flemming Rukjær i samarbejde med udviklingskok Frank Jakobsen fra Unilever Food Solutions introducerede dem for de grundlæggende principper for bæredygtig gastronomi i det professionelle køkken.
– Bæredygtighed er et vigtigt tema for os. For det handler om fra uddannelsens start at motivere de unge kokke til at se bæredygtighed som et aktivt tilvalg og en nødvendighed, hvis vi skal forvalte verdens ressourcer ansvarligt. Derfor ser vi samarbejdet med Unilever Food Solutions som et spændende aktiv, som vil motivere og ruste de unge kokke til at fokusere på bæredygtighed og madspild, siger faglærer Flemming Rukjær fra Food College Aalborg. I løbet af de næste 30 år må vi forvente at skulle brødføde op mod ni milliarder mennesker på kloden, og med de ufattelige mængder CO2, der udledes, vil det medføre en ubærlig belastning på vores klode, hvis vi fortsætter uændret i samme spor. Heldigvis er bæredygtighed ved at blive en del af danskernes bevidsthed, men der er stadig lang vej, hvis vi skal redde kloden og kunne opretholde vores høje levestandard. En af måderne, hvorpå vi kan tage ansvar, er ved at klimatilpasse madlavningen, og til det har Unilever Food Solutions lavet en CO2-beregner, hvor man på sin computer kan forberede dagens indkøb og få et klart svar på, hvor klimavenlig den enkelte ret eller eventuelt hele buffeten vil blive. Ved hjælp af CO2-beregneren kunne kokkeeleverne nemt svare på, hvor meget et kilo oksekød koster i CO2-regnskabet kontra et kilo kulmule. Et kilo kulmule svarer til 1,2 kilo CO2, eller med andre ord, så meget CO2 som du har udledt, når du har kørt otte kilometer i din bil, mens et kilo oksekød svarer til ikke mindre end 23,9 kilo CO2 eller hele 170 kilometers bilkørsel!

Klimavenlig ret
Med dette værktøj og introduktionen til bæredygtig gastronomi blev kokkeeleverne i grupper af to eller tre bedt om at udarbejde og producere én tallerkenanrettet hovedret til fem personer. Retten skulle bestå af minimum ét hovedelement, fire forskellige garniturer samt én sauce. Opskriften skulle udvikles og formuleres efter en udleveret ingrediens- og råvareliste, og et af kriterierne, der blev dømt efter, var det endelige opnåede CO2-forbrug. En vigtig lektie, når man skal udvikle en bæredygtig og klimavenlig ret, består i at bruge sin sunde fornuft. En del af CO2-udslippet kommer naturligvis fra transportleddet, så derfor giver det mening at finde et lokalt produkt – både kød og grønt. Men et andet godt tip er også at vælge produkter efter sæson. For selvom grøntsagen måske er dyrket lokalt i et drivhus, så belaster drivhusopdrættede råvarer miljøet, da kun få er opvarmet med fornybar energi.

Vinderretten til kokkekonkurrencen på Food College Aalborg: Sprødstegt kulmule med risotto og crudité. Ud over et godt CO2-regnskab og dejlig smag bød retten på leg og kreativitet med appelsinkaviar og skaldyrsskum. (Foto: Kasper Mundt-Nielsen)
Vinderretten til kokkekonkurrencen på Food College Aalborg: Sprødstegt kulmule med risotto og crudité. Ud over et godt CO2-regnskab og dejlig smag bød retten på leg og kreativitet med appelsinkaviar og skaldyrsskum. (Foto: Kasper Mundt-Nielsen)

Kokke er meningsdannere
Dagens vinderret blev en ret bestående af sprødstegt kulmule med risotto og crudité, som ud over at være velsmagende og flot anrettet også viste, at kokkeeleverne havde tænkt over de valgte ingredienser. De havde blandt andet benyttet to færdiglavede fonder, råvarer, der var i sæson og CO2-venlige proteinkilder i form af linser og kulmule. Generelt blev det vist, at de førsteårsstuderende fra Food College Aalborg har taget betydningen af bæredygtighed til sig. Mange råvarer var specifikt valgt ud efter deres bæredygtighed, lokalitet og sæson. Og Frank Jakobsen påpegede også vigtigheden af, at kokkeeleverne har taget den nye viden til sig:
– I, som unge kokkespirer, har et stort ansvar. Jer vi ser i dag, er fremtidens kokke og kan derved præge branchen fremadrettet. Jeres fokus på klimavenlige og bæredygtige løsninger kan være med til at give os alle en bedre fremtid. Kokkene i dag betyder meget for fødevarebranchen generelt, og hvis de nyudlærte kokke tager bæredygtighed alvorligt, er der håb for en mere miljøvenlig fremtid.

 

 

Læs resten af artiklen i juni udgaven af Food&Drink og få samtidig en række klimasmarte tips du kan tage med i køkkenet

 

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik