• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop10. 05. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtig gastronomi

FoodserviceForskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop10. 05. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Tre kokke fra Junior Kokkelandsholdet, fra venstre Mike Simonsen, Dennis Birch og Mounir Carstensen demonstrerede bæredygtig gastronomi i praksis for kokkeeleverne. (Foto: Harry Levin)
Tre kokke fra Junior Kokkelandsholdet, fra venstre Mike Simonsen, Dennis Birch og Mounir Carstensen demonstrerede bæredygtig gastronomi i praksis for kokkeeleverne. (Foto: Harry Levin)

Fødevaresektoren er blandt de største CO2-syndere i verden. Det drejer sig om hele kæden, helt fra dyrkningen og høst, opdræt og slagtning, transport og emballering og til køkkenerne og spisestederne. På Food College Aalborg blev bæredygtighed og CO2-forbrug bragt i fokus med en kokkekonkurrence for en række engagerede kokkeelever

Af Kasper Mundt-Nielsen

Hvor meget forurener produktionen af oksekød i forhold til kulmule egentlig? Det spørgsmål blev en række kokkeelever på første grundforløb fra Food College Aalborg nødt til at forholde sig til, da deres faglærer Flemming Rukjær i samarbejde med udviklingskok Frank Jakobsen fra Unilever Food Solutions introducerede dem for de grundlæggende principper for bæredygtig gastronomi i det professionelle køkken.
– Bæredygtighed er et vigtigt tema for os. For det handler om fra uddannelsens start at motivere de unge kokke til at se bæredygtighed som et aktivt tilvalg og en nødvendighed, hvis vi skal forvalte verdens ressourcer ansvarligt. Derfor ser vi samarbejdet med Unilever Food Solutions som et spændende aktiv, som vil motivere og ruste de unge kokke til at fokusere på bæredygtighed og madspild, siger faglærer Flemming Rukjær fra Food College Aalborg. I løbet af de næste 30 år må vi forvente at skulle brødføde op mod ni milliarder mennesker på kloden, og med de ufattelige mængder CO2, der udledes, vil det medføre en ubærlig belastning på vores klode, hvis vi fortsætter uændret i samme spor. Heldigvis er bæredygtighed ved at blive en del af danskernes bevidsthed, men der er stadig lang vej, hvis vi skal redde kloden og kunne opretholde vores høje levestandard. En af måderne, hvorpå vi kan tage ansvar, er ved at klimatilpasse madlavningen, og til det har Unilever Food Solutions lavet en CO2-beregner, hvor man på sin computer kan forberede dagens indkøb og få et klart svar på, hvor klimavenlig den enkelte ret eller eventuelt hele buffeten vil blive. Ved hjælp af CO2-beregneren kunne kokkeeleverne nemt svare på, hvor meget et kilo oksekød koster i CO2-regnskabet kontra et kilo kulmule. Et kilo kulmule svarer til 1,2 kilo CO2, eller med andre ord, så meget CO2 som du har udledt, når du har kørt otte kilometer i din bil, mens et kilo oksekød svarer til ikke mindre end 23,9 kilo CO2 eller hele 170 kilometers bilkørsel!

Klimavenlig ret
Med dette værktøj og introduktionen til bæredygtig gastronomi blev kokkeeleverne i grupper af to eller tre bedt om at udarbejde og producere én tallerkenanrettet hovedret til fem personer. Retten skulle bestå af minimum ét hovedelement, fire forskellige garniturer samt én sauce. Opskriften skulle udvikles og formuleres efter en udleveret ingrediens- og råvareliste, og et af kriterierne, der blev dømt efter, var det endelige opnåede CO2-forbrug. En vigtig lektie, når man skal udvikle en bæredygtig og klimavenlig ret, består i at bruge sin sunde fornuft. En del af CO2-udslippet kommer naturligvis fra transportleddet, så derfor giver det mening at finde et lokalt produkt – både kød og grønt. Men et andet godt tip er også at vælge produkter efter sæson. For selvom grøntsagen måske er dyrket lokalt i et drivhus, så belaster drivhusopdrættede råvarer miljøet, da kun få er opvarmet med fornybar energi.

Vinderretten til kokkekonkurrencen på Food College Aalborg: Sprødstegt kulmule med risotto og crudité. Ud over et godt CO2-regnskab og dejlig smag bød retten på leg og kreativitet med appelsinkaviar og skaldyrsskum. (Foto: Kasper Mundt-Nielsen)
Vinderretten til kokkekonkurrencen på Food College Aalborg: Sprødstegt kulmule med risotto og crudité. Ud over et godt CO2-regnskab og dejlig smag bød retten på leg og kreativitet med appelsinkaviar og skaldyrsskum. (Foto: Kasper Mundt-Nielsen)

Kokke er meningsdannere
Dagens vinderret blev en ret bestående af sprødstegt kulmule med risotto og crudité, som ud over at være velsmagende og flot anrettet også viste, at kokkeeleverne havde tænkt over de valgte ingredienser. De havde blandt andet benyttet to færdiglavede fonder, råvarer, der var i sæson og CO2-venlige proteinkilder i form af linser og kulmule. Generelt blev det vist, at de førsteårsstuderende fra Food College Aalborg har taget betydningen af bæredygtighed til sig. Mange råvarer var specifikt valgt ud efter deres bæredygtighed, lokalitet og sæson. Og Frank Jakobsen påpegede også vigtigheden af, at kokkeeleverne har taget den nye viden til sig:
– I, som unge kokkespirer, har et stort ansvar. Jer vi ser i dag, er fremtidens kokke og kan derved præge branchen fremadrettet. Jeres fokus på klimavenlige og bæredygtige løsninger kan være med til at give os alle en bedre fremtid. Kokkene i dag betyder meget for fødevarebranchen generelt, og hvis de nyudlærte kokke tager bæredygtighed alvorligt, er der håb for en mere miljøvenlig fremtid.

 

 

Læs resten af artiklen i juni udgaven af Food&Drink og få samtidig en række klimasmarte tips du kan tage med i køkkenet

 

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik