• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFødevaresikkerhed24. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Æg eller ÆG? Retssag udsat

Detailhandel og en grosFødevaresikkerhed24. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Østerport Slagter i Ikast nægtede at betale en bøde på 40.000 kroner efter et kontrolbesøg for to år siden. Fødevarestyrelsen tog sagen i retten, men mindre end en uge før første retsmøde er sagen mod slagteren pludselig udsat på ubestemt tid.

Lene Hammer Larsen, indehaver af Østerport Slagter i Ikast, erkendte med det samme, at hun havde lavet en fejl, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg for to år siden. 

Fejlen bestod i, at den erfarne slagtermester havde glemt at fremhæve ”æg” med fed eller store bogstaver på varedeklarationen på en pakke hjemmelavede frikadeller.  

Æg er et allergen, og derfor kan det være farligt, hvis en æggeallergiker overser æg på ingredienslisten. Allergener skal derfor fremhæves på varedeklarationen.  

Derfor endte Fødevarestyrelsens besøg hos Østerport Slagter med en sur smiley og en bøde på hele 40.000 kroner. 

“Jeg kender godt reglerne, og jeg ved, at allergener altid skal fremhæves med fed skrift eller store bogstaver. Men jeg begik en menneskelig fejl den morgen, og det erkender jeg blankt. Fejlen var dog ikke større, end at den var rettet, inden fødevarekontrollen var ude af døren igen. Derfor blev jeg også noget chokeret, da jeg blev præsenteret for en bøde på 40.000 kroner,” siger Lene Hammer Larsen, der aldrig tidligere har haft problemer med fødevarekontrollen. 

Bødestørrelse uden sammenhæng til forseelsen

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for landets slagtermestre og repræsenterer Lene Hammer Larsen i sagen mod Fødevarestyrelsen, mener direktør, Leif Wilson Laustsen, at bødestørrelsen er helt ude af proportioner.  

“Der er ingen tvivl om, at der er lavet en fejl. Men det er en fejl, der kunnet have givet en advarsel eller i værste fald en bøde på mellem 1.000 og 5.000 kroner. En bøde på 40.000 kroner er helt ude af proportioner i forhold til den forseelse, der er blevet begået,” siger han. 

FødevareDanmark rådgav derfor Lene Hammer Larsen til at tage sagen mod Fødevarestyrelsen i retten. 

Unødvendig lang sagsbehandling

Men nu er det pludselig sået tvivl om, hvorvidt sagen nogensinde kommer for retten. 

Få dage før det første retsmøde valgte anklagemyndigheden nemlig at aflyse. Aflysningen kom efter, at FødevareDanmarks advokat havde bedt Fødevarestyrelsen om at redegøre for bødestørrelsen, hvilket fik Fødevarestyrelsen til at bede om en udsættelse. Retten valgte herefter at aflyse retsmødet. 

Det kan tyde på, at sagen stopper her, lyder vurderingen fra FødevareDanmark.

“Det er helt absurd. I mere end to år har en ellers lovlydig og dygtig slagter haft en forrykt stor bøde hængende over hovedet, og blot fordi hun gør modstand og beder om dokumentation fra Fødevarestyrelsen, så stopper sagen. Det krænker min retsfølelse, at en erhvervsdrivende, der opfører sig ordentligt og normalt har fuldstændig styr på penalhuset, bliver præsenteret for en bødestørrelse, som virker mere eller mindre vilkårlig. Fødevarestyrelsen har ikke kunnet redegøre for bødens størrelse, og kun fordi vi tager sagen hele vejen, ender det måske med, at slagteren helt går fri,” siger Leif Wilson Laustsen, der samtidig kritiserer sagsbehandlingstiden.

“Det er ikke et ligegyldigt beløb, at Fødevarestyrelsen har præsenteret en lille butiksdrivende for. Og at der skal gå to år før, at sagen glider ud i sandet, gør det samlede forløb mere absurd,” siger han. 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik