• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFødevaresikkerhed24. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Æg eller ÆG? Retssag udsat

Detailhandel og en grosFødevaresikkerhed24. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Østerport Slagter i Ikast nægtede at betale en bøde på 40.000 kroner efter et kontrolbesøg for to år siden. Fødevarestyrelsen tog sagen i retten, men mindre end en uge før første retsmøde er sagen mod slagteren pludselig udsat på ubestemt tid.

Lene Hammer Larsen, indehaver af Østerport Slagter i Ikast, erkendte med det samme, at hun havde lavet en fejl, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg for to år siden. 

Fejlen bestod i, at den erfarne slagtermester havde glemt at fremhæve ”æg” med fed eller store bogstaver på varedeklarationen på en pakke hjemmelavede frikadeller.  

Æg er et allergen, og derfor kan det være farligt, hvis en æggeallergiker overser æg på ingredienslisten. Allergener skal derfor fremhæves på varedeklarationen.  

Derfor endte Fødevarestyrelsens besøg hos Østerport Slagter med en sur smiley og en bøde på hele 40.000 kroner. 

“Jeg kender godt reglerne, og jeg ved, at allergener altid skal fremhæves med fed skrift eller store bogstaver. Men jeg begik en menneskelig fejl den morgen, og det erkender jeg blankt. Fejlen var dog ikke større, end at den var rettet, inden fødevarekontrollen var ude af døren igen. Derfor blev jeg også noget chokeret, da jeg blev præsenteret for en bøde på 40.000 kroner,” siger Lene Hammer Larsen, der aldrig tidligere har haft problemer med fødevarekontrollen. 

Bødestørrelse uden sammenhæng til forseelsen

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for landets slagtermestre og repræsenterer Lene Hammer Larsen i sagen mod Fødevarestyrelsen, mener direktør, Leif Wilson Laustsen, at bødestørrelsen er helt ude af proportioner.  

“Der er ingen tvivl om, at der er lavet en fejl. Men det er en fejl, der kunnet have givet en advarsel eller i værste fald en bøde på mellem 1.000 og 5.000 kroner. En bøde på 40.000 kroner er helt ude af proportioner i forhold til den forseelse, der er blevet begået,” siger han. 

FødevareDanmark rådgav derfor Lene Hammer Larsen til at tage sagen mod Fødevarestyrelsen i retten. 

Unødvendig lang sagsbehandling

Men nu er det pludselig sået tvivl om, hvorvidt sagen nogensinde kommer for retten. 

Få dage før det første retsmøde valgte anklagemyndigheden nemlig at aflyse. Aflysningen kom efter, at FødevareDanmarks advokat havde bedt Fødevarestyrelsen om at redegøre for bødestørrelsen, hvilket fik Fødevarestyrelsen til at bede om en udsættelse. Retten valgte herefter at aflyse retsmødet. 

Det kan tyde på, at sagen stopper her, lyder vurderingen fra FødevareDanmark.

“Det er helt absurd. I mere end to år har en ellers lovlydig og dygtig slagter haft en forrykt stor bøde hængende over hovedet, og blot fordi hun gør modstand og beder om dokumentation fra Fødevarestyrelsen, så stopper sagen. Det krænker min retsfølelse, at en erhvervsdrivende, der opfører sig ordentligt og normalt har fuldstændig styr på penalhuset, bliver præsenteret for en bødestørrelse, som virker mere eller mindre vilkårlig. Fødevarestyrelsen har ikke kunnet redegøre for bødens størrelse, og kun fordi vi tager sagen hele vejen, ender det måske med, at slagteren helt går fri,” siger Leif Wilson Laustsen, der samtidig kritiserer sagsbehandlingstiden.

“Det er ikke et ligegyldigt beløb, at Fødevarestyrelsen har præsenteret en lille butiksdrivende for. Og at der skal gå to år før, at sagen glider ud i sandet, gør det samlede forløb mere absurd,” siger han. 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik