• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræTop26. 04. 2019 | Peter Friis

Øget fokus på dyrevelfærd og klima

Forskning og uddannelseFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræTop26. 04. 2019 By Peter Friis

Teknologisk Institut har netop søsat et større udviklingsprojekt, der sætter fokus på øget dyrevelfærd – både under dyrenes transport og under deres ophold på slagteriet. Målene er at optimere dyrenes velfærd og samtidig udvikle en mere klimasmart kødproduktion.

Teknologisk Institut har netop påbegyndt en ny og spændende resultatkontrakt med fokus på løsninger, der kan forbedre dyrenes velfærd både under transport og på selve slagteriet. De aktiviteter, som indgår i resultatkontrakten, har også fokus på, hvordan kødproduktionen kan gøres mere klimasmart ved en mere effektiv udnyttelse af slagtekroppene.

Forbrugerne, men også samfundet som helhed, stiller større og større krav til dyrevelfærd og bæredygtighed. Derfor er det afgørende, at vi gør noget aktivt for at finde operationelle løsninger til at forbedre dyrevelfærden og øge bæredygtigheden i kødindustrien. Ellers er der risiko for, at flere og flere forbrugere fremover vil fravælge kød og kødprodukter.
Det er på den baggrund, at Teknologisk Institut nu igangsætter et større udviklingsprojekt, der har fokus på at optimere dyrevelfærden og udvikle en mere klimasmart kødproduktion, skriver LevnedsmiddelBladet i seneste udgave.

Dyrenes velfærd skal måles og registreres
Forskerne på Teknologisk Institut skal blandt andet udvikle et nyt IT-system, der kan registrere og dokumentere dyrenes velfærd. Dette system skal automatisk opsamle data, der fortæller, hvordan dyrene har det. Det kan for eksempel være data om, hvordan klimaet har været i lastbilen under transporter og registreringer af dyrenes adfærd – enten ved hjælp af video eller lyd. Alle disse dyrevelfærdsdata samles i en database, hvilket giver både dokumentation for og overblik over omfanget af eventuelle velfærdsproblemer.
Det er hensigten, at IT-systemet giver en alarm, når det registreres, at dyrevelfærden ikke er tilfredsstillende. Herefter skal der så skrides ind med korrigerende handlinger og foranstaltninger, der sikrer, at slagtedyrenes velfærd bliver så optimal som mulig.
IT-systemet vil løbende opsamle data, så man kan gå ind i systemet og se, hvordan dyrene har haft det – lige fra de bliver hentet hos landmanden og indtil de sidste sekunder på slagteriet. Denne periode i dyrenes levetid har normalt ikke den største bevågenhed, men har stor betydning – både for dyrene og samfundet – da dårlig dyrevelfærd inden slagtning også kan medføre øget spild og ringe kødkvalitet.
– Med IT-systemet vil man kunne få et overblik, der gør det muligt at skride ind præcist de steder i produktionskæden, hvor dyrevelfærden kan forbedres, fortæller Dorte Lene Schrøder-Petersen fra Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut skal også kigge nærmere på, hvordan dyrene håndteres rent praktisk på slagterierne. Her vil der være særligt fokus på slagtning af fjerkræ, hvor mulighederne for en mere skånsom ophængning forud for bedøvelse af kyllingerne undersøges.

Dorte Schrøder-Petersen er dyrlæge og teamleder for det nyoprettede dyrevelfærdsteam på Teknologisk Institut. Dorte står i spidsen for dyrevelfærdsprojektet, der skal ses i lyset af forbrugernes stigende krav om bedre dyrevelfærd i fødevareproduktionen.

Også gevinster for slagteriet
– Hvis vi kan forbedre dyrevelfærden på fjerkræslagterierne, så vil det medføre mere rolige dyr, færre skader og et bedre arbejdsmiljø for slagteriarbejderne, fortæller Dorte Lene Schrøder-Petersen fra Teknologisk Institut. Hun fortsætter:
– Erfaringen viser, at jo dårligere dyrevelfærden er, jo flere skader ses der på dyrene og dermed på kødet. Det betyder flere kassationer, mindre udbytte på slagteriet og et større madspild. Det er derfor sund fornuft med et øget fokus på dyrevelfærd – først og fremmest af hensyn til dyrene – men også for slagteriet. Sagen er jo den, at det er mere bæredygtigt og lønsomt for slagteriet at få nogle flere sunde dyr igennem processen og ud til forbrugerne.

Kødprodukterne skal være mere klimasmarte
En anden del af projektet koncentrerer sig om udvikling af klimasmarte kødprodukter. Her er det opgaven at udvikle nye metoder til en mere effektiv og bæredygtig udnyttelse af hele slagtekroppen. Det skal ske ved oparbejdning af underudnyttede proteinkilder fra sidestrømme som eksempelvis lunger, hjerte, nyrer og milt. Proteinkilder, der måske ikke lyder lige appetitlige, men som ved den rigtige forarbejdning kan blive til velsmagende ingredienser i for eksempel kødprodukter og brød.
– Potentialet er stort, for hvis alle de dele, som kan udnyttes til konsum, reelt bliver udnyttet til konsum, ville det kunne reducere miljøbelastningen med 20 procent pr. kilo færdigt produkt, fortæller Claus Mosby Jespersen fra Teknologisk Institut.
Resultatkontrakten løber over to år, og i denne periode vil Center for Kødteknologi, Center for Slagteteknologi og Center for Køle- og Varmepumpeteknik arbejde sammen om at udvikle nye løsninger til en mere klimasmart kødproduktion.
Aktiviteterne om ”Klimasmarte kødprodukter med højt dyrevelfærd” er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, der er placeret under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere om bæredygtige kødprodukter og mange andre emner i seneste nummer af LevnedsmiddelBladet.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevaresikkerhed, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik