• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræTop26. 04. 2019 | Peter Friis

Øget fokus på dyrevelfærd og klima

Forskning og uddannelseFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræTop26. 04. 2019 By Peter Friis

Teknologisk Institut har netop søsat et større udviklingsprojekt, der sætter fokus på øget dyrevelfærd – både under dyrenes transport og under deres ophold på slagteriet. Målene er at optimere dyrenes velfærd og samtidig udvikle en mere klimasmart kødproduktion.

Teknologisk Institut har netop påbegyndt en ny og spændende resultatkontrakt med fokus på løsninger, der kan forbedre dyrenes velfærd både under transport og på selve slagteriet. De aktiviteter, som indgår i resultatkontrakten, har også fokus på, hvordan kødproduktionen kan gøres mere klimasmart ved en mere effektiv udnyttelse af slagtekroppene.

Forbrugerne, men også samfundet som helhed, stiller større og større krav til dyrevelfærd og bæredygtighed. Derfor er det afgørende, at vi gør noget aktivt for at finde operationelle løsninger til at forbedre dyrevelfærden og øge bæredygtigheden i kødindustrien. Ellers er der risiko for, at flere og flere forbrugere fremover vil fravælge kød og kødprodukter.
Det er på den baggrund, at Teknologisk Institut nu igangsætter et større udviklingsprojekt, der har fokus på at optimere dyrevelfærden og udvikle en mere klimasmart kødproduktion, skriver LevnedsmiddelBladet i seneste udgave.

Dyrenes velfærd skal måles og registreres
Forskerne på Teknologisk Institut skal blandt andet udvikle et nyt IT-system, der kan registrere og dokumentere dyrenes velfærd. Dette system skal automatisk opsamle data, der fortæller, hvordan dyrene har det. Det kan for eksempel være data om, hvordan klimaet har været i lastbilen under transporter og registreringer af dyrenes adfærd – enten ved hjælp af video eller lyd. Alle disse dyrevelfærdsdata samles i en database, hvilket giver både dokumentation for og overblik over omfanget af eventuelle velfærdsproblemer.
Det er hensigten, at IT-systemet giver en alarm, når det registreres, at dyrevelfærden ikke er tilfredsstillende. Herefter skal der så skrides ind med korrigerende handlinger og foranstaltninger, der sikrer, at slagtedyrenes velfærd bliver så optimal som mulig.
IT-systemet vil løbende opsamle data, så man kan gå ind i systemet og se, hvordan dyrene har haft det – lige fra de bliver hentet hos landmanden og indtil de sidste sekunder på slagteriet. Denne periode i dyrenes levetid har normalt ikke den største bevågenhed, men har stor betydning – både for dyrene og samfundet – da dårlig dyrevelfærd inden slagtning også kan medføre øget spild og ringe kødkvalitet.
– Med IT-systemet vil man kunne få et overblik, der gør det muligt at skride ind præcist de steder i produktionskæden, hvor dyrevelfærden kan forbedres, fortæller Dorte Lene Schrøder-Petersen fra Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut skal også kigge nærmere på, hvordan dyrene håndteres rent praktisk på slagterierne. Her vil der være særligt fokus på slagtning af fjerkræ, hvor mulighederne for en mere skånsom ophængning forud for bedøvelse af kyllingerne undersøges.

Dorte Schrøder-Petersen er dyrlæge og teamleder for det nyoprettede dyrevelfærdsteam på Teknologisk Institut. Dorte står i spidsen for dyrevelfærdsprojektet, der skal ses i lyset af forbrugernes stigende krav om bedre dyrevelfærd i fødevareproduktionen.

Også gevinster for slagteriet
– Hvis vi kan forbedre dyrevelfærden på fjerkræslagterierne, så vil det medføre mere rolige dyr, færre skader og et bedre arbejdsmiljø for slagteriarbejderne, fortæller Dorte Lene Schrøder-Petersen fra Teknologisk Institut. Hun fortsætter:
– Erfaringen viser, at jo dårligere dyrevelfærden er, jo flere skader ses der på dyrene og dermed på kødet. Det betyder flere kassationer, mindre udbytte på slagteriet og et større madspild. Det er derfor sund fornuft med et øget fokus på dyrevelfærd – først og fremmest af hensyn til dyrene – men også for slagteriet. Sagen er jo den, at det er mere bæredygtigt og lønsomt for slagteriet at få nogle flere sunde dyr igennem processen og ud til forbrugerne.

Kødprodukterne skal være mere klimasmarte
En anden del af projektet koncentrerer sig om udvikling af klimasmarte kødprodukter. Her er det opgaven at udvikle nye metoder til en mere effektiv og bæredygtig udnyttelse af hele slagtekroppen. Det skal ske ved oparbejdning af underudnyttede proteinkilder fra sidestrømme som eksempelvis lunger, hjerte, nyrer og milt. Proteinkilder, der måske ikke lyder lige appetitlige, men som ved den rigtige forarbejdning kan blive til velsmagende ingredienser i for eksempel kødprodukter og brød.
– Potentialet er stort, for hvis alle de dele, som kan udnyttes til konsum, reelt bliver udnyttet til konsum, ville det kunne reducere miljøbelastningen med 20 procent pr. kilo færdigt produkt, fortæller Claus Mosby Jespersen fra Teknologisk Institut.
Resultatkontrakten løber over to år, og i denne periode vil Center for Kødteknologi, Center for Slagteteknologi og Center for Køle- og Varmepumpeteknik arbejde sammen om at udvikle nye løsninger til en mere klimasmart kødproduktion.
Aktiviteterne om ”Klimasmarte kødprodukter med højt dyrevelfærd” er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, der er placeret under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere om bæredygtige kødprodukter og mange andre emner i seneste nummer af LevnedsmiddelBladet.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevaresikkerhed, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik