• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntMarkedsføringPolitik og eksport29. 03. 2016 | Peter Friis

L&F angribes for karteldannelse

Frugt og grøntMarkedsføringPolitik og eksport29. 03. 2016 By Peter Friis

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F) er havnet i et slagsmål om magtmisbrug og monopolvirksomhed med et af sine egne medlemmer. Efter 15 år som succesfuld eksportør af avlssvin beskylder Holger B. Sørensen nemlig organisationen for at forsøge at stjæle hans forretning ved højlys dag, oplyser DR Nyheder.
Konflikten er ifølge DR så højspændt, at Holger B. Sørensen efter at have klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu også har stævnet L&F med et krav, der kan ende på et trecifret millionbeløb.
Holger B. Sørensen driver virksomheden Porc-Ex Breeding i Kolding, som eksporterer danske avlsgrise til mange forskellige lande i både Europa, Rusland, Asien og Sydamerika. Grisene er de såkaldte DanAvl-grise, som er omfattet af et ganske særligt regelsæt, der er udviklet gennem mange år og har udviklet sig til en pæn eksportsucces.
I 2015 blev der solgt omkring 400.000 avlsdyr og to millioner sæddoser på eksportmarkederne, hvilket skabte en omsætning på to mia. kr. Selve administrationen af DanAvl-ordningen ligger hos Landbrug & Fødevarer, som mener, at omsætningen kan fordobles til fire mia. kr. i løbet af de næste seks år.
Det kræver imidlertid, at al salg og produktion samles i et helt nyt selskab, som skal styre hele salget i Danmark og på eksportmarkederne. Det betyder, at de bønder, der tidligere leverede grise direkte til Holger B. Sørensen, nu skal levere grisene til det nye ”monopolselskab”, som så skal bestemme hvilken pris og hvem, der skal købe grisene og sende dem videre ud i verden. Den manøvre er ifølge Holger B. Sørensen og hans advokater med til at skabe et nyt monopol på markedet.
De frygter for eksempel, at det nye selskab kun vil sælge svinene videre gennem landmandsejede selskaber, som så kan stjæle de kunder og markeder, som han har brugt de sidste 15 år på at opbygge. Sidste år omsatte han for mere end 100 mio. kr. og solgte 35.000 af de særlige danske avlssvin til hele verden.
Holger B. Sørensen er ifølge DR allerede blevet frataget retten til at sælge DanAvl-grise fra 1. august i år, fordi han har udtalt sig kritisk om den nye selskabskonstruktion. Det kan i værste fald føre til, at Holger B. Sørensen må lukke sin virksomhed, fordi han skal have en forhandleraftale med L&F for at kunne købe avlssvin hos svineproducenterne.
Ekspert i konkurrenceret og lektor ved CBS, Grith Skovgaard Ølykke, gør opmærksom på, at der er en række generelle forhold, som DanAvl-selskabet skal være opmærksom på, hvis selskabet er dominerende.
– Som udgangspunkt kan man selv bestemme hvem, man vil handle med. Hvis man er en dominerende virksomhed på markedet er der imidlertid en række hensyn, der skal varetages. Blandt andet må man ikke eliminere konkurrencen på markedet, siger hun.
L&F er imidlertid slet ikke interesseret i at eliminere konkurrencen på markedet, oplyser organisationen til DR Nyheder. Helt usædvanligt har ingen i L&F’s ledelse dog ønsket at lade sig interviewe om sagen, mens den verserer ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I stedet har man overladt opgaven til advokat Morten Kofmann fra advokatfirmaet Kromann Reumert. Det var også ham, der skrev det brev, hvor Porc-Ex Breeding blev frataget retten til handle med DanAvl-grise og avlsmateriale.

Skrevet i: Frugt og grønt, Markedsføring, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik