• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMarkedsføringRåvarer og ingredienserTop28. 01. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Brænder blusset under restaurationsbranchen ud?

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMarkedsføringRåvarer og ingredienserTop28. 01. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Det syder og bobler i den danske restaurationsbranche, som i disse år oplever en gylden tid med nærmest umættelig interesse. Alligevel stiger antallet af konkurser, og selv om omsætningen stiger, er det generelt svært for branchen at få succesen til at give overskud. Vi tager temperaturen på branchetilstanden og giver vores bud på nogle af de tendenser, vi kommer til at se mere af næste år

Blusset under restaurationsbranchen er brændende varmt, og de madinteresserede kan i disse år vælge og vrage mellem nye åbninger, koncepter og stjerner inden for faget, som bliver ved med at sole sig i opmærksomhed. Michelinstjernerne er regnet ned over landet, madprogrammerne løber uophørligt over skærmen, og kokkene er blevet vor tids nye rockstjerner.
Og vi har taget dem og branchen til os: Danskerne bruger langt flere penge på at gå ud at spise end for bare få år siden. I perioden 2014-2017 er den samlede omsætning i restaurationsbranchen vokset med betragtelige 20,5 procent. Det viser en analyse fra revisionsfirmaet Deloitte, som har analyseret regnskaberne fra 3.787 danske restaurationsvirksomheder.

Artikel forsætter under billedet
Lokale råvarer i sæson er blevet den selvfølgelige grundstamme i enhver restaurant med ambitioner. Noma gik forrest og serverede i 2018 tre overdådige, sæsonbetonede menuer. (Foto Ditte Isager)

Grund til bekymring
Alligevel er der ikke grund til at lade champagnepropperne springe. Tværtimod er der grund til bekymring. For problemet er, at branchen samlet set har svært ved at tjene penge. Konkurrencen er benhård og på trods af en øget omsætning, så kører over 40 procent af virksomhederne i Deloittes analyse med underskud.
Tallene understreger den benhårde konkurrence og viser et marked, som er mættet af mange nye aktører. Deloittes tal viser, at der i 2017 åbnede syv nye restaurationsvirksomheder om dagen (restauranter, men også alt fra pizzeriaer til isbarer), og indtjeningsvanskelighederne ser ud til at fortsætte ind i det nye år. Alene i første halvdel af 2018 gik 270 restaurationsvirksomheder konkurs. En væsentlig stigning i forhold til de 180 konkurser i samme periode året før.
Alligevel synes optimismen i branchen at være ukuelig. Lars Bjerregaard er madskribent og tidligere madanmelder for Information. Han har fulgt branchen tæt i årevis og har set på i vantro, mens den ene spændende restaurant efter den anden har åbnet dørene. Men han har også læst Deloittes analyse, og den har bekræftet hans bange anelser. Tømmermændene efter åbningsfesten kommer til at slå igennem i det kommende år.
– Jeg forudser en masse lukninger i 2019, og det kommer til at gøre ondt på branchen og os, der elsker den. Der er ingen logik i, at det kan blive ved sådan her. Den omsætningsstigning, der har været i branchen, har tiltrukket mange, og jeg tror også, at der er en romantik omkring det at åbne en restaurant, som overhovedet ikke har rod i virkeligheden. Det er ildsjælsdrevet og sindssygt hårdt arbejde, siger Lars Bjerregaard, som forudser, at de store vil blive større, mens de små vil forsøge at vokse.
– Fordi overskuddet er så småt, vil mange se sig nødsaget til at åbne flere steder, så de kan sprede indtjeningen ud. De store kæder vil konsolidere sig i højere grad. De har de økonomiske muskler til at konkurrere på prisen, så den kamp vil også blive endnu mere intens end tidligere.

Artikel forsætter under billedet
På Noma har man taget sæsonerne med helt ind i restauranten. (Foto: Ditte Isager)

Bæredygtigheden buldrer frem
Men selv om prognosen umiddelbart kan lyde dyster, og selv om der oprigtigt er grund til bekymring på branchens vegne, er der heldigvis også masser af ting at glæde sig over i året, der gik.
For én ting er, at restauranterne er udfordret på den bæredygtige økonomi. Noget andet og mere positivt er, at bæredygtighed er gået hen og blevet et permanent tema, som ikke er til at komme udenom. Aldrig før har menukortene haft så meget fokus på oprindelsen af grøntsager, fisk og især kødet – som vi næste år kommer til at se endnu mindre af.
– Bæredygtighedsdiskussionen kommer til at ændre den måde, vi spiser på. Og det er noget, som branchen i højere grad vil blive bedømt på i diverse spiseguider og anmeldelser. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Lars Bjerregaard.
2019 bliver året, hvor fokus på bæredygtigheden kommer til at række langt længere ud end bare det, der er på tallerkenen, mener Lars Bjerregaard.
– Bæredygtigheden kommer også til at omfatte restauranternes praksis omkring personale og arbejdsforhold. Der har været meget snak, men det bliver alvor nu, spår madskribenten.

Artikel forsætter under billedet
Restaurant Brace giver den nordiske formel en opfrisker og fusionerer det danske og italienske køkken. (Foto: PR)

Ny nordisk inspiration på tallerkenen
At opsummere det, der foregik på tallerkenerne i 2018, er ikke nogen nem opgave. Heldigvis for det. Variationen er blevet enorm, og der er langt mellem decideret nynordiske restauranter, som tidligere vældede frem overalt. Det betyder dog ikke, at køkkenet er gået i glemmebogen. Tværtimod er grundprincipperne bag det nordiske køkken – lokale råvarer i sæson – blevet den helt selvfølgelige grundstamme i enhver restaurant med ambitioner. Det nye er til gengæld, at kokkene nu også tør fusionere den nordiske formel og friske op med smage fra fjernere himmelstrøg. Vi ser det på københavnske Brace, hvor Nicola Fanetti fusionerer nordisk og italiensk, og vi ser det på Frank, hvor Christoffer Brink serverer dansk knoldselleri og blæksprutte, men også hummerhale med karry og kokosmælk. Ja, selv Noma er begyndt at smide lidt chili i retterne.
Variationen er tiltrængt, og niveauet bliver hele tiden højere. I det hele taget mærkes højkonjunkturen på tallerkenerne, og selv på restauranter i mellemprisklassen oplever man ofte guld på retterne i form af kaviar eller trøfler.

Artikel forsætter under billedet
Den nordiske formel bliver frisket op med smage fra fjernere himmelstrøg, som her hvor Christoffer Brink fra frank serverer hummerhale med karry og kokosmælk. (Foto: PR)

Optimisme og utæmmelig kreativitet på stjernekurs
Det høje niveau betyder også, at en af de helt store begivenheder i 2019 uden tvivl bliver uddelingen af de nordiske michelinstjerner, som uddeles i Aarhus den 18. februar. Ingen kan være sikre på noget som helst, når det kommer til dækfabrikantens lille røde gastronomibibel, men lur mig, om der ikke er et par nye og lysende stjerner på den jyske stjernehimmel, når natten falder på den 18. februar.
I det hele taget fortsætter toplaget af landets restauranter deres kurs mod stjernerne, og hverken deres ukuelige stræben eller udlandets interesse for vores toprestauranter ser ud til at aftage lige foreløbig. Noma genåbnede i ren triumf med en revolutionerende inddeling af menuen i tre sæsoner – og kørte hele sommerperioden med en vegetarisk menu til 2.250 kroner. Det havde været uhørt for bare få år siden. Også længere ude ad Refshalevej er der store ting i vente. Her åbner 27-årige Rasmus Munk sin nye udgave af Alchemist i en gammel lagerbygning på Refshaleøen, hvor han på tre etager vil servere en menu på 50 retter, som med virkemidler fra kunstens og teaterets verden skal give gæsterne en nyskabende måltidsoplevelse af uset kaliber. En uhyre ambitiøs restaurant, som har været undervejs i over et år, og som har kostet en større millioninvestering fra partner og hovedinvestor, Lars Seier Christensen.

Jo, der er rigeligt at glæde sig til. Selv om mørke skyer trækker sig sammen over branchens økonomi, så skinner optimismen og den utæmmelige kreativitet og virkelyst heldigvis stadig gennem sprækkerne.

Af Lars Roest-Madsen

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik