• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop05. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Verdens bedste kogebog er dansk 

FoodserviceTop05. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Køkkenchef på Kokkeriet, David Johansen, er en af forfatterne på verdens bedste kogebog. Foto: Mikkel Adsbøl
Køkkenchef på Kokkeriet, David Johansen, er en af forfatterne på verdens bedste kogebog. Foto: Mikkel Adsbøl

Sidste år udgav Michelin-restaurant Kokkeriet deres kogebog: “Dansk mad i vores køkken”, og bogen er netop blevet kåret til verdens bedste kogebog for kokke, på den enorme, internationale messe for mad- og vinpublikationer, Gourmand International. Redaktionen har taget en snak med en af forfatterne, køkkenchef David Johansen, og nederst i artiklen, bringer vi et uddrag fra bogen. 

Bag udgivelsen står ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Sammen har de kreeret kogebogen, Dansk mad i vores køkken. En så veldrejet kogebog, at organisationen bag Gourmand International selv henvendte sig til Kokkeriet, for at bogen med i konkurrencen. Kogebogen har været længe undervejs, og der har igennem årene været lagt mange tanker og arbejdstimer i den.
– Sammy talte om en kogebog allerede den gang jeg startede på Kokkeriet, for snart otte år siden, starter David Johansen.
Men dengang var tiden ikke moden til, at de skulle starte på det krævende arbejde det er, at lave en kogebog i en kvalitet, de to ambitiøse og kreative herrer kunne stå inde for. For da David Johansen blev ansat som køkkenchef, havde Kokkeriet netop genvundet en tabt Michelin-stjerne, og prioriteten var selvfølgelig klar; fokus på køkkenet, og find Kokkeriets rette identitet.

Nyfortolket dansk mad
Og i det danske køkken har Kokkeriet for alvor fundet deres identitet. Her serveres nyfortolkninger af ultra-danske retter som Gule ærter og Sol over gudhjem.
-Vi fortolker det danske køkken, på en måde som vi synes er interessant. Vi søger inspiration i for eksempel stegt flæsk eller frikadeller, og så gør vi det mere nutidigt og elegant, og naturligvis på et højt niveau, så det kan eksekveres og præsenteres på Michelin-niveau, fortæller David Johansen.
Facade topPå Kokkeriet serveres en menu bestående af adskillige gennemarbejdede retter, men for kokkene og ikke mindst køkkenchefen, er den kreative proces, en af de vigtigste ingredienser i kokkefaget. Og det betyder, at der arbejdes hårdt på at forbedre, ikke bare retterne, men også egne evner.
-Man skal være en teknisk dygtig håndværker, for at kunne eksekvere sine kreative drømme. Den kreative proces, er en måde at udtrykke sig på, som en maler eller en musiker gør det. Men uden at have håndværket på plads, når du ingen vegne, erklærer David Johansen.

Kreative tiltag
Der er mange måder, hvorpå man kan udtrykke sig kreativt, men folkene bag kokkeriet har valgt, at tage et ekstra skridt, og involvere kunderne og kokkeelever landet over. Hver tirsdag, kalder de tirsdagstest, hvor, som navnet antyder, de indbyder til testmiddag. Her serveres fire retter, som normalt ikke findes på menukortet, og det er her alle de vilde ideer bringes i spil.
-Det er en god måde at holde sig til ilden, når du ved, at du hver uge minimum skal have fire nye retter – Det er et godt spark bag i, som jeg plejer at sige, smiler David Johansen.
Om onsdagen inviterer de kokkeelever ind i restauranten til deres “Smag på stjernerne” aften. Alle kokke elever bruger ustyrligt mange timer på, at lave andres mad, så for Kokkeriet er det en måde at give noget tilbage til kokkeeleven. Elever fra alle typer restauranter er velkomne til at rette henvendelse til Kokkeriet, som sørger for råvarer, feedback og sparring – og så kan man simpelthen blive kok for en aften, på en Michelín restaurant. Og på Kokkeriet har de været meget begejstrede over det høje niveau, kokkeeleverne ligger for dagen, også de kokkeelever der kommer fra restauranter, der på papiret er noget lavere rangeret, end netop Kokkeriet. Fælles for tirsdag og torsdag, er at de 4 retter reelt set er gratis for kunden, de betaler kun for resten af menuen, som er den etablerede Den mindre menu, du kan finde på restauranten resten af ugen.

Ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Foto: David Johansen
Ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Foto: Mikkel Adsbøl

Lang proces bag kogebog
Da de for alvor havde fundet deres kreative identitet, tog snakken om en kogebog til igen.
-Arbejdet med kogebogen startede så småt at formes for omkring tre til fire år siden. Og det har været et hårdt arbejde, for vi indså tidligt i processen, at vi ville have vores kreative frihed og har derfor selv udgivet bogen. Alt fra skrifttyper, typen af papirer og layout af bogen har vi selv været inde over, og det tager meget tid ud af din, i forvejen, travle hverdag, siger David Johansen, og forsætter:
-Sideløbende med det dette, fandt jeg de retter vi skulle have med. Og efter det grove arbejde, kom alt det sjove med at teste, smage og udvikle retterne.
Til projektet har de fået hjælp af deres faste fotograf Mikkel Adsbøl, som har været med til, at forme de stilistiske ideer til kogebogen, og Buch Studio der har stået for design og layout. Og i sidste ende resulterede det hårde arbejde i en gennemført smuk bog, der allerede har været overraskende godt salg i. Kokkeriet beretter om godt salg i både ind- og udland, og der er også lagt følere ud, for en oversættelse til det russiske marked.

Belønnet for sit hårde arbejde
Efter Gourmand International havde henvendt sig om “Dansk mad i vores køkken”, lagde Sammy Shafi og David Johansen et ekstra stykke arbejde i, at få bogen og information sendt ud til dommere og deslige, men ellers var det ude af deres hænder. Det var op til den internationale jury at afgøre bogens skæbne. Og på den enorme messe i Yantai, Kina i slutningen af maj i år, blev adskillige priser uddelt; alt fra bedste madblog, TV-program, magasin, kogebøger, og mange andre kategorier. Priserne uddeles både på nationalt plan, og på internationalt plan, og det er altså her, at Kokkeriet løb med titlen “Best Chef Book – Best in the World, Gourmand”
-Det betyder meget for os, at vi løb med titlen som Best Chef Book. Det er dejligt og surrealistisk, når intentionen egentlig bare er at lave en fed kogebog vi selv kan være stolte af, og så gå til, at folk der rent faktisk har forstand på kogebøger, vurderer den, til at være den bedste i verden. Det er helt ekstremt, og det er vi virkelig beærede over, slutter David Johansen af.

Lam i dild med rejer. Foto: Mikkel Adsbøl
Lam i dild med rejer. Foto: Mikkel Adsbøl

Skærmbillede 2016-06-04 kl. 15.59.48

Dansk mad i vores køkken kan findes på http://kokkeriet.dk/da/kogebog.html

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik