• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop05. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Verdens bedste kogebog er dansk 

FoodserviceTop05. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Køkkenchef på Kokkeriet, David Johansen, er en af forfatterne på verdens bedste kogebog. Foto: Mikkel Adsbøl
Køkkenchef på Kokkeriet, David Johansen, er en af forfatterne på verdens bedste kogebog. Foto: Mikkel Adsbøl

Sidste år udgav Michelin-restaurant Kokkeriet deres kogebog: “Dansk mad i vores køkken”, og bogen er netop blevet kåret til verdens bedste kogebog for kokke, på den enorme, internationale messe for mad- og vinpublikationer, Gourmand International. Redaktionen har taget en snak med en af forfatterne, køkkenchef David Johansen, og nederst i artiklen, bringer vi et uddrag fra bogen. 

Bag udgivelsen står ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Sammen har de kreeret kogebogen, Dansk mad i vores køkken. En så veldrejet kogebog, at organisationen bag Gourmand International selv henvendte sig til Kokkeriet, for at bogen med i konkurrencen. Kogebogen har været længe undervejs, og der har igennem årene været lagt mange tanker og arbejdstimer i den.
– Sammy talte om en kogebog allerede den gang jeg startede på Kokkeriet, for snart otte år siden, starter David Johansen.
Men dengang var tiden ikke moden til, at de skulle starte på det krævende arbejde det er, at lave en kogebog i en kvalitet, de to ambitiøse og kreative herrer kunne stå inde for. For da David Johansen blev ansat som køkkenchef, havde Kokkeriet netop genvundet en tabt Michelin-stjerne, og prioriteten var selvfølgelig klar; fokus på køkkenet, og find Kokkeriets rette identitet.

Nyfortolket dansk mad
Og i det danske køkken har Kokkeriet for alvor fundet deres identitet. Her serveres nyfortolkninger af ultra-danske retter som Gule ærter og Sol over gudhjem.
-Vi fortolker det danske køkken, på en måde som vi synes er interessant. Vi søger inspiration i for eksempel stegt flæsk eller frikadeller, og så gør vi det mere nutidigt og elegant, og naturligvis på et højt niveau, så det kan eksekveres og præsenteres på Michelin-niveau, fortæller David Johansen.
Facade topPå Kokkeriet serveres en menu bestående af adskillige gennemarbejdede retter, men for kokkene og ikke mindst køkkenchefen, er den kreative proces, en af de vigtigste ingredienser i kokkefaget. Og det betyder, at der arbejdes hårdt på at forbedre, ikke bare retterne, men også egne evner.
-Man skal være en teknisk dygtig håndværker, for at kunne eksekvere sine kreative drømme. Den kreative proces, er en måde at udtrykke sig på, som en maler eller en musiker gør det. Men uden at have håndværket på plads, når du ingen vegne, erklærer David Johansen.

Kreative tiltag
Der er mange måder, hvorpå man kan udtrykke sig kreativt, men folkene bag kokkeriet har valgt, at tage et ekstra skridt, og involvere kunderne og kokkeelever landet over. Hver tirsdag, kalder de tirsdagstest, hvor, som navnet antyder, de indbyder til testmiddag. Her serveres fire retter, som normalt ikke findes på menukortet, og det er her alle de vilde ideer bringes i spil.
-Det er en god måde at holde sig til ilden, når du ved, at du hver uge minimum skal have fire nye retter – Det er et godt spark bag i, som jeg plejer at sige, smiler David Johansen.
Om onsdagen inviterer de kokkeelever ind i restauranten til deres “Smag på stjernerne” aften. Alle kokke elever bruger ustyrligt mange timer på, at lave andres mad, så for Kokkeriet er det en måde at give noget tilbage til kokkeeleven. Elever fra alle typer restauranter er velkomne til at rette henvendelse til Kokkeriet, som sørger for råvarer, feedback og sparring – og så kan man simpelthen blive kok for en aften, på en Michelín restaurant. Og på Kokkeriet har de været meget begejstrede over det høje niveau, kokkeeleverne ligger for dagen, også de kokkeelever der kommer fra restauranter, der på papiret er noget lavere rangeret, end netop Kokkeriet. Fælles for tirsdag og torsdag, er at de 4 retter reelt set er gratis for kunden, de betaler kun for resten af menuen, som er den etablerede Den mindre menu, du kan finde på restauranten resten af ugen.

Ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Foto: David Johansen
Ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi og køkkenchef David Johansen. Foto: Mikkel Adsbøl

Lang proces bag kogebog
Da de for alvor havde fundet deres kreative identitet, tog snakken om en kogebog til igen.
-Arbejdet med kogebogen startede så småt at formes for omkring tre til fire år siden. Og det har været et hårdt arbejde, for vi indså tidligt i processen, at vi ville have vores kreative frihed og har derfor selv udgivet bogen. Alt fra skrifttyper, typen af papirer og layout af bogen har vi selv været inde over, og det tager meget tid ud af din, i forvejen, travle hverdag, siger David Johansen, og forsætter:
-Sideløbende med det dette, fandt jeg de retter vi skulle have med. Og efter det grove arbejde, kom alt det sjove med at teste, smage og udvikle retterne.
Til projektet har de fået hjælp af deres faste fotograf Mikkel Adsbøl, som har været med til, at forme de stilistiske ideer til kogebogen, og Buch Studio der har stået for design og layout. Og i sidste ende resulterede det hårde arbejde i en gennemført smuk bog, der allerede har været overraskende godt salg i. Kokkeriet beretter om godt salg i både ind- og udland, og der er også lagt følere ud, for en oversættelse til det russiske marked.

Belønnet for sit hårde arbejde
Efter Gourmand International havde henvendt sig om “Dansk mad i vores køkken”, lagde Sammy Shafi og David Johansen et ekstra stykke arbejde i, at få bogen og information sendt ud til dommere og deslige, men ellers var det ude af deres hænder. Det var op til den internationale jury at afgøre bogens skæbne. Og på den enorme messe i Yantai, Kina i slutningen af maj i år, blev adskillige priser uddelt; alt fra bedste madblog, TV-program, magasin, kogebøger, og mange andre kategorier. Priserne uddeles både på nationalt plan, og på internationalt plan, og det er altså her, at Kokkeriet løb med titlen “Best Chef Book – Best in the World, Gourmand”
-Det betyder meget for os, at vi løb med titlen som Best Chef Book. Det er dejligt og surrealistisk, når intentionen egentlig bare er at lave en fed kogebog vi selv kan være stolte af, og så gå til, at folk der rent faktisk har forstand på kogebøger, vurderer den, til at være den bedste i verden. Det er helt ekstremt, og det er vi virkelig beærede over, slutter David Johansen af.

Lam i dild med rejer. Foto: Mikkel Adsbøl
Lam i dild med rejer. Foto: Mikkel Adsbøl

Skærmbillede 2016-06-04 kl. 15.59.48

Dansk mad i vores køkken kan findes på http://kokkeriet.dk/da/kogebog.html

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik