Nyt digitalt kort viser vejen til mejeri- og ostebutikker, gårdbutikker og spisesteder med gode oste m.v. Indtil videre er omkring 140 steder med på kortet, der er blevet til ved hjælp af netværk og ostecommunity

Tekst og fotos: Camilla Bojsen-Møller, Ostesnak.dk
For de fleste er sommerferien slut, og i år satte mange danskere sig i bilen eller på cyklen for at komme rundt i det danske sommerland. Naturligvis stod oplevelser højt på agendaen. For mange var det også de gastronomiske oplevelser. Frankrig har sin Route du Fromage, og der ligger altid et gårdmejeri rundt om hjørnet. Men også i Danmark finder vi gode oplevelser og steder, hvor ost spiller hovedrollen, men de har bare ikke været samlet ét sted. Før nu. Kortet #Osteruten2020 er første forsøg på at samle Danmarks ostesteder.
#Osteruten2020
Osteruten er et Google-kort med omkring 140 nåle, der viser vejen til steder og oplevelser med ost. Store og små mejerier med osteudsalg og eventuelt café er naturligvis med, ligesom kortet viser vej til den nærmeste ostehandler. Men også spisesteder med en særlig tilgang til ost har fået en plads samt gårdbutikker med stort fokus på ostesalg. Man kan endda bruge kortet til at finde vej til to gamle miner i Viborg-egnen, som i dag også bruges til at lagre ost. Her kan man på egen krop mærke de perfekte omstændigheder til at modne ost i. Med teknologien bag Google Maps kan man snildt planlægge sin rute og få vist en rutevejledning til et ønsket sted. Kortet var allerede efter den første måned vist cirka 4.000 gange.
Mød en ildsjæl
Både de store og de små mejerier er repræsenteret på kortet. Nogle mejerier har en tradition for at invitere sommergæster på rundvisning. Det har corona dog sat en stopper for i år, men mange steder kan man enten nyde en frokost på stedet eller smage ostene, før man køber en osteanretning med hjem til sommerhuset.
Især på de mindre mejerier er det nemmere at møde de ildsjæle, der står bag ostene. Lægger man for eksempel vejen forbi Copenhagen Goat Milk i Jystrup på Sjælland, vil man møde Claus og Summer, som laver gedeoste på mælk fra familiens 130 geder. De kan fortælle om deres hverdag som ostemagere – og gør det gerne.
I Hundested ligger Tothaven Gårdmejeri, hvor Jakob laver oste af mælk fra kun 16 malkegeder. Gårdmejeriet er en del af Tothaven Besøgsgård, hvor man også kan nyde en gedelatte eller is af gedemælk på gårdspladsen eller i orangeriet, hvis det regner.

Ok at køre en omvej
Tanken bag de udvalgte steder på #Osteruten2020 er, at de skal udgøre en oplevelse, der retfærdiggør en (vis) omvej. For at finde frem til så mange spændende steder som muligt er netværk og ostecommunity blevet inddraget – og har kvitteret med anbefalinger og tips. For eksempel ligger der i Ugledige (Præstø) en brugsforening med 140 år på bagen. Butikken har en unik kælder med vin, saltede sild, spegepølser og ikke mindst de gode stærke oste, som folk kører langt for at købe.
Hvert sted på kortet har en kort beskrivelse og link til hjemmeside eller facebookside. På den måde er det nemt at danne sig et overblik over, hvad stedet tilbyder, før man vælger at køre efter det.
Forlæng sommeren med #Osteruten2020
Sommeren går på hæld, og hverdagen vender tilbage. Hvorfor ikke bruge kortet til at forlænge sommeren med nogle ture langs Osteruten? Udforsk kortet og se, hvilke oplevelser du stadig har til gode: Osteruten