• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntLandbrugTop01. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Vær kreativ med kartoflen – den er god ved os

Frugt og grøntLandbrugTop01. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Vi har alle en holdning til kartoflen, men trods årtiers udvikling i køkkenerne, forbindes den stadig mere med sovs end kreativ og sund kokkekunst. Det, selvom at kartoflen både er alsidig, næringsholdig og ikke mindst langt bedre for klimaet end både ris og pasta.

I øjeblikket er det de små kartofler, der oplever størst efterspørgsel i foodservice og hos måltidskasseleverandørerne.
– Restauranterne vil have de små kartofler, da de er fine og ikke skal håndteres ret meget, siger Nanna Krog Uldahl, key account coordinator hos Danespo.

Sovs og kartofler. Ord, der for mange aktiverer gode minder om en anden tid. En indgraveret del af den danske madkultur, som vi stædigt holder fast i. Men grebet løsnes, for tiden er ikke længere til bedstemors store tallerken af treenigheden hakkebøffer, kartofler og sovs. I stedet spiser vi rugbrød, ris, pasta, grøntsager og selvfølgelig kød. Fra 2015 til 2018 faldt antallet af aftensmåltider, hvori kartofler indgik fra 44 procent til 33 procent, og hos virksomheden Danespo, der forhandler kartofler til hele landet, estimerer de, at salget af kartofler generelt er faldet med omtrent 20 procent de seneste fem år. Vores opfattelse af kartoflen er falmende, hvor den burde være spirende, for kartoflen er en råvare, som passer lige til vores tid, både i forhold til næring og klimaet.

– Vi har taget kartoflen for givet. Vi har ikke været gode nok til at tænke nyt og brande kartoflen, for den er bare altid blevet købt, fortæller Nanna Krog Uldahl, key account coordinator hos kartoffelvirksomheden Danespo, som brændende ønsker at få pustet liv i kartoflen igen.

Stenalderkost gjorde kartoflen til synder

En af årsagerne til kartoflens fald fra toppen af danskernes bevidsthed var en stivelsesforskrækkelse, som bredte sig i landet som følge af Palæokostens enorme popularitet for snart 10 år siden.

– I mange år var kartoflen en udskældt afgrøde, men vi er heldigvis ved at komme os over den stivelsesforskrækkelse, der var, fortæller Anne-Kathrine Hauge, compliance & quality manager hos Danespo.

Tværtimod er der langt flere fordele ved kartoflerne, end vi måske er klar over. De nye klimakostråd placerer kartoflen i den vigtigste gruppe blandt salat, bælgfrugter og lignende, og i 2018 udtalte ernæringsekspert og professor Anne Raben, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, at kartofler burde indgå i ”6 om dagen”. Kartoflen er kort sagt en klimaafgrøde, der kan spille en stor rolle i en sund hverdag.

Forsætter efter billedet

Kartofler er en af de fødevarer med mindst klimapåvirkning per kalorie, viser tal fra Concito. Kartofler udleder 0,13 gram CO2e per kilokalorie, pasta 0,22 gram per kilokalorie og ris 0,55 gram per kilokalorie.

Stor mæthedsfornemmelse

Kartoflen er fyldt med kulhydrater, men indeholder til gengæld nærmest intet fedt. 100 gram kartofler indeholder cirka 80 kalorier, mens ris og pasta indeholder omtrent 130 kalorier. Til gengæld indeholder kartoflen cirka tre gange så mange kostfibre som ris (mens pasta er nogenlunde tilsvarende kartoflen) og derved giver kartoflen en større mæthedsfornemmelse per kalorie. Interessante fakta om kartoflen, der dog ikke ligefrem gør den mere spændende på tallerkenen ude i kantinen eller restauranten, men ifølge Nikolaj Møller, der er køkkenchef på Restaurant Treetop i Vejle, kan man sagtens gøre kartoflen til en attraktiv, ja ligefrem sexet spise:

– Det handler om at være kreativ med produktet. Kartofler indeholder jo store mængder stivelse, der gør dem utroligt alsidige. Kartofler kan så meget både i smag og tekstur, og der skal ikke så meget til, så har du en ret, som fungerer rigtigt godt. Du kan bruge kartofler i både det salte og det søde køkken. Kartoflen er på ingen måde usexet; jeg elsker at have den på menuen og spiser den selv flere gange om ugen. 

Altid nye sorter i støbeskeen

Hos Danespo tester de omkring 100.000 nye kartoffelsorter om året med henblik på at finde sorter, der passer til marker rundt om på kloden, sorter der er resistente overfor skimmel, virus og lignende. Af de 100.000 er målet, at to til tre sorter indgår i den fremtidige produktion af blandt andet spisekartofler.

– Vi arbejder også på at udvikle nye sorter, hvor vi skal bruge mindre vand, færre pesticider, bedre kvalitet og som giver et større udbytte under mere ekstreme vejrforhold. Det er vigtige parametre for os, siger Anne-Kathrine Hauge og uddyber:

– For at vi kan registrere sorterne i EU, skal det være sorter, der adskiller sig både morfologisk og udbyttemæssigt fra de sorter, som vi kender i dag.

Forsætter efter billedet

Der bliver testet op mod 100.000 nye sorter om året hos Danespo. Målet er, at to til tre nye sorter årligt skal indgå i den fremtidige kartoffelproduktion.

Bæredygtig klimaafgrøde

Med de udfordringer vi står overfor, når vi i 2050 skal brødføde mere end 9 milliarder mennesker, er det et vigtigt arbejde, Danespo lægger for dagen, men fakta er, at kartofler faktisk allerede er blandt de mest klimavenlige afgrøder.

Ifølge den grønne tænketank Concito udleder en danskproduceret kartoffel 0,2 kilo CO2e (CO2e er en betegnelse for den samlede klimapåvirkning omregnet til CO2. Altså inkluderer dette også andre drivhusgasser end CO2) per kilo, mens danskproduceret pasta udleder 1,2 kilo og oksekød 13,9.

De tal opnås blandt andet fordi, kartoflen har et højt udbytte per hektar i forhold til andre afgrøder. 16 kilo danske kartofler har samme klimabelastning som et kilo ris, og seks kilo kartofler har samme klimabelastning som et kilo pasta.

Samtidig er kartofler en af de fødevarer med mindst klimapåvirkning per kalorie. Kartofler udleder 0,13 gram CO2e per kilokalorie, pasta 0,22 gram per kilokalorie og ris 0,55 gram per kilokalorie. Derfor er kartoflen ikke blot en vigtig afgrøde herhjemme, men den har potentiale til at brødføde store populationer.

Mindre madspild

Kartofler kan holde sig længe, så længe de opbevares mørkt og køligt. Gerne omkring 8 til 10 grader. Men når de først er tilberedt, kan de også sagtens bruges dagen efter. I hjemmene er de oplagte til en kartoffelmad eller biksemad, men kantiner kan også med fordel benytte kartoflerne i supper, i en lasagne, salater, gryderetter – det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Kartoflen skal altså ikke bare serveres med sovs og hakkebøf.

Og så er der det faktum, at en kartoffel jo heller ikke bare er en kartoffel. Kartoflen er et sæsonprodukt på højde med alle andre afgrøder, hvorfor de kommer i mange forskellige størrelser, udseender og egenskaber. Som fødevareprofessionel kan man ikke benytte sig af samme sort året rundt, men der kan et godt samarbejde med virksomheder såsom Danespo hjælpe med at finde den rette kartoffel til den rette situation, uanset om den skal friteres, koges, bages, steges eller hvilke kreative måder, du tilbereder dine kartofler på.

Hos Nikolaj Møllers Treetop arbejder de i øjeblikket på en ret med små spæde kartofler, som bliver kogt med store mængder løvstilke, timian, hvidløg og salt. Der skæres små snit i de fine kartofler, som får følge af en kartoffelskum fra sifon, kartoffeltuille, en rehydreret kartoffel, en smule ristet skinke på en bund af ice wine.

– Det fungerer virkelig godt og man får brugt kartoflen på mange forskellige måder, fortæller Nikolaj Møller. 

Artiklen er fra den seneste udgave af LevnedsmiddelBladet, der kan læses her: LevnedsmiddelBladet nr. 4 2022

Skrevet i: Frugt og grønt, Landbrug, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik