• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMiljø og sundhedRåvarer og ingredienser04. 05. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Unge træningsaktive mænd indtager mange kosttilskud

AktueltMiljø og sundhedRåvarer og ingredienser04. 05. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Helt almindelige unge mænd, der træner i fitnesscentre for at øge muskelmassen, indtager mange forskellige proteinprodukter og kosttilskud. Næsten hver tredje har desuden oplevet bivirkninger ofte knyttet til indtag af såkaldte Pre Workout produkter. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Foto: freepik.com

I en undersøgelse har DTU Fødevareinstituttet interviewet 63 danske mænd mellem 15 og 35 år, der dyrker fitness om deres brug af kosttilskud og proteinprodukter, og om deres indtag af grøn te og koffein fra mange forskellige kilder (f.eks. kaffe, te, energidrikke og kosttilskud). Mændene har sammenlagt taget 136 forskellige kosttilskud og proteinprodukter.
De produkter, som flest har taget, er proteinpulver (60 pct.), fiskeolie (54 pct.) og multivitamin/mineralpiller (41 pct.). Udover proteinpulver er andre proteinprodukter som proteinbarer (25 pct.) og shakes (16 pct.) også populære.

Kan overskride det anbefalede daglige indtag
Proteinprodukterne udgør en betydelig del af mændenes daglige proteinindtag – 14 pct. har fået dækket det anbefalede daglige proteinbehov alene ved at spise proteinprodukter. 38 pct. har fået mere koffein, primært via kaffe, end det indtag, der anses for at være uden risiko ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). To af deltagerne har desuden drukket henholdsvis 1,5 og 2 liter grøn te dagligt – langt over indtaget selv hos danske storforbrugere af alle slags te.
Den præcise mængde af indtaget af EGCG, et stof fra grøn te, som kan være leverskadeligt i større mængder, var ikke muligt at gøre op, fordi der ikke var krav til, at producenterne skulle deklarere indholdet i kosttilskud, da undersøgelsen blev lavet. Nye EU-regler er vedtaget, som betyder, at indholdet af EGCG skal deklareres på kosttilskud fra den 21. juni 2023.
-Den manglende deklaration betyder, at forbrugerne reelt ikke kan vide, hvor store mængder af stoffet de indtager med risiko for at få alt for meget og i uheldigste fald udvikle en leverskade, siger Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver fra DTU Fødevareinstituttet.

Næsten hver tredje oplevede bivirkninger
Tæt på hver tredje har oplevet forskellige former for bivirkninger, eksempelvis hovedpine, hurtig hjerterytme, rysten eller søvnløshed, som de ikke er gået til lægen med eller har indrapporteret til Fødevarestyrelsen.
Såkaldte Pre Workout-produkter, som tages før træning, var skyld i mere end halvdelen af bivirkningerne (53 pct.). Tre af produkterne har Fødevarestyrelsen advaret imod, fordi de indeholder ulovlige stoffer bl.a. et forældet lægemiddel (1,3-dimethylamin, DMAA), som aldrig har været godkendt til indtag gennem munden, og som er koblet sammen med øget hjerterytme, hovedpine, blodpropper og endda flere dødsfald.
-Bivirkningerne er tilsyneladende noget, mændene accepterer og lever med uden at konsultere en læge. De unge fitnessudøvere, vi har talt med i denne undersøgelse, er helt almindelige unge, der træner i et fitnesscenter. Det er ikke professionelle sportsudøvere, som har en læge eller træner, der holder øje med dem. Når de oplever bivirkninger, slår de det åbenbart hen, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, fra DTU Fødevareinstituttet.

Svært at gennemskue markedet
Lidt over halvdelen har angivet, at de fik deres viden om kosttilskud via hjemmesider (54 pct.), mens lidt under halvdelen har oplyst venner og bekendte som den mest udbredte kilde til viden.
-Det betyder, at vandrehistorier nemt kan opstå om, hvilke produkter der er godt for dit og dat. Markedet for kosttilskud er desuden svært at gennemskue, fordi man sagtens kan finde ulovlige kosttilskud på dansksprogede hjemmesider, som blot er registrerede i udlandet. Og så er det jo nærliggende at tro, at alt er i orden, siger seniorforsker Gitte Ravn-Haren fra DTU Fødevareinstituttet.

Studiet er omtalt i den videnskabelige artikel: Intake of Food Supplements, Caffeine, Green Tea and Protein Products among Young Danish Men Training in Commercial Gyms for Increasing Muscle Mass i det videnskabelige tidsskrift Foods.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber kosttilskud på nettet, på Fødevarestyrelsens website. Indberetning af bivirkninger relateret til indtag af kosttilskud kan desuden foretages på Fødevarestyrelsens website.

Skrevet i: Aktuelt, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik