• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerForskning og uddannelse03. 08. 2023 | Helle Friemann Nielsen

”Super-mikstur” skal give god smag til alkoholfri øl

AktueltDrikkevarerForskning og uddannelse03. 08. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Hvis alkoholfri øl smagte bedre, ville det sandsynligvis udgøre en større andel af det totale ølsalg og derfor være med til at forbedre folkesundheden. Det vil en gruppe forskere på Københavns Universitet gøre til virkelighed i et nyt forskningsprojekt, der samtidig skal formindske øllets klimaaftryk.

Foto: freepik.com.

I 2021 blev der solgt 283 millioner liter øl med alkohol i Danmark, hvilket gør øllet til den mest populære alkoholiske drik, vi har. Selvom vi drikker mere alkoholfri øl end tidligere år, blev der til sammenligning kun solgt 7,3 millioner liter alkoholfri øl.
-Vi vil gerne have folk til at drikke mere alkoholfri øl, fordi det er bedre for folkesundheden, fortæller tenure track adjunkt ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) Sylvester Holt, der leder det nye forskningsprojekt.
-Når man vil lave alkoholfri øl, trækker man alkoholen ud af en almindelig øl i en de-alcoholizer. Udfordringen er, at man mister en række aromastoffer fra humlen i processen, som så skal tilsættes igen. Smagen bliver desværre ikke helt den samme, hvorfor folk ofte beskriver alkoholfri øl som kedelig og flad, siger Sylvester Holt.

Test-bryg i pilotbryggeri
I projektet skal forskerne lave nogle test-bryg i KU FOOD’s pilotbryggeri, hvor de også vil kigge på, hvilke brygparametre, der giver den mest stabile øl, som kan lagres uden at tabe smag. Der kan især opstå tab af smag ved lagring af IPA, som har en kraftig humleprofil.
-Vi arbejder med nogle aromaprofiler på en helt ny måde, der skal skabe innovative smags- og duftprofiler til de alkoholfri øl. Målet er at finde frem til en eller flere ”super-aromamiksturer”, så øllet kommer til at smage fantastisk samtidig med, at klimabelastningen bliver langt mindre, fordi vi bruger mindre humle. Typisk kommer aromahumlen fra New Zealand og USA, og transporten kommer så oven i ressource- og jordareal-forbrug, siger Sylvester Holt.

Nyt Foodhay-instrument skal høste aroma-indtryk fra humle
Der findes mere end 250 forskellige humletyper, som har hver sine smags- og duftegenskaber.
-Vi udvælger en humle med en unik aromaprofil, som vi mikser med vand til en ”kold te”, som vi kan servere for et panel af folk, der er vant til at bedømme smag. Den kolde te hældes på glas, som smagspanelet dufter til og smager på for derefter at beskrive humlens egenskaber, fortæller han videre.
Smagspanelets opgave er at finde frem til de bedste egenskaber i humle-teen. Herefter kan forskerne finde ud af, hvad det er for nogle kemiske stoffer, der skaber disse egenskaber via en gaskromatograf, der kan sætte navne på de kemiske indholdsstoffer.
En anden nyindkøbt gaskromatograf kan fryse stofferne ned enkeltvis og frigive dem til en mikstur, hvor man kan dufte, om man har fanget de egenskaber, som smagspanelet har beskrevet og bedømt. Den nye gaskromatograf er indkøbt via det højteknologiske laboratoriecenter Foodhay.
-Hvis projektet lykkes – vil vi kunne høste aromaer, som vi kan designe til forskellige blandinger, der kan danne nogle helt nye aromaprofiler, og skabe mere diversitet på ølmarkedet, fortsætter Sylvester Holt.

Tenure track adjunkt ved KU FOOD Sylvester Holt dufter til en aromahumle-mikstur, der frigives i tragten på det nye Foodhay-instrument Recomposition-Olfactometer (GC-R). Foto: Lene Hundborg Koss, KU FOOD.

Ph.d.-studerende trænes som humle-flavorist
Når forskerne har bestemt hvilke aromastoffer, der danner grundlag for en mikstur med nogle unikke egenskaber, skal denne viden kunne bruges i ølbrygningen. Derfor skal de kemiske stoffer sammensættes i en opskrift, der også beskriver nøjagtige mængder. Opskriften kan forskerne give videre til en partner, der producerer enkeltstofferne og laver en mikstur, som kan forhandles til industrien.
I løbet af projektet vil forskerne lege med at blande de forskellige miksturer, og de håber som sagt at finde frem til en eller flere supermiksturer:
-Når man sammensætter en ”supermikstur” fra forskellige egenskaber i humle, opstår der nye interaktioner mellem aromastofferne, som kan ændre den endelige smagsprofil. Det er et højt specialiseret arbejde, som man måske bedst kan sammenligne med en flavorists arbejde med at skabe en ny parfume, siger Sylvester Holt.
Til at hjælpe med dette skal der ansættes en ph.d.-studerende, som efter planen trænes som humle-flavorist ved The Flavor Academy i BarthHaas i Tyskland. To Øl og EvodiaBio (en spin-off-virksomhed fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab) deltager i vejledningen af den studerende.

Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,8 millioner kr. Det begynder i november 2023 og løber over tre år.

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik