• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktion04. 05. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Studenter-startup vil tilbyde mikrobryggerierne billig high-end kvalitetskontrol

AktueltFødevareproduktion04. 05. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Mads Andersen og Jens Ringsholm ved deres kalibrerings test-setup på KU Food på Københavns Universitets Frederiksberg Campus.

Startup-virksomheden BIRanalyzers er ved at skabe et nyt system for kvalitetskontrol af øl, som er både billigt og pålideligt, og som dermed har potentiale til at gøre især mikrobryggeriernes produktion mere stabil samt mindske spildet

De etablerede større bryggerier bruger high-end måleinstrumenter til at tjekke kvaliteten af deres øl, der typisk koster et sted mellem 100.000 og 150.000 kroner. Startup-virksomheden BIRanalyzers har endnu ikke sat en fast pris på deres innovative og snart færdigudviklede målesystem, men satser på, at det kommer til at koste 80-90 procent mindre. Dermed vil de cirka 10.000 mikrobryggerier i Europa få en reel mulighed for at investere i en kvalitetskontrol, der vil matche de store bryggeriers systemer. Det er målet.

Virksomheden i alt tæller seks ejere, der tilsammen repræsenterer de kvalifikationer, virksomheden har brug for i opstartsfasen.

– Vores drøm er at være de første til at demokratisere kvalitetskontrol i fødevareindustrien. Med det mener jeg, at vi ønsker at gøre high-end kvalitetskontrol-instrumenter tilgængelige for både store og små virksomheder og dermed hjælpe især de små virksomheder til at opnå den højeste kvalitet af deres produkter og samtidigt minimere spild, siger Mads Andersen, der er medstifter og teknologichef i BIRanalyzers.

Får startups til at accelerere

En af universitetets opgaver er at koble forskning og udstyr til erhvervslivet, så ressourcerne omsættes til virksomheder, processer og produkter, der kan skabe værdi for samfundet. Det er der især en historisk tradition for inden for fødevareforskningen i Danmark, og det er til stadighed et mål for KU Food.

– En god idé kan være starten på et nyt erhvervseventyr, men den vil typisk være skrøbelig i forhold til overlevelse og kan meget let drukne i en uoverskuelig række af opgaver. Både ideen og ophavspersonerne skal jo gennem transformationen til reel startup med for eksempel udvikling af prototyper, tests, forretningsplaner, et enormt tidsforbrug og kapitaltilførsel, siger institutleder ved KU Food, Anna Haldrup.

Derfor tilbyder KU Food, at startups i fødevaresystemet kan få kontakt til forskere og faciliteter, der kan understøtte udviklingen af deres virksomheder, og BIRanalyzers har netop testet en kalibreringsmodel til virksomhedens nye målesystem ved hjælp af KU Foods forskningsbryggeri på Københavns Universitets Frederiksberg Campus.

– Allerede før vi blev en del af KU Food havde vi mødt professor i kemisk og fysisk stabilitet i fødevarer og drikkevarer Mogens Larsen Andersen, som var meget inspirerende og bekræftede os i, at vores idé kunne komme til at virke. Det var en stor støtte, og senere har vi mødt lederen af KU Foods Gastro Science Lab, Rikke Pape Thomsen, der i samarbejde med Science Innovation Hub inviterer Studenter-startups til at sparre med hinanden og bruge de faciliteter, KU Food råder over. Samtidig fik vi et klippekort, som kan bruges til sparring med professorer og lektorer på Food, og det har skabt en enorm værdi for os, siger Mads Andersen.

Testes i forskningsbryggeriet

Målesystemet, som BIRanalyzers har udviklet, består af to setups: Instrumentet ”At-tank”, der tager stikprøver af fermenteringsprocessen i øllet, hvilket allerede er en tilgængelig løsning for bryggerne, samt det nye innovative instrument ”In-tank”, som kontinuerligt foretager målinger af, hvordan fermenteringsprocessen i øllen udvikler sig via en kombination af sensorer. De to setups udgør tilsammen det nye instrument fra BIRanalyzers ”AtIn Solutions”. Måleresultaterne vises i en app, så bryggeren kan få et hurtigt overblik på telefon, tablet eller computer. Instrumenterne måler en række øl-parametre, som mikrobryggerne typisk gerne vil kende: CO2-indhold, Specific Gravity (SG), som er et mål for indholdet af forgærbare kulhydrater, samt alkoholprocenten.

– Vores sensorteknologi kommer ikke til at virke, hvis vores kalibreringsmodel ikke virker. Det er kalibreringsmodellen, vi foreløbig har testet på KU Food, og det er den, der kommer til at betyde, at vi vil kunne tilbyde lige så gode målinger som de bedste high-end instrumenter – hvis ikke bedre. Samtidig kræver korrekt anvendelse af de dyre løsninger en god mængde teknisk forståelse og oplæring, mens vores system bliver meget simpelt at anvende via vores app uden behov for særlig oplæring og tekniske skills, fortæller Mads Andersen.

Ved at kende de kvalitetsparametre BIRanalyzers tilbyder måling af, vil mikrobryggerne blive bedre til at styre og optimere produktionen.

Håndværket

– Der er også en spildfaktor i det her. Ølbrygning er stadig lidt af en ”Black Box”, hvor man håber på det bedste og stoler på sit håndværk. Derfor forekommer der også spild, men ved at måle på de her parametre, får man mere kontrol og forståelse for, hvad der sker, hvorfor de mængder øl, man må kassere, også vil mindskes, siger Mads Andersen.

BIRanalyzers blev introduceret til KU Food for fem måneder siden og nåede at bruge forskningsbryggeriet i 3-4 uger, inden corona-situationen lukkede ned for deres tests.

– Vi udvikler et ret avanceret produkt, og udover den viden forskerne og Gastro Science Lab har, giver KU Food adgang til nogle meget dyre testfaciliteter, som vi ellers aldrig ville have råd til at benytte. Dermed er det et fuldstændigt afgørende samarbejde for os. Det har været en kæmpe fornøjelse, hvor vi har nået at udvikle vores første udkast til en kalibreringsmodel, som er langt bedre, end vi havde forestillet os. Det betyder, at vi er rigtig tæt på målet, som er at være på højde med de allerdyreste instrumenter, som findes på markedet i dag, siger Mads Andersen.

BIRanalyzers udvikler deres prototyper på værksteder i DTU’s Skylab, mens de altså testes på KU Food.

– Vi har nu fået vished for, hvad vi skal gøre og skal derfor tilbage i Skylabs værksteder og videreudvikle på vores prototype. Dermed kan vi så opnå den nøjagtighed, vi har sat som mål, og tilbage står derefter at gøre det superlet for bryggerne at bruge, siger Mads Andersen.

Planen var, at systemet skulle testes hos en række mikrobryggere i april, og produktet lanceres i oktober, men den plan er udskudt noget på grund af den nuværende situation, hvor faren for covid-19 har lukket mange faciliteter ned.

Holdet bag BIRanalyzers

Mads Andersen, som er BIRanalyzers teknologichef (CTO), mødte vennen Petros Venetopoulos på et innovationskursus på Københavns Universitet, og Petros var den første, han kontaktede, da han via venner fra mikrobryggeriet Flying Couch Brewery blev opmærksom på de problemer med måling af vigtige øl-parametre i forhold til kvalitet og optimering af produktionen, som BIRanalyzers vil løse. Siden er der kommet fire andre ejere til, så virksomheden i alt tæller seks ejere, der tilsammen repræsenterer de kvalifikationer, virksomheden har brug for i opstartsfasen.

BIRanalyzers er knyttet til Science Innovation Hub, som KU Food samarbejder med. Folkene i hub’en inspirerede Mads Andersen og Petros Venetopoulos til at søge et mikrolegat på 25.000 kroner hos Fonden for Entreprenørskab, hvilket forøgede chancen for succes med nye ansøgninger, og de to stiftere fik herefter Innovationsfondens Innofounder Graduate-legat, der finansierer deres løn i et år, kontorer i Blox-bygningen i København samt adgang til en mentor samt en række fagpersoner: revisor, advokat, designer m.m. Det var også via Science Innovation Hub, stifterne blev opmærksomme på KU Food, hvor de altså blandt andet fik adgang til at sparre med ølforskere samt adgang til at teste deres målesystem i forskningsbryggeriet. Virksomheden er også knyttet til en række andre partnere, herunder blandt andet DTU’s Skylab.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik