Mange pattegrise overlever ikke den første tid. Derfor skal søerne skal føde færre, men større og mere robuste grise, mener Økologisk Landsforening ifølge Landbrugsavisen.
Uden eget avlsarbejde er økologiske producenter i dag afhængige af konventionel svineavl, hvor grise ofte får flere unger, end de er patter til at die. Det giver et problem med overlevelse, når pattegrisene går frit sammen med soen på friland. Sammen med rovdyr i naturen betyder det, at dødeligheden hos økologiske pattegrise er ca. otte procent højere end hos pattegrise i intensive, lukkede staldsystemer. Det viser ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Økologiske grise fødes i hytter i det fri og går sammen med og dier hos deres mor i dobbelt så lang tid, som ikke-økologiske pattegrise i lukkede stalde. I modsætning til konventionel svineproduktion, er den økologiske so ikke spændt fast, mens hun dier. Det øger risikoen for, at hun overser og lægger sig på en af pattegrisene.