• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 06. 2023 | Mikkel Bækgaard

Startup opfører verdens første bioraffinaderi til kaffe og ‘flytter hjemmefra’

FødevareproduktionRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 06. 2023 By Mikkel Bækgaard

Knap fire år efter Alfa Laval slog dørene op til væksthuskonceptet Innovation House i Søborg er første iværksættervirksomhed nu flyvefærdig. Kaffe Bueno, som blandt andet udvinder olie af kaffegrums til brug i kosmetik og fødevarer, er i fuld gang med at opføre verdens første bioraffinaderi til kaffe og er netop flyttet ind i deres nye lokaler i Rødovre.

Skønhedsprodukt ligger i en bunke af kaffebønner

Efter knap fire år som en del af det innovative væksthuskoncept Alfa Laval Innovation House har virksomheden Kaffe Bueno nu nået en modenhed og skala, der gør dem i stand til at fortsætte i egne rammer uden for Innovation House. Innovation House er søsat af Alfa Leval, der som en af de allerførste private aktører i Danmark har taget spirende iværksættervirksomheder under sine vinger og givet dem mulighed for at vokse og udvikle sig:

“Hele ideen med Innovation House er netop at skabe rammerne for, at startups kan udvikle deres virksomhed og produkter, så det med tiden kan skaleres. At den første startup nu har vokset sig stor og dermed er klar til at rykke ud og drive virksomhed i egne lokaler er derfor virkelig positivt, da det understreger hele formålet med at hjælpe iværksættere godt i gang via Innovation House,” forklarer Henrik Jarl Røssel, Head of Innovation House & Senior Project Manager hos Alfa Laval Copenhagen.

Bruger biprodukter fra kaffe

Kaffe Bueno var blandt de allerførste startups, da Alfa Laval Innovation House blev indviet i september 2019. Virksomheden bruger biprodukter fra kaffe, som fx kaffegrums, og omdanner det til ingredienser til blandt andet personlig pleje, kosmetik og funktionelle føde- og drikkevarer.

“Som industriel startup findes der ikke mange steder, hvor man kan udvikle sin virksomhed fra et tidligt stadie. Derfor var Innovation House helt oplagt for os, fordi der både var den nødvendige fysiske plads og adgang til blandt andet laboratoriefaciliteter og -udstyr og ikke mindst støtte og sparring fra Alfa Lavals medarbejdere og divisioner,” siger Juan Medina, medstifter og CEO hos Kaffe Bueno, og fortsætter:

“Samarbejdet med de øvrige startups i Innovation House har ligeledes været meget værdifuld i vores udvikling af virksomheden, hvor vi har kunnet udveksle erfaringer om fx onboarding af investorer og helt lavpraktiske, tekniske udfordringer med udstyr.”

Lærer af startups

Fra starten i 2019 var der otte startups i Innovation House, som siden da er vokset støt i både kvadratmeter og antal startups, hvor der i dag er i alt 22. Alle virksomheder er relateret til Alfa Lavals egne kerneteknologier inden for varmeoverførsel, separation og væskehåndtering samt ikke mindst digitalisering og bæredygtighed.

Netop det bæredygtige element hos Kaffe Bueno var en af hovedårsagerne til, at Alfa Laval inviterede dem inden for i Innovation House:

“Som en stor industrikoncern kan vi lære rigtig meget af de små startups, som har gode og ofte anderledes ideer og en anden tilgang til produktudvikling, og faktisk samarbejder vi allerede kommercielt med flere virksomheder i Innovation House. Det er både inspirerende og udfordrende at gå ind i som industriel partner, hvor vores force blandt andet er at kunne hjælpe med at opskalere en produktion, så den når en volumen, der gør virksomheden interessant for markedet,” siger Henrik Jarl Røssel.

Første bioraffinaderi til kaffe

Arbejdet med at etablere Kaffe Buenos nye lokaler i Rødovre, hvor der blandt andet skal bygges verdens første bioraffinaderi til kaffe, er i fuld gang, og virksomheden er netop rykket ind i de nye lokaler. Men selv om virksomheden dermed er fløjet fra innovationsreden, er linjen mellem Alfa Laval og Kaffe Bueno stadig varm:

“Der bliver ved med at være en åben dør her hos os. Det vil ganske enkelt ikke give mening at understøtte en virksomheds udvikling i fire år for så at slippe den fuldstændig. Samtidig har ambitionen helt fra start været, at forretningsideer og snitflader fra de mange startups i Innovation House gerne skal kunne udnyttes og omsættes i Alfa Lavals egne ydelser og services,” siger Henrik Jarl Røssel, som suppleres af Juan Medina:

“Vi vil stadig gerne samarbejde om viden- og erfaringsudveksling, og på sigt kan det sagtens være, at det udvikler sig til et reelt, kommercielt samarbejde, fx med investeringer i udstyr til større projekter.”

Kort om Alfa Laval Innovation House

Alfa Laval Innovation House blev indviet i september 2019, hvor otte iværksættervirksomheder var en del af det 1.000 kvadratmeter store hus fra starten. Blot ét år senere, i efteråret 2020, udvidede Alfa Laval konceptet med etableringen af Innovation Factory, som består af 3.000 kvadratmeter fordelt på både kontor, fælles laboratorie og flere maskinområder. Det er blandt andet tidligere produktionslokaler, der danner rammen om væksthuskonceptet.

Formålet med både Innovation House og Innovation Factory er at understøtte iværksættervirksomheder, som først og fremmest beskæftiger sig med løsninger, der kan relateres til Alfa Lavals aktiviteter inden for varmeoverførsel, separation og væskehåndtering samt de overordnede temaer digitalisering og bæredygtighed.

Alfa Laval samarbejder med både Gladsaxe Kommune, Gladsaxe Erhvervsby, Copenhagen Business Hub, DTU og DTU Skylab i forbindelse med Innovation House. Der er aktuelt 22 iværksættervirksomheder i Innovation House.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik