• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerForskning og uddannelseMiljø og sundhed25. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Schulstad præsenterer initiativet ‘Kernetal’: “Vi er bekymrede for børn og unges madvaner”

Brød og kagerForskning og uddannelseMiljø og sundhed25. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Med en ambition om at bidrage til en stigende bevidstgørelse om danskernes madvaner og brødets rolle i kosten præsenterer Schulstad nu et nyt, tilbagevendende initiativ. ‘Kernetal’ er en ny digital publikation udgivet af Schulstad. I denne kombineres egne samt eksterne undersøgelser og forskning. I den første publikation er fokus på børn og unges madvaner, hvor udviklingen skaber bekymring hos Schulstad.

Brød og måske især rugbrød har altid været en vigtig del af den danske madkultur og kilde til fuldkorn. Det bliver spist fra børnehave til plejehjem, til hverdag og højtider. Der er dog i disse år ved at ske et skred i andelen af teenagere, der spiser rugbrød, og hvor meget de spiser.

Dette fremgår bl.a. i undersøgelsen i Schulstads nye initiativ ‘Kernetal’, der er en digital publikation, som samler brødproducentens egne og andre undersøgelser og forskning fra ind- og udland.

I år har Kernetal et særligt fokus på børn og unges madvaner og deres fysiske sundhed. Ifølge Vidensråd for Forebyggelse lever hvert femte barn i Danmark med overvægt, og forskning har vist, at overvægt i barndommen kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes, hjertesygdomme og kræft senere i livet. 

”Det er vores håb, at vi med Kernetal bidrager med viden, nysgerrighed og en stigende bevidstgørelse, som kan sætte sunde madvaner for børn og unge højere op på dagsordenen og forhåbentlig skubbe bare en lille smule på til en forandring,” siger Pernille Bang-Löwgren, administrerende direktør i Schulstad.”

Brødets rolle i kosten er Schulstads berettigelse

Selvom børn og unges madvaner er udfordret bredt set, så har Kernetal fokus på et bestemt område af kosten, som Schulstad håber at kunne være med til at forbedre.

”Som Danmarks største brødproducent har vi både et ansvar og nogle helt særlige forudsætninger for at bidrage til folkesundheden, og særligt når det kommer til vores børn og unge. Vores berettigelse i samtalen er brød og fuldkorn, og derfor er dette vores fokus i Kernetal, men det er klart, at madvanerne skal blive sundere på langt flere parametre,” siger Pernille Bang-Löwgren.

Selvom danskernes indtag af fuldkorn er blevet markant forøget over tid, er der stadigvæk 46 pct., der ikke når den daglige anbefaling på 75 gram. Fuldkorn indgår i de officielle kostråd og kan forebygge en række sygdomme senere i livet.Hos børn og unge viser tallene i Kernetal, at det især er teenagerne, hvor indtaget af rugbrød falder.

”Trends og tendenser vil altid have indflydelse på madvanerne i især udskolingen, men hvis størstedelen af den nye inspiration er usund, som vi har en formodning om, er vi nødt til at tale om, hvordan vores børn og unge får de nødvendige fuldkorn, der har stor betydning for deres sundhed også på lang sigt ind i voksenlivet,” siger Pernille Bang-Löwgren.

Den største risikofaktor for danskernes sundhed i kosten

Et internationalt studie peger på, at lavt indtag af fuldkorn er den største risikofaktor for danskernes sundhed i kosten. Lagt sammen med, at tal fra detailhandlen viser, at salget af hvedebrød for første gang har overhalet rugbrød, er der altså brug for handling fra mange forskellige sider, lyder det fra Schulstad, der også peger på sin egen ansvarstagen.

“Forældre har et stort ansvar for børn og unges kost, men det har institutioner, skoler, kantiner og for eksempel leverandører også. Vi har selv et stort ansvar for at udvikle produkter, der både er sunde og smagfulde, men som også er spændende og passer ind i en travl hverdag for både børn og forældre. Derfor er der opstartet samarbejde med Michelin-kokke om at udvikle rugbrødet til nye generationer, i nye formater og med nye smage,” siger Pernille Bang-Löwgren.

Den digitale publikation Kernetal kan læses her: kernetal.dk

Skrevet i: Brød og kager, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik