Ved et digitalt pressemøde mandag den 25. april lancerede Motatos sit eget sortiment fremstillet af råvarer, der ellers ville gå til spilde. Der er tale om 13 plantebaserede produkter under brandet SAVED By Motatos. Med SAVED tager Motatos endnu et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig madproduktion, hvor alle led i processen er gennemtænkt med mindst muligt klimaaftryk som mål.

Motatos har som sit forretningsmæssige grundlag at reducere globalt madspild ved at sælge føde- og dagligvarer online, som ellers ville risikere at ende i skraldespanden. Siden grundlæggelsen har Motatos reddet mere end 40.000 tons mad og varer fra at gå til spilde.
Nu tager e-supermarkedet et nyt skridt på rejsen mod nul madspild og en mere bæredygtig madproduktion. Fremadrettet vil Motatos nemlig ikke blot redde færdigproducerede varer, men også overskudsråvarer, fra at gå til spilde ved i stedet at omdanne dem til en række nye spændende madvarer. Det giver virksomheden mulighed for at redde endnu mere mad og fra et tidligere stadie i forsyningskæden, og på samme tid tilbyde kunderne en række lækre, grønne, bæredygtige produkter.
-SAVED-produktlinjen er noget, jeg har drømt om at skabe helt fra vores virksomheds første dage. Varerne har til formål at inspirere og gøre det let at tage sunde og miljøvenlige valg i hverdagen, og jeg er så utrolig glad for, at vi endelig kan præsentere disse produkter for vores kunder, siger Karl Andersson, CEO og grundlægger.
Det nye produktsortiment, SAVED By Motatos, byder fra start på tretten forskellige, plantebaserede produkter.
Til at begynde med omfatter sortimentet chokolade, spread, hummus, pesto, grøntsagssupper og pasta, mens flere produkter er på vej. Hver fødevare fra SAVED er skabt med fokus på prisvenlighed, kreativitet og velsmag og bærer sin egen unikke historie – en historie om at vende tingene på hovedet og se mulighederne i alt det, vi tidligere har tænkt var ubrugeligt.
Chokoladen der ikke bliver brugt
-Alle produkterne er fremstillet med en overskuds-råvare som deres hovedingrediens. Vores chokolade er et fantastisk eksempel. Ikke mange ved, at når chokoladefabrikker skifter produktionen mellem forskellige smagsvarianter, f.eks. hvid og mørk chokolade, renser de rørene i maskinen – med chokolade. Normalt bliver denne chokolade ikke brugt, men det er præcis dette produkt, der nu bliver til vores lækre, bæredygtige chokoladeblanding, siger Kasper Stærk, Landechef for Motatos.
En verden uden madspild
SAVED er et zero waste-brand forstået således, at der ikke vil blive distribueret flere varer, end der er efterspørgsel på, for at undgå spild. Samtidig vil alle led i processen være tænkt med bæredygtighed som princip. Produktionen foregår således fra centralt hold, og varerne distribueres overvejende med skib eller tog, ikke med fly.
Da al handel foregår online, kan der desuden anvendes et minimum af emballage, som er af nøje udvalgt genanvendeligt materiale. Men først og fremmest ved, at ingredienserne er reddet direkte fra markerne eller produktionen og på denne måde gør et mere cirkulært fødevareforbrug tilgængeligt.
-Den cirkulære tankegang, hvor intet går til spilde, er selve kernen i Motatos, og med SAVED-produkterne bevæger vi os et skridt nærmere målet om en verden uden madspild. Vi håber vores kunder vil tage godt imod de nye produkter og også vil kunne opleve en glæde ved at købe og spise fødevarer, der er fremstillet ud fra et princip om at belaste vores klode så lidt som overhovedet muligt, siger Kasper Stærk, Landechef for Motatos.
The Hunger Project samarbejde
Som det var tilfældet ved lanceringen af Motatos’ private label By Motatos, knytter der sig også til SAVEDproduktsortimentet et give back-element. En procent af overskuddet fra brandet går således til den internationale organisation The Hunger Project.
-Vi er meget begejstrede for lanceringen af SAVED, som vil give forbrugerne mulighed for at træffe aktive valg, der bidrager til at mindske madspild, og samtidig bidrager til at sætte en stopper for global sult, siger Malin Flemström, CEO, The Hunger Project Sverige.
-For os er dette en integreret del af vores satsning på at gå ind i fødevareproduktion. Vores samarbejde med The Hunger Project er langsigtet ligesom vores ambition om at presse på for en bæredygtig reform af fødevaresystemet. Vi spiller på den lange bane, siger Karl Andersson om partnerskabet med The Hunger Project.

The Hunger Project (grundlagt 1977 i NYC, USA) er en organisation, der kæmper for en bæredygtig udryddelse af sult i verden. NGO’en har programmer i Afrika, Asien og Latinamerika, der sigter mod at mobilisere græsrodsenheder i landdistrikterne med henblik på at skabe bæredygtige fremskridt inden for sundhed, uddannelse, ernæring og familieindkomst. The Hunger Project har afdelinger i både Sverige og Tyskland, hvor Motatos også er til stede, og her er indledt lokale samarbejder.