
Vi spiser mere ude end nogensinde. Sidste år satte de danske restauranter omsætningsrekord. Det mærker de også i Field’s, der satser benhårdt på området. Det har styrket omsætningen og givet hæder.
Finanskrisen kostede dyrt for restauranterne, men branchen har rejst sig. Sidste år satte danske restauranter omsætningsrekord med 46 milliarder, og ingen anden branche har skabt så mange jobs siden kriseåret 2008 – cirka 18.000 ifølge den seneste opgørelse. Det mærker de også i shoppingcentret Field’s. Her har de seneste års satsning på restaurantoplevelsen trukket seks nye restauranter til og øget omsætningen med mere end 50 procent. Nu har centret også vundet prisen som ’Shoppingcentret med Danmarks bedste spisesteder 2017’.
– Det er fantastisk at vinde den pris, det er en stor fjer i hatten. Centerledelsen har satset, og det skal de have et klap på skulderen for. Jeg var en del af første bølge af den revitalisering, der er sket i Field’s. Den var en af årsagerne til, at jeg sagde ja til at åbne en restaurant herude, siger restaurantiværksætter Timo Hoffman, der er indehaver af den New York-inspirerede gastrogrill LOFT i Field’s og fire andre restauranter i Hovedstaden og på Bornholm.
Omsætning op 50 procent
Rekordomsætning på restaurantområdet er ved at blive en tradition i Field’s. Fra 2013 til 2016 steg omsætningen med 53 procent for restauranterne i Field’s, og 2017 tegner til at blive 13 procent bedre end sidste år. Dermed er der lagt op til fjerde rekordår i træk. Den fremgang nikker de genkendende til hos Gorm’s.
– Vi når tit maksimal kapacitet på de travle aftener, og så må vi henvise gæsterne til de øvrige restauranter i Field’s. Vi har mærket, at der har været fokus på mad og oplevelser, også markedsføringsmæssigt. Field’s er superåbne og opfordrer os til at lave anderledes arrangementer uden for restauranten, fortæller Helle Andersen, der er restaurantchef for den arkitekttegnede pizzarestaurant Gorm’s i Field’s.
Flere gengangere
At vi danskere spiser mere ude, det er hverken Timo Hoffman fra LOFT eller Helle Andersen fra Gorm’s i tvivl om. Udover at begge restauranter oplever stigende travlhed, så er de også begyndt at se flere gengangere blandt deres gæster. Men de to kan også mærke, at der er kommet øget konkurrence på restaurantområdet.
– Det kan man især mærke i Hovedstaden, fordi der er så mange muligheder og steder. Så vi skal være virkelig skarpe på, hvad vi laver. Vi er også begyndt at se nogle meget specifikke spisesteder, forklarer Helle Andersen.
Timo Hoffman bakker op, og han er bevidst om netop den konkurrence. Derfor har han også indrettet LOFT, så gæsterne får en gastronomisk oplevelse, der er atypisk for et storcenter.
– Vi har skabt et unikt produkt i forhold til, hvad man finder i andre shoppingcentre. Derfor tror jeg også på, at vi har spillet en væsentlig rolle i, at Field’s har vundet den pris, siger Timo Hoffman stolt.
Restaurationsbølgen kommer til at rulle henover alle danske shoppingcentre de næste år, forudser Per Nyborg, administrerende direktør for Institut for Center-Planlægning. Flere steder i Asien og Europe ser han, at restaurationsområdet allerede har udviklet sig til at være et decideret anker i centrenes omsætning. Han forklarer, Det er et af centrenes modsvar på konkurrencen fra webhandlen. ”Det er svært at spise sig mæt på nettet,” som Per Nyborg siger. Før i tiden skulle det være let og hurtigt at spise i et center, så man kunne shoppe videre. I Field’s er det ikke et problem, hvis kunderne bruger en masse potentiel shoppingtid i restauranterne. I fremtiden vil endnu flere centre gå efter at tilbyde en restaurantoplevelse, mener Per Nyborg. Som eksempelvis den New York-inspirerede gastrogrill LOFT i Field’s.