• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Sæt Stampe tilbage på menukortet

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Kanin har tidligere været en fast bestanddel af det danske spisekort, og efter flere år på sidelinjen er kaninen så småt på vej tilbage. Foto: Peter Prik Larsen

Der har tidligere været stor tradition for at spise kanin i Danmark, men i dag anses kaninkødet for en lidt eksotisk spise. Nye tiltag for økologisk kaninproduktion i Danmark skal få kaninen tilbage på menukortet

Der er næppe mange, der ved det, men Danmark har faktisk en nationalkanin. Den hedder Hvid Land og blev fremavlet tilbage i slutningen af 1800-tallet med henblik på kaninproduktion som et supplement til datidens til tider anstrengte husholdning. Racen er en blanding af Belgisk Kæmpe og Dansk Kanin. Racen Dansk Kanin var næppe gået som fællesbetegnelse i dag, da de kaniner, man ikke kunne racebestemme, oftest bare blev kaldt Dansk Kanin. Men kaninerne boltrede sig i det danske vind og vejr, og sammen med Belgisk Kæmpe blev der fremavlet en race, som ud over at klare sig godt under danske forhold også leverede store mængder velsmagende kød.
Op igennem 1900-tallet tog produktionen fart, og vi endte med at eksportere store mængder kaninkød til Europa. I 50’erne og 60’erne, som var de gyldne kaninår, gik en stor del af kaninproduktionen til at mætte de kaninhungrende franskmænd, men siden da er produktionen nærmest gået i stå i Danmark, og i dag importerer vi selv 30 tons kanin, primært fra Frankrig.

Øget interesse for mad med kanin
De 30 tons kanin bevidner, at der igen er ved at være en interesse for at få kanin på menukortet, og i 2016 søsatte Landbrug & Fødevarer et projekt, der skulle fremme den danske egenproduktion af kanin. Kaninproduktion, særligt i østen, er ramt af kummerlige forhold, og med tanke på den økologiske bølge, der er skyllet ind over Danmark de sidste mange år, har L&F’s nye projekt en naturlig økologisk og bæredygtig vinkel. Kaninerne får mere plads end selv den heldigste kælekanin og har adgang til græs, hø eller rodfrugter året rundt. 2017 var et eksperimenterende år, hvor kaninproducenterne har eksperimenteret med racer, såsom Hvid Land, Belgisk Kæmpe og andre racer, med varierende held, hvilket har betydet, at kun få danske økologiske kaniner er blevet solgt til de danske restauranter. Men der er efterhånden kommet system i produktionen, og mens de stadig eksperimenterer med den helt rette racesammensætning og prisniveauer, så tegner 2018 til at blive året, hvor det vil være lettere at få sat dansk økologisk kanin på menukortet.
– Der er en række landmænd, der kommer til at udvide deres besætninger til næste år, og hvis afsætningen er på plads, så kan vi formentligt komme op og slagte cirka 3.000 økologiske kaniner. De fleste danske kaninproduktioner er stadig i opstarten, men vi håber, at produktionen vil bide sig fast og vokse, siger Lars Holdensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
De 3.000 slagtekaniner skal holdes op imod, at vi i 1959 slagtede ikke mindre end 836.000 kaniner i Danmark.
– Den stigende interesse og efterspørgsel kan skyldes, at der på sin vis er tale om et nyt og bæredygtigt produkt til forbrugerne. Herhjemme har vi indtil nu mest set produktet på restauranter, men det har også et klart potentiale hjemme hos de danske forbrugere, fortsætter han.

Mette og Claus Munksgaard startede deres kaninproduktion op, da de er meget glade for smagen af kanin. Foto: Peter Prik Larsen

Velsmagende, nærende og magert
En af de økologiske kaninavlere er Mette og Claus Munksgaard fra Midtfyn. De startede deres produktion op i 2017 sideløbende med hvert deres fuldtidsarbejde, og valget faldt på kanin, fordi de synes, kanin smager godt. Familien avler kødkaniner i mobile bure, som sikrer optimale forhold, som socialisering med andre dyr, mulighed for fysisk aktivitet og ikke mindst frisk græs i græssæsonen. Vilkår, som er en del af det regelsæt for økologisk produktion, der er fremsat. Selvom Mette og Claus er nye kaninavlere, oplever de allerede en stor interesse for deres kaniner.
– Tiden har ændret sig, og folk er blevet mere miljøbevidste og bevidste om, hvad de putter i munden i dag. Vi oplever stor efterspørgsel fra privatpersoner, så hvem ved – måske bliver det en ny trend at spise kaninkød, fortæller Mette Munksgaard.
– Vi har dog også mødt nogen modstand fra enkelte, som jo mener, at kanin er et kæledyr. Men en kalv har også store søde øjne og er i mine øjne mindst lige så sød og kælevenlig, men dem spiser vi alle jo gladeligt. Og når de først har smagt kanin, er det slet ikke svært at omvende kunderne – for kanin smager virkelig godt, fortsætter hun.
For at kaninproduktionen skal vækste og priserne finde et fornuftigt leje – for i dag koster en dansk økologisk kanin i omegnen af 150 kroner kiloet – skal bolden gribes af jer ude i køkkenerne, for den største udfordring lige nu er at finde aftagere af kødet, der kan give produktet den kærlighed, det fortjener. Kanin er ikke en sæsonbetonet råvare, men det virker da oplagt at overveje at servere kanin til eksempelvis den forestående påske, og så har kaninen mange gode kvaliteter som spise. Kødet er magert og fast og har mange muligheder for tilberedning. Man kan i princippet behandle den som en kylling, men kødet fra kaninen er mere nærende og mætter mere, så man kan med fordel servere mindre mængder kød. Derudover er indmaden, som nyrer, lever og hjerte, utroligt velsmagende og helt fri for smagen af jern.

Læs med i næste års første udgave af Food&Drink, hvor vi blandt andet bringer en opskrift på kanin, samt tips til håndtering af kaninkødet

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik