
Der har tidligere været stor tradition for at spise kanin i Danmark, men i dag anses kaninkødet for en lidt eksotisk spise. Nye tiltag for økologisk kaninproduktion i Danmark skal få kaninen tilbage på menukortet
Der er næppe mange, der ved det, men Danmark har faktisk en nationalkanin. Den hedder Hvid Land og blev fremavlet tilbage i slutningen af 1800-tallet med henblik på kaninproduktion som et supplement til datidens til tider anstrengte husholdning. Racen er en blanding af Belgisk Kæmpe og Dansk Kanin. Racen Dansk Kanin var næppe gået som fællesbetegnelse i dag, da de kaniner, man ikke kunne racebestemme, oftest bare blev kaldt Dansk Kanin. Men kaninerne boltrede sig i det danske vind og vejr, og sammen med Belgisk Kæmpe blev der fremavlet en race, som ud over at klare sig godt under danske forhold også leverede store mængder velsmagende kød.
Op igennem 1900-tallet tog produktionen fart, og vi endte med at eksportere store mængder kaninkød til Europa. I 50’erne og 60’erne, som var de gyldne kaninår, gik en stor del af kaninproduktionen til at mætte de kaninhungrende franskmænd, men siden da er produktionen nærmest gået i stå i Danmark, og i dag importerer vi selv 30 tons kanin, primært fra Frankrig.
Øget interesse for mad med kanin
De 30 tons kanin bevidner, at der igen er ved at være en interesse for at få kanin på menukortet, og i 2016 søsatte Landbrug & Fødevarer et projekt, der skulle fremme den danske egenproduktion af kanin. Kaninproduktion, særligt i østen, er ramt af kummerlige forhold, og med tanke på den økologiske bølge, der er skyllet ind over Danmark de sidste mange år, har L&F’s nye projekt en naturlig økologisk og bæredygtig vinkel. Kaninerne får mere plads end selv den heldigste kælekanin og har adgang til græs, hø eller rodfrugter året rundt. 2017 var et eksperimenterende år, hvor kaninproducenterne har eksperimenteret med racer, såsom Hvid Land, Belgisk Kæmpe og andre racer, med varierende held, hvilket har betydet, at kun få danske økologiske kaniner er blevet solgt til de danske restauranter. Men der er efterhånden kommet system i produktionen, og mens de stadig eksperimenterer med den helt rette racesammensætning og prisniveauer, så tegner 2018 til at blive året, hvor det vil være lettere at få sat dansk økologisk kanin på menukortet.
– Der er en række landmænd, der kommer til at udvide deres besætninger til næste år, og hvis afsætningen er på plads, så kan vi formentligt komme op og slagte cirka 3.000 økologiske kaniner. De fleste danske kaninproduktioner er stadig i opstarten, men vi håber, at produktionen vil bide sig fast og vokse, siger Lars Holdensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
De 3.000 slagtekaniner skal holdes op imod, at vi i 1959 slagtede ikke mindre end 836.000 kaniner i Danmark.
– Den stigende interesse og efterspørgsel kan skyldes, at der på sin vis er tale om et nyt og bæredygtigt produkt til forbrugerne. Herhjemme har vi indtil nu mest set produktet på restauranter, men det har også et klart potentiale hjemme hos de danske forbrugere, fortsætter han.

Velsmagende, nærende og magert
En af de økologiske kaninavlere er Mette og Claus Munksgaard fra Midtfyn. De startede deres produktion op i 2017 sideløbende med hvert deres fuldtidsarbejde, og valget faldt på kanin, fordi de synes, kanin smager godt. Familien avler kødkaniner i mobile bure, som sikrer optimale forhold, som socialisering med andre dyr, mulighed for fysisk aktivitet og ikke mindst frisk græs i græssæsonen. Vilkår, som er en del af det regelsæt for økologisk produktion, der er fremsat. Selvom Mette og Claus er nye kaninavlere, oplever de allerede en stor interesse for deres kaniner.
– Tiden har ændret sig, og folk er blevet mere miljøbevidste og bevidste om, hvad de putter i munden i dag. Vi oplever stor efterspørgsel fra privatpersoner, så hvem ved – måske bliver det en ny trend at spise kaninkød, fortæller Mette Munksgaard.
– Vi har dog også mødt nogen modstand fra enkelte, som jo mener, at kanin er et kæledyr. Men en kalv har også store søde øjne og er i mine øjne mindst lige så sød og kælevenlig, men dem spiser vi alle jo gladeligt. Og når de først har smagt kanin, er det slet ikke svært at omvende kunderne – for kanin smager virkelig godt, fortsætter hun.
For at kaninproduktionen skal vækste og priserne finde et fornuftigt leje – for i dag koster en dansk økologisk kanin i omegnen af 150 kroner kiloet – skal bolden gribes af jer ude i køkkenerne, for den største udfordring lige nu er at finde aftagere af kødet, der kan give produktet den kærlighed, det fortjener. Kanin er ikke en sæsonbetonet råvare, men det virker da oplagt at overveje at servere kanin til eksempelvis den forestående påske, og så har kaninen mange gode kvaliteter som spise. Kødet er magert og fast og har mange muligheder for tilberedning. Man kan i princippet behandle den som en kylling, men kødet fra kaninen er mere nærende og mætter mere, så man kan med fordel servere mindre mængder kød. Derudover er indmaden, som nyrer, lever og hjerte, utroligt velsmagende og helt fri for smagen af jern.
Læs med i næste års første udgave af Food&Drink, hvor vi blandt andet bringer en opskrift på kanin, samt tips til håndtering af kaninkødet