• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Sæt Stampe tilbage på menukortet

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Kanin har tidligere været en fast bestanddel af det danske spisekort, og efter flere år på sidelinjen er kaninen så småt på vej tilbage. Foto: Peter Prik Larsen

Der har tidligere været stor tradition for at spise kanin i Danmark, men i dag anses kaninkødet for en lidt eksotisk spise. Nye tiltag for økologisk kaninproduktion i Danmark skal få kaninen tilbage på menukortet

Der er næppe mange, der ved det, men Danmark har faktisk en nationalkanin. Den hedder Hvid Land og blev fremavlet tilbage i slutningen af 1800-tallet med henblik på kaninproduktion som et supplement til datidens til tider anstrengte husholdning. Racen er en blanding af Belgisk Kæmpe og Dansk Kanin. Racen Dansk Kanin var næppe gået som fællesbetegnelse i dag, da de kaniner, man ikke kunne racebestemme, oftest bare blev kaldt Dansk Kanin. Men kaninerne boltrede sig i det danske vind og vejr, og sammen med Belgisk Kæmpe blev der fremavlet en race, som ud over at klare sig godt under danske forhold også leverede store mængder velsmagende kød.
Op igennem 1900-tallet tog produktionen fart, og vi endte med at eksportere store mængder kaninkød til Europa. I 50’erne og 60’erne, som var de gyldne kaninår, gik en stor del af kaninproduktionen til at mætte de kaninhungrende franskmænd, men siden da er produktionen nærmest gået i stå i Danmark, og i dag importerer vi selv 30 tons kanin, primært fra Frankrig.

Øget interesse for mad med kanin
De 30 tons kanin bevidner, at der igen er ved at være en interesse for at få kanin på menukortet, og i 2016 søsatte Landbrug & Fødevarer et projekt, der skulle fremme den danske egenproduktion af kanin. Kaninproduktion, særligt i østen, er ramt af kummerlige forhold, og med tanke på den økologiske bølge, der er skyllet ind over Danmark de sidste mange år, har L&F’s nye projekt en naturlig økologisk og bæredygtig vinkel. Kaninerne får mere plads end selv den heldigste kælekanin og har adgang til græs, hø eller rodfrugter året rundt. 2017 var et eksperimenterende år, hvor kaninproducenterne har eksperimenteret med racer, såsom Hvid Land, Belgisk Kæmpe og andre racer, med varierende held, hvilket har betydet, at kun få danske økologiske kaniner er blevet solgt til de danske restauranter. Men der er efterhånden kommet system i produktionen, og mens de stadig eksperimenterer med den helt rette racesammensætning og prisniveauer, så tegner 2018 til at blive året, hvor det vil være lettere at få sat dansk økologisk kanin på menukortet.
– Der er en række landmænd, der kommer til at udvide deres besætninger til næste år, og hvis afsætningen er på plads, så kan vi formentligt komme op og slagte cirka 3.000 økologiske kaniner. De fleste danske kaninproduktioner er stadig i opstarten, men vi håber, at produktionen vil bide sig fast og vokse, siger Lars Holdensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
De 3.000 slagtekaniner skal holdes op imod, at vi i 1959 slagtede ikke mindre end 836.000 kaniner i Danmark.
– Den stigende interesse og efterspørgsel kan skyldes, at der på sin vis er tale om et nyt og bæredygtigt produkt til forbrugerne. Herhjemme har vi indtil nu mest set produktet på restauranter, men det har også et klart potentiale hjemme hos de danske forbrugere, fortsætter han.

Mette og Claus Munksgaard startede deres kaninproduktion op, da de er meget glade for smagen af kanin. Foto: Peter Prik Larsen

Velsmagende, nærende og magert
En af de økologiske kaninavlere er Mette og Claus Munksgaard fra Midtfyn. De startede deres produktion op i 2017 sideløbende med hvert deres fuldtidsarbejde, og valget faldt på kanin, fordi de synes, kanin smager godt. Familien avler kødkaniner i mobile bure, som sikrer optimale forhold, som socialisering med andre dyr, mulighed for fysisk aktivitet og ikke mindst frisk græs i græssæsonen. Vilkår, som er en del af det regelsæt for økologisk produktion, der er fremsat. Selvom Mette og Claus er nye kaninavlere, oplever de allerede en stor interesse for deres kaniner.
– Tiden har ændret sig, og folk er blevet mere miljøbevidste og bevidste om, hvad de putter i munden i dag. Vi oplever stor efterspørgsel fra privatpersoner, så hvem ved – måske bliver det en ny trend at spise kaninkød, fortæller Mette Munksgaard.
– Vi har dog også mødt nogen modstand fra enkelte, som jo mener, at kanin er et kæledyr. Men en kalv har også store søde øjne og er i mine øjne mindst lige så sød og kælevenlig, men dem spiser vi alle jo gladeligt. Og når de først har smagt kanin, er det slet ikke svært at omvende kunderne – for kanin smager virkelig godt, fortsætter hun.
For at kaninproduktionen skal vækste og priserne finde et fornuftigt leje – for i dag koster en dansk økologisk kanin i omegnen af 150 kroner kiloet – skal bolden gribes af jer ude i køkkenerne, for den største udfordring lige nu er at finde aftagere af kødet, der kan give produktet den kærlighed, det fortjener. Kanin er ikke en sæsonbetonet råvare, men det virker da oplagt at overveje at servere kanin til eksempelvis den forestående påske, og så har kaninen mange gode kvaliteter som spise. Kødet er magert og fast og har mange muligheder for tilberedning. Man kan i princippet behandle den som en kylling, men kødet fra kaninen er mere nærende og mætter mere, så man kan med fordel servere mindre mængder kød. Derudover er indmaden, som nyrer, lever og hjerte, utroligt velsmagende og helt fri for smagen af jern.

Læs med i næste års første udgave af Food&Drink, hvor vi blandt andet bringer en opskrift på kanin, samt tips til håndtering af kaninkødet

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik