• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugØkologi og bæredygtighed01. 12. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Profil med international erfaring sætter sig i direktørstolen hos AgriFoodTure

LandbrugØkologi og bæredygtighed01. 12. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Anette Engelund Friis tiltræder 1. december 2022 som direktør i det ambitiøse missionsdrevne klimapartnerskab AgriFoodTure. Med både international erfaring, såvel som indgående viden om fødevareerhvervets aktører skal hun drive partnerskabets missionsdrevne arbejde med grøn transformation af sektoren.

Anette Engelund Friis kommer fra en stilling som SOO hos The World Bank. Foto: Gert Blume.

Innovationsfonden tildelte i april 2022 201 millioner DKK til Danmarks brede, grønne forsknings- og innovationspartnerskab, AgriFoodTure. Partnerskabet er et af fire, der gennem forskning og nye løsninger skal bidrage til Danmarks grønne omstilling. Det er AgriFoodTures vision at accelerere den grønne omstilling i landbrugs- og fødevareproduktionen – og nu har partnerskabet ansat personen, der skal stå i spidsen for partnerskabet som direktør.

– Vi har i bestyrelsen og ansættelsesudvalget stor tiltro til, at Anette Engelund Friis vil løfte AgriFoodTure. Vi tror, hun kan være den drivkraft, der skal til for at forløse partnerskabets potentiale. Anette Engelund Friis har stor erfaring med grøn omstilling i fødevaresektoren fra både ind- og udland bland andet fra sine tidligere stillinger i Landbrug & Fødevarer, det internationale forskningsprogram for klima, landbrug og fødevareforsyningssikkerhed (CCAFS) under CGIAR-partnerskabet og senest en stilling i Verdensbankens afdeling for resultatbaserede klimafonde. Det bliver især hendes erfaring med at opbygge og drive partnerskaber, der bliver afgørende for partnerskabets arbejde i de kommende år, fortæller bestyrelsesformand i AgriFoodTure Peder Tuborgh CEO i Arla Foods.

Anette Engelund Friis overtager direktørsædet fra interim direktør Lisbeth Henricksen fra d. 1. december 2022. Anette Engelund Friis kommer fra en stilling som Senior Operations Officer i Verdensbanken, hvor hun arbejdede med klimafonde, reduktionsmål og klimakreditter.

Anette Engelund Friis’ opgave vil blandt andet bestå i at drive de initiativer, partnerskabet har – og vil igangsætte, rekruttere flere relevante partnere fra både ind- og udland, som kan indgå i samarbejdet og rejse flere midler til foreningens arbejde. 

– Jeg vil arbejde for at gøre dette missionsdrevne partnerskabet til et omdrejningspunkt for dem, der vil arbejde med den grønne transformation af den danske fødevaresektor. Jeg ser et stort potentiale i partnerskabet, der på unik vis har samlet aktører på tværs af erhvervslivet, landbruget, forskningsinstitutioner og NGO’er i et fælles projekt. At det ’white paper’, som partnerskabet er bygget på, er skabt i samarbejde mellem knap 300 aktører fra alle grene af fødevareklyngen, viser at der er bred enighed om både udfordringerne såvel som løsningerne, siger Anette Engelund Friis. 

– Jeg ser frem til at påbegynde mit arbejde, som bliver både udfordrende og enormt spændende. Jeg tror på at vi sammen kan flytte landbrugs- og fødevareproduktionen og bidrage til at nå Danmarks klimamål. Det er det første missionsdrevne partnerskab, hvor så mange aktører er gået sammen på tværs af felter, og vi har en unik chance for at gøre tingen ordentligt sammen og lykkes med opgaven. Den brede opbakning og styrken i partnerskabet gør, at jeg tror på, at vi kan skabe reelle forandringer, der kan drive landbrugs- og fødevarebranchens rejse til klimaneutralitet, siger Anette Engelund Friis.

AgriFoodture er skabt på bagkant af finansloven 2021, hvor den danske regering afsatte 700 millioner kroner til investering i missionsdrevne grønne partnerskaber via Innovationsfonden. AgriFoodTure er det første partnerskab, der officielt så dagens lyst d. 6. april 2022.

Partnerskabet er bygget på AgriFoodTures roadmap – et visionært white paper, der tegner linjerne for den mission partnerskabet bygger på. Det innovative white paper skal sætte rammen for den grønne transformation af den danske landbrugs- og fødevaresektor.

Læs mere om AgriFoodTure på: https://agrifoodture.com/

Læs mere om de fire missionsdrevne partnerskaber: https://innovationsfonden.dk/da/p/innomissions

Skrevet i: Landbrug, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik