• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugØkologi og bæredygtighed01. 12. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Profil med international erfaring sætter sig i direktørstolen hos AgriFoodTure

LandbrugØkologi og bæredygtighed01. 12. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Anette Engelund Friis tiltræder 1. december 2022 som direktør i det ambitiøse missionsdrevne klimapartnerskab AgriFoodTure. Med både international erfaring, såvel som indgående viden om fødevareerhvervets aktører skal hun drive partnerskabets missionsdrevne arbejde med grøn transformation af sektoren.

Anette Engelund Friis kommer fra en stilling som SOO hos The World Bank. Foto: Gert Blume.

Innovationsfonden tildelte i april 2022 201 millioner DKK til Danmarks brede, grønne forsknings- og innovationspartnerskab, AgriFoodTure. Partnerskabet er et af fire, der gennem forskning og nye løsninger skal bidrage til Danmarks grønne omstilling. Det er AgriFoodTures vision at accelerere den grønne omstilling i landbrugs- og fødevareproduktionen – og nu har partnerskabet ansat personen, der skal stå i spidsen for partnerskabet som direktør.

– Vi har i bestyrelsen og ansættelsesudvalget stor tiltro til, at Anette Engelund Friis vil løfte AgriFoodTure. Vi tror, hun kan være den drivkraft, der skal til for at forløse partnerskabets potentiale. Anette Engelund Friis har stor erfaring med grøn omstilling i fødevaresektoren fra både ind- og udland bland andet fra sine tidligere stillinger i Landbrug & Fødevarer, det internationale forskningsprogram for klima, landbrug og fødevareforsyningssikkerhed (CCAFS) under CGIAR-partnerskabet og senest en stilling i Verdensbankens afdeling for resultatbaserede klimafonde. Det bliver især hendes erfaring med at opbygge og drive partnerskaber, der bliver afgørende for partnerskabets arbejde i de kommende år, fortæller bestyrelsesformand i AgriFoodTure Peder Tuborgh CEO i Arla Foods.

Anette Engelund Friis overtager direktørsædet fra interim direktør Lisbeth Henricksen fra d. 1. december 2022. Anette Engelund Friis kommer fra en stilling som Senior Operations Officer i Verdensbanken, hvor hun arbejdede med klimafonde, reduktionsmål og klimakreditter.

Anette Engelund Friis’ opgave vil blandt andet bestå i at drive de initiativer, partnerskabet har – og vil igangsætte, rekruttere flere relevante partnere fra både ind- og udland, som kan indgå i samarbejdet og rejse flere midler til foreningens arbejde. 

– Jeg vil arbejde for at gøre dette missionsdrevne partnerskabet til et omdrejningspunkt for dem, der vil arbejde med den grønne transformation af den danske fødevaresektor. Jeg ser et stort potentiale i partnerskabet, der på unik vis har samlet aktører på tværs af erhvervslivet, landbruget, forskningsinstitutioner og NGO’er i et fælles projekt. At det ’white paper’, som partnerskabet er bygget på, er skabt i samarbejde mellem knap 300 aktører fra alle grene af fødevareklyngen, viser at der er bred enighed om både udfordringerne såvel som løsningerne, siger Anette Engelund Friis. 

– Jeg ser frem til at påbegynde mit arbejde, som bliver både udfordrende og enormt spændende. Jeg tror på at vi sammen kan flytte landbrugs- og fødevareproduktionen og bidrage til at nå Danmarks klimamål. Det er det første missionsdrevne partnerskab, hvor så mange aktører er gået sammen på tværs af felter, og vi har en unik chance for at gøre tingen ordentligt sammen og lykkes med opgaven. Den brede opbakning og styrken i partnerskabet gør, at jeg tror på, at vi kan skabe reelle forandringer, der kan drive landbrugs- og fødevarebranchens rejse til klimaneutralitet, siger Anette Engelund Friis.

AgriFoodture er skabt på bagkant af finansloven 2021, hvor den danske regering afsatte 700 millioner kroner til investering i missionsdrevne grønne partnerskaber via Innovationsfonden. AgriFoodTure er det første partnerskab, der officielt så dagens lyst d. 6. april 2022.

Partnerskabet er bygget på AgriFoodTures roadmap – et visionært white paper, der tegner linjerne for den mission partnerskabet bygger på. Det innovative white paper skal sætte rammen for den grønne transformation af den danske landbrugs- og fødevaresektor.

Læs mere om AgriFoodTure på: https://agrifoodture.com/

Læs mere om de fire missionsdrevne partnerskaber: https://innovationsfonden.dk/da/p/innomissions

Skrevet i: Landbrug, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik