• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageTop20. 02. 2025 | Mikkel Bækgaard

Producentansvar for emballage: Næste deadline er allerede om tre måneder

EmballageTop20. 02. 2025 By Mikkel Bækgaard

De fleste virksomheder inden for fødevareindustrien har sat kryds i kalenderen den 1. oktober, hvor det såkaldte udvidede producentansvar træder i kraft. Men mange synes at have overset den næste vigtige deadline, selv om den falder allerede om tre måneder: Senest den 31. maj skal alle virksomheder med producentansvar for emballage indberette deres faktiske emballagemængder for 2024.

“Kravet om indberetning senest 31. maj omfatter alle fødevarevirksomheder – både de virksomheder, der har registreret sig på hjemmesiden Producentansvar.dk, og de virksomheder, som ikke har fået det gjort. Det er bestemt ikke for tidligt, at man får skabt sig et systematisk overblik over den emballage, man sender på markedet. Når det er sagt, er der ingen grund til panik, og hvis man eksempelvis er usikker på forskellige typer emballages egenskaber eller vægtfylde, hjælper vi gerne,” siger Michael Borch, business director hos Nemco.

Fristen den 31. maj kan ses som en forløber til selve indførelsen af det udvidede producentansvar i Danmark den 1. oktober. Producentansvaret tager primært afsæt i EU’s emballageforordning, som har til formål at reducere mængden af emballage, sikre effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald og fremme, at al emballage kan genbruges eller genanvendes.

Miljøvenlig emballage som konkurrenceparameter

Hos Nemco, der er førende leverandør af udstyr og emballageløsninger til fødevareindustrien, har man et team af specialister klar til at rådgive om, hvordan man kan medvirke til den grønne omstilling ved fx at gå over til emballage af genanvendelige materialer.

“Vi oplever i disse måneder virkelig stor interesse og aktivitet på området blandt vores kunder. Det hænger sammen med, at vi ser et ryk inden for retail, hvor nogle af de store kæder allerede nu forventer, at fødevarer er pakket i genanvendelig emballage. Dertil kommer, at mange virksomheder gerne vil være first movers. Flere og flere får en ESG-politik, og det gælder også fødevarevirksomheder. Mange ser genanvendelig emballage som et konkurrenceparameter,” siger Michael Borch.

Omvej kan betale sig

Ifølge Michael Borch er mange fødevarevirksomheder i gang med at teste genanvendelige materialer.

“Vi kører rigtig mange tests og kan se, at markedet for alvor rykker nu. Vi kan heldigvis konstatere, at det i de fleste tilfælde godt kan lade sig gøre at ændre fra traditionelle til genanvendelige materialer, og de kan køre på både nye og gamle maskiner. Det er dog afgørende, at man finder frem til de rigtige materialer af den rette kvalitet. Her kan det være nødvendigt at gå en omvej, fx ved at skifte til et materiale med mere tykkelse, hvor der ikke desto mindre opnås en betydelig reduktion af CO2-emission, fordi man skifter fra flerlags- til genanvendelige monomaterialer. Det vigtigste er faktisk, at man ikke giver op efter første forsøg. Vi har haft en del henvendelser fra kunder, som har haft dårlige testresultater, men hvor vi har kunnet få det til at lykkes, dels i kraft af vores rådgivning, dels i kraft de materialer, som man kan få gennem os,” siger Michael Borch.

Økonomisk incitament

Nemco anbefaler, at man tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret. En af disse ordninger er VANA, som også hjælper med information om den økonomiske side af producentansvaret. I den sammenhæng oplyser VANA, at der bliver indført et klart økonomisk incitament, når producentansvaret træder i kraft den 1. oktober:Omkostningerne bliver miljøgradueret inden for 10 kategorier (designkravene til plast er inddelt i 4 underkategorier). De virksomheder, der markedsfører emballager med lavest genanvendelighed (rød kategori), skal betale en meromkostning på 35 % som incitament til at arbejde med mere bæredygtige emballager.

“Der er ingen tvivl om, at det bliver attraktivt at være i den grønne eller gule kategori,” fastslår Michael Borch.

Skrevet i: Emballage, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik