• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionTopØkologi og bæredygtighed02. 06. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Planteekstrudater som et bæredygtigt alternativ til kød

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionTopØkologi og bæredygtighed02. 06. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Der stilles stadig større krav til de professionelle køkkener om, at den mad de leverer, skal være mere bæredygtig. At skifte kødet ud med planter kan give udfordringer, når man laver mad til sårbare målgrupper, hvor proteinkvaliteten har betydning. Ekstruderede planteprodukter kan være en vej frem til at sikre den nødvendige kvalitet af maden.

Planteekstrudater kan være et bæredygtigt alternativ til kød.

Af Margit Dall Aaslyng, docent, Professionshøjskolen Absalon og Per Lang Sørensen, produktudviklingsdirektør, Organic Plant Protein

Innovationskøkkenet på Professionshøjskolen Absalon summede af energi en eftermiddag i januar. Køkkenprofessionelle fra hele Region Sjælland rørte i gryder og pander, udvekslede meninger og smagte på hinandens kreationer. Anledningen var en co-creation workshop arrangeret for at skabe inspiration til at bringe planteekstrudater ind i de professionelle køkkener.

Planteekstrudater som et bæredygtigt alternativ til kød

Hvis man vil reducere forbruget af kød og andre animalske produkter i køkkenerne, er det vigtigt at have proteinkvalitet for øje. Med målgrupper, hvor den ernæringsmæssige kvalitet af maden skal være optimal hver dag, bidrager kød normalt med et væsentligt indhold af protein af høj kvalitet. Samtidig har kødet en høj sensorisk appeal for mange forbrugere. Proteinkvaliteten af planteprotein er generelt ikke lige så høj, idet både aminosyresammensætningen og proteinfordøjeligheden er lidt lavere. Anvendelse af ekstrudering kan gøre det lettere at øge anvendelsen af planteproteiner i de professionelle køkkener.

Ekstrudering er en gammelkendt metode, der er forfinet, så den kan skabe produkter, der i tekstur efterligner kød. Det er en skånsom bearbejdningsmetode, hvor tørt mel fra for eksempel ærter og hestebønner tilsat lidt vand æltes og opvarmes intensivt og kortvarigt. Ved proteinindhold i melet over 50 procent fås en kødanalog struktur, mens der også kan produceres en sprød snack-lignende struktur med et proteinindhold omkring 28 procent. Ved at kombinere forskellige proteinkilder med forskellig aminosyresammensætning før ekstruderingen, opnås et produkt med en forbedret proteinkvalitet, der gør det nemt at sammensætte en kost med en optimal proteinkvalitet. Der er på forsøgsbasis udviklet ekstrudater på baggrund af ærter og hestebønner kombineret med quinoa, hamp og havre.

De tørre kødanaloge produkter, der kommer ud af ekstruderingen, har lang holdbarhed, og har et meget lavt CO2-aftryk sammenlignet med kød.

Forsætter efter billedet

Anvendelse af ekstrudering kan gøre det lettere at øge anvendelsen af planteproteiner i de professionelle køkkener.

Anvendelserne er mangeartede

Workshoppen skulle give os feedback på, hvordan de køkkenprofessionelle ville anvende ekstrudaterne. Det var tydeligt, at de kan anvendes i mange forskellige produkttyper. De oplagte er selvfølgelig retter, hvor ekstrudaterne direkte gik ind og erstattede kød, for eksempel farserede portobellosvampe og fyldte tortillas. Her blev der eksperimenteret med, hvordan den optimale krydring kunne give den rette aromatiske smag uden kød.

Der var også mange andre anvendelser af ekstrudaterne. Ekstrudaterne med højt proteinindhold blev blendet til mel, der blev anvendt til at bage pizza og fladbrød. Samtidig blev de sprøde snack knust og anvendt i forskellige dips, der kunne spises med fladbrødet. De var også meget anvendelige som det sprøde islæt i fyldet ovenpå en kage. Ja selv en chokolademousse med ekstrudater blev der produceret til dessert.

Videre arbejde med udvikling af prototyper

På baggrund af input fra workshoppen arbejder vi på Professionshøjskolen nu videre med udvikling af prototyper på produkter, der anvender planteproteinekstrudater. Målet er at demonstrere potentialet af ekstrudaterne i en overgang til en velsmagende og mere plantebaseret kost, der lever op til kravet om høj proteinkvalitet. Der er især fokus på proteinberigelse af brød og pasta, anvendelse til pålægsprodukter og fremstilling af sunde kager og proteinbarer. Udviklingen sker vidensbaseret og med deltagelse af studerende på uddannelsen Ernæring- og Sundhed, hvor det indgår som en del af deres praktik.

Artiklen er fra Food&Drink 2022 nr. 4. Læs hele magasinet gratis ved at klikke her

Om projektet

Workshoppen blev gennemført som en del af projektet NekstPro (Nyt ekstruderet planteprotein til fremtidens ernæringsrigtige fødevarer), der er finansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Landbrugsstyrelsen. I projektet deltager Professionshøjskolen Absalon, Københavns Universitet, Organic Plant Protein, Hanegal, Quinoa Quality og Dava Foods. Ekstrudater baseret på ærter og hestebønner kan i dag købes under brandet “Plant Mate”.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik