• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevaresikkerhed19. 08. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Optimering af fremstillingsprocesser med fuldautomatisk pH-system

Fødevaresikkerhed19. 08. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Christian Schrøder fra Tech Instrumentering peger på de flasker, der indeholder pH-buffer-opløsninger og et rengøringsmiddel, der bruges til at henholdsvis kalibrering og rengøring af sensoren. Det sker fuldautomatisk og ved hjælp af indbyggede, pneumatiske ekspansionspumper.

Betydningen af pH-værdien under diverse fremstillingsprocesser kan ikke undervurderes. Det gælder i samtlige grene af industrien. Hvis en producent ikke har styr på pH-værdien under processen, kan det resultere i fejlproduktioner, der må kasseres eller færdigvarer af en uensartet – og svingende kvalitet.

Det danske firma, Tech Instrumentering, forhandler et pH-overvågningssystem, der online og fuldautomatisk overvåger pH-værdien i selve produktionsprocessen. Systemet er udviklet af det tyske firma, Knick, der har specialiseret sig i at fremstille avanceret måleudstyr til anvendelse i industri og laboratorier.

Knick-systemet er intelligent og foretager fuldautomatiske kalibreringer af pH-elektroden, der naturligvis er placeret inde i selve processen, dvs. i den tank eller rør, hvor processen finder sted. Alle pH-værdier kan gemmes i en log-fil, hvilket sikrer en fuldgyldig dokumentation. Ligeledes kan systemet konfigureres, så der gives fejlmeldinger, hvis pH falder uden for de fastlagte grænser – eller pH-elektroden eksempelvis er defekt.

Gode erfaringer hos dansk biotek-producent

En større dansk biotekvirksomhed har brugt det automatiske pH-overvågningssystem fra Knick og er særdeles tilfredse med produktet.

I denne virksomhed er pH-sensoren placeret i en stor blandingstank, hvor der blandes forskellige flydende ingredienser, og den blanding skal senere indgå i produktionen af færdigvarer. pH-værdien er særdeles vigtig, og måles uafbrudt under blandingsprocessen. Det er meget vigtigt, at der er fuldstændig styr på pH-værdien under blandingen, og hvis denne værdi falder uden for fastlagte grænser, så skal batchen – i værste fald – kasseres.

Hvis pH-værdien i tanken bliver lidt for høj eller for lav, får procesoperatøren en alarm og kan nå at skride ind, før det er nødvendigt at kassere hele batchen.

En procesoperatør fra virksomheden fortæller:

– Vi har nu kørt med dette system i over 12 år og er særdeles tilfredse med det. Systemet er fuldautomatisk og intelligent. Det betyder for eksempel, at systemet selv foretager de nødvendige kalibreringer af sensoren, et møjsommeligt arbejde, der tidligere blev udført af de ansatte. Ligeledes melder systemet selv, hvis der er noget galt med sensoren, så vi kan få den udskiftet i tide. Hvis sensoren skal skiftes, så er det ikke nødvendigt at tømme tanken først. Det er let at tage pH-sensoren ud af tanken under selve processen, skifte den uden at afbryde produktionsforløbet. Procesoperatøren fortsætter:

– Med dette system har vi fået fuldstændig styr på blandeprocessen og kan skride ind, før skaden er sket. Derfor er det ikke længere nødvendigt at kassere batches, hvor pH-værdien har overskredet vores fastlagte grænser.

Overvågningssystemet kan med fordel anvendes ved industriel fremstilling af farmaceutiske produkter, fødevarer og i biotekindustrien. Men andre grene i dansk industri kan også drage nytte af systemet, da forskellige industrier har forskellige applikationer og forskellige udfordringer. Nogle virksomheder kalibrerer meget, andre har noget giftigt eller varmt i tanken, og nogle har et produkt, der er stærkt korrosivt. Fuldautomatisk pH-overvågning kan hjælpe med at få styr på processen i langt de fleste applikationer.

Tech Instrumentering udstiller på Automatikmessen i Brøndby Hallen 8.-10. september, og her kan du få mere at vide om fordelene ved en kontinuerlig overvågning af pH under processen.

Skrevet i: Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik