• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Oprensning af kostfibre: Membraner fra Alfa Laval sikrer maksimal udnyttelse af afgrøderester

FødevareproduktionRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

På et helt nyt produktionsanlæg i Kalundborg udnyttes afgrøderester fra lokale landmænd til en særlig type kostfibre, der kan bruges som ingredienser i føde- og drikkevarer for at øge fiberindholdet. Kostfibrene isoleres og oprenses via membraner fra Alfa Laval, som sikrer så høj en kvalitet, at al råmateriale kan udnyttes til forskellige typer af fibre i både fast og flydende form.

Markedet for tilsætning af blandt andet kostfibre til føde- og drikkevarer er i markant vækst, og det er blandt andet en af årsagerne til, at den canadiske virksomhed COMET har etableret et anlæg til produktion af de præbiotiske kostfibre Arrabina i Kalundborg.

På anlægget isoleres og oprenses kostfibre fra hvedestrå i et skræddersyet membranfiltreringssystem, der er designet og produceret af Alfa Laval i Nakskov, som er koncernens globale videncenter for membranfiltrering. Og det viser sig, at filtreringen på Kalundborg-anlægget er af så høj kvalitet, at al råmateriale kan bruges i både fast og flydende form:

“Når afgrøderesterne kommer ind i anlægget, omdannes de fra en slags fibersirup til isolerede fibre, hvoraf nogle af disse er flydende. Det er et sekundært produkt til de fibre, der tørres og omdannes til pulver, og som egentlig er det primære produkt på anlægget. Men fordi filtreringen er af så høj en kvalitet, har det vist sig, at de flydende fibre faktisk også kan bruges, og dermed kan al råmateriale udnyttes, så intet går til spilde, hvilket er meget positivt,” forklarer Jesper Engsig, Market Area Manager i Alfa Lavals Food & Water Division.

Kan blandt andet tilsættes morgenmadsprodukter

Det fuldt opløselige fiberpulver kan tilsættes fødevarer som blandt andet morgenmadsprodukter, myslibarer og bagværk, mens de flydende kan supplere fiberindholdet i eksempelvis juice og sodavand. Og der er et stort marked for at supplere føde- og drikkevarer med kostfibre; ifølge et amerikansk studie fra 2021 er det færre end 1 ud af 10 voksne amerikanere, der får tilstrækkelig med fibre i deres daglige kost. Der skal produceres omkring 4000 tons kostfibre om året på COMETs nye anlæg.  

“Vi er rigtig glade for at bygge dette state-of-the-art produktionsanlæg med udstyr fra Alfa Laval. Det nye udstyr gør det muligt for os at opfylde vores kunders behov for præbiotiske kostfibre, som er opløselige og nemme at tilsætte til fx ernæringsbarer, bagværk, drikkevarer og andre produkter, som forbrugerne efterspørger for at understøtte et sundt og velfungerende tarmmikrobiom,” siger Rich Troyer, CEO hos COMET.

Alfa Laval har ligeledes leveret et monitoreringssystem til produktionsanlægget i Kalundborg, hvor driften løbende overvåges. Valget af netop Kalundborg som lokation for den canadiske virksomheds nye anlæg skete efter længere tids søgen forskellige steder i verden. I den vestsjællandske by er virksomheden nu en del af Kalundborg Symbiose, verdens førende industrisymbiose, hvor 16 offentlige og private virksomheder indgår i partnerskabet, der bygger på en cirkulær tilgang til produktion. 

“I 2021 indgik vi et partnerskab med Meliora Bio om at opgradere og udvide deres eksisterende anlæg med vores patenterede upcycling-teknologi. Anlægget drives af vedvarende energi, som gør det muligt at producere vores præbiotiske kostfibre med et meget lavt CO2-forbrug,” siger Rich Troyer.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik