
– Samt rom, gin og hvad hjertet ellers kunne tænke at begære
Over tre dage i september forløb den anden udgave af Copenhagen Beer & Whiskyfestival i Forum, foran et publikum der havde mulighed for at tage for sig af alskens herlige drikkevarer. Ifølge flere af udstillerne opleves det, at der er større fokus på at nyde spiritus og alkohol af en høj kvalitet. Det er også noget, som flere af producenterne arbejder hen i mod.
– Drik mindre, men drik mere spændende, siger indehaveren af Braunstein Bryggeri & Destilleri Michael Poulsen. Det giver jo også god mening, når man ser på den kvalitet af drikkevarer der bliver produceret i Danmark i disse dage. Alene på øl-siden blev der sidste år præsenteret over 1400 nye øl ifølge bryggeriforeningen og rigtigt mange af disse er absolut værd at give sig i kast med. Food&Drink gjorde et ihærdigt forsøg på at besøge de mange udstillere for at se hvad der var på beddingen. Det er stadig populært at brygge IPA, som Ugly Duck så fremragende gør det med deres Kinky Cowboy Texan IPA, der debuterede under festivallen. Men der bliver også arbejdet meget med at tage de gode produkter som vi har nær os og gøre dem bedre. Frederiksberg Bryghus, der har til huse under Frederiksberg Rådhus brygger øl af høj kvalitet med udgangspunkt i godt håndværk. De elsker en god klassisk øl som for eksempel pilsneren og det vil de gerne bygge videre på.
– Vi forsøger ikke at skubbe grænserne for hvad øl kan smage af, vi vil hellere fokusere på den optimale kombination af de basale råvarer, fortæller Lasse Philipsen fra Frederiksberg Bryghus.
Foodpairings
Et af de nye tiltag til dette års festival var koblingen mellem alkohol og madvarer. Det er ikke nogen hemmelighed, at det nye sort er foodpairings og det havde flere udstillere taget til sig. Frederiksberg Bryghus havde for eksempel til lejligheden slået sig sammen med naboen Belis Bar og Henrik Hammer, manden bag den prisvindende og internationalt anerkendte Geranium Gin, men også Frederiksberg Destilleri, som præsenterede os for endnu en højkvalitets gin på festivalen. Sammen viste de ved flere lejligheder på den store scene hvordan man kan koble spændende øl og cocktails til maden. Det er ingen kunst at åbne en øl op og servere den til stort set hvilken som helst ret, men treenigheden viste med 6 forskellige pairings hvordan man helt ned til molekylært niveau kunne lege med fødevaresammensætningen.
Vi ser flere og flere destillerier af høj klasse dukke op i landskabet og en af de ledestjerner opkomlingene kan søge mod er Stauning Whisky, som naturligvis også viste deres produkter frem. Firmaet har efterhånden nogle år på bagen og har udviklet en kvalitetsrig porteføjle. I december 2015 kunne de skrive under på en kæmpe aftale med britiske Diageo, der gør, at firmaet nu skal 60-doble deres produktion – folkene bag Stauning Whisky lover dog, at der ikke vil blive gået på kompromis med deres produktion.

Flere besøgende
Nogen der heller ikke vil gå på kompromis er manden bag Copenhagen Beer & Whisky Festival, Søren Lindquist. Søren og hans hold har arbejdet benhårdt efter sidste års festival på at få videreudviklet på festivalens kvalitet og for at få flere besøgende ind ad dørene. Et af de tiltag var blandt andet at sikre, at når kunden havde købt sin billet, så var der adgang alle tre dage. Et tilbud flere af gæsterne gjorde brug af.
– Vores målgruppe er slutbrugeren, men vi har en forventning om, at de professionelle aftagere af drikkevarer også kommer for at få udvidet deres kendskab til de mange spændende produkter og få nogle gode kontakter. Eksempelvis har vi en udstiller af Shuffleboard (et spil a la bordfodbold, men det sammenlignes bedst med en slags bordcurling, red.), der udover at vise spillet frem, satser på i sidste ende at møde ejerne af barer og caféerne, fortæller Søren Lindquist. Mens forbrugeren i så sandeligt fik en stor oplevelse, var en af styrkerne for festivalen det store gode netværk udstillerne kunne arbejde videre på. Vi oplevede en kollegial glæde, der er en stor styrke for en stor del af alkohol- og spiritusbranchen. God stemning og glade miner giver forhåbning om en endnu større opbakning til næste år.