• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Fødevarestyrelsen lancerede i går et nyt danmarkskort, som vil gøre det nemmere at finde vej til restauranter, hoteller, kantine og daginstitutioner, som har Det Økologisk Spisemærke.

Fra i går, onsdag, er det blevet nemmere at finde vej til landets ca. 3.500 caféer, restauranter, hoteller og kantiner med Det Økologiske Spisemærke.

Via sin mobil kan man med nogle få klik finde vej til det nærmeste økologiske spisested, og med relanceringen af et digitalt danmarkskort imødekommer Fødevarestyrelsen et stort ønske fra landets professionelle køkkener.

Både Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen håber, at det nye danmarkskort vil stimulere lysten til at få Det Økologiske Spisemærke, som siden lanceringen i 2009 har udviklet sig til et vigtigt redskab i den grønne omstilling af landets professionelle køkkener.

”Vi er stolte af, at vores kort nu er live, så de danskere, der ønsker højere dyrevelfærd samt bedre biodiversitet og vandmiljø, lettere kan finde de spisesteder, der har prioriteret økologiske madvarer. Både til dem, der tager på restauranter og caféer, og til f.eks. forældre, der søger en vuggestue,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Kirstine Hartvig Mahler i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at det nye kort rummer flere forbedringer i forhold til det gamle kort, som blev lukket ned for ca. halvandet år siden, og styrelsen har bl.a. brugt tiden til at gøre kortet mere brugervenligt via bedre søgemuligheder.

”Vores samarbejdspartnere har længe efterspurgt et kort over spisestederne med Det Økologiske Spisemærke, så nu håber vi selvfølgelig, at det vil blive hyppigt brugt,” siger Kirstine Hartvig Mahler.

Behov for en permanent ordning

Det samme håber Rasmus Prehn, adm. direktør for Økologisk Landsforening, som fra sidelinjen har presset på for at få genindført spisemærkekortet, der ikke kun er en fordel for økologiglade borgere.

”I Økologisk Landsforening er vi superglade for, at kortet over, hvor man finder restauranter og spisesteder med Det Økologiske Spisemærke endelig kommer igen. Det har i sandhed været en mangelvare, og Økologisk Landsforening har presset hårdt på for at få kortet genindført,” siger direktøren til Økologisk Nu.

Han forventer, at det nye danmarkskort vil stimulere omlægningen til økologi og gøre det attraktivt for flere køkkener at bruge Det Økologiske Spisemærke – især hvis de ved, at der bliver tale om en permanent ordning.

”Det er vigtigt for økologien, at danskerne igen kan orientere sig på kortet og se, hvor de kan spise med god økologisk samvittighed – og ikke mindst på hvilke steder, det giver mening med en venlig opfordring til at erhverve sig et spisemærke,” siger Rasmus Prehn.

Som tidligere fødevareminister kender han om nogen det politiske spil, og han håber, at hans tidligere kolleger i Folketinget vil være med til at sikre en flerårig finansiering af spisemærkerne og det nye danmarkskort, så køkkenerne ved, at mærkerne vil fungere som vejviser til det økologiske måltid mange år frem i tiden.

Mærkerne blev reddet i 11. time

En tidligere udgave af kortet blev lukket ned, efter at Folketinget i slutningen af 2023 var tæt på at skrotte spisemærkerne. Den årlige bevilling på 5-6 mio. kr. var gledet helt ud af finansloven, men efter en stribe protester fra branchen fandt politikerne i 11. time penge til at drive mærkningsordningen videre.

I forhold til finansieringen af spisemærke-ordningen kan Kirstine Hartvig Mahler dog ikke give nogen løfter.

”Nu bruger vi noget krudt på at promovere spisemærkerne med de eksisterende midler. Så er den fremadrettede finansiering jo i sidste ende en politisk prioritering,” siger hun til Økologisk Nu med henvisning til de kommende forhandlinger om finansloven.

Kortet er en vigtig brik

Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, tillægger spisemærkerne stor betydning, og hun glæder sig over, at det digitale kort nu genopstår. Som forperson for Udvalget for Professionelle Køkkener i Økologisk Landsforening er hun i løbende kontakt med landets økologiske køkkener.

For mange af dem er Det Økologiske Spisemærke blevet et vigtigt værktøj, som gør det nemt for medarbejderne at følge med i økologiprocenten.

”Spisemærkerne motiverer dem til at bruge mere økologi for at øge økologiprocenten, og jeg oplever, at der i øjeblikket er ved at komme mere gang i den grønne omstilling. Derfor tror jeg, at det nye kort kan blive en vigtig brik, der bidrager yderligere til omstillingen,” siger Mona Carøe, som selv driver et guldmærket hospitalskøkken med en økologiprocent, der ligger over 90 pct.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

EmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Den kollektive ordning VANA offentliggjorde tidligere på sommeren priser for håndtering af emballageaffald i fjerde kvartal af 2025. Dermed har landets fødevarevirksomheder fået et betydeligt klarere billede af, hvad det kommer til at koste, når det såkaldte udvidede producentansvar indføres den 1.

Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Når Organic Summit 2025 samler beslutningstagere, eksperter og aktører fra hele den europæiske fødevarekæde d. 18-19. august i Den Sorte Diamant, bliver det med MENY som hovedsponsor. Supermarkedskæden MENY går forrest, når Europa samles i København for at sikre mere økologi i landbruget og på

Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

AktueltFoodservice14. 08. 2025

Danmarks største ladeoperatør åbner den 14. og 21. august to nye caféer ved lynladestationerne i Odense og Kolding og går i offensiven mod motorvejens madkultur. Med økologisk, lokal og frisklavet mad og kaffe til priser, alle kan være med på, går Clever nu til kamp mod tankstationerne. Tørre

Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Fødevarestyrelsen lancerede i går et nyt danmarkskort, som vil gøre det nemmere at finde vej til restauranter, hoteller, kantine og daginstitutioner, som har Det Økologisk Spisemærke. Fra i går, onsdag, er det blevet nemmere at finde vej til landets ca. 3.500 caféer, restauranter, hoteller og

Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

Frugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

En ny analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge grønt. Frugt og grønt er ifølge Fødevarestyrelsen blandt de

Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

FoodserviceMesser og konferencer12. 08. 2025

Skal der hentes inspiration fra kokke, beslutningstagere, trendspottere og over 150 udstillere, så kan det være oplagt at krydse Øresund den 24.-25. september. Her finder FFCR – Fast Food & Café & Restaurant Expo – nemlig sted i Malmø. Det er Sveriges vigtigste restaurantmesse, der i år også

Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

AktueltFoodservice12. 08. 2025

Efter næsten fem årtier som en institution i det københavnske restaurationsliv skriver Restaurant l’Alsace nu et nyt kapitel i tæt samarbejde med kok og køkkenkonsulent Thomas Rode. Menukortet revitaliseres – ikke som en genopfindelse, men som en fordybelse. Målet har været klart: at finde ind

Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

CertificeringFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 08. 2025

ASC Nordics svarer på kritik fremsat af professor Stiig Markager, Aarhus Universitet. Professor Stiig Markager har i et tidligere debatindlæg rettet kritik mod åbne havbrug i Danmark og blandt andet sammenlignet næringsstofudledninger fra havbrug med urenset spildevand. Han sætter også

Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

AktueltKonfektureMesser og konferencer12. 08. 2025

Hvordan smager sensommeren? Det giver Ismageriet og Copenhagen Cookinget bud på med en helt ny is, der blev lanceret mandag d. 11. august. Isen er udviklet særligt til festivalen med udvalgte ingredienser fra både Danmark og Provence, og den ny variant forhandles eksklusivt hos Ismageriet i hele

Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

Forskning og uddannelseTop12. 08. 2025

Tuborgfondet og Hotel- og Restaurantskolen vil skabe undervisning i verdensklasse og inspirere erhvervsuddannelser i hele landet. Det sker med Gejst, et nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer. Grøn gastronomi, sanseværksteder og sanketure.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

    14.08.2025

  • Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

    14.08.2025

  • Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

    14.08.2025

  • Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

    14.08.2025

  • Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    14.08.2025

  • Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

    12.08.2025

  • Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

    12.08.2025

  • Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

    12.08.2025

  • Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

    12.08.2025

  • Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

    12.08.2025

  • Frokostbordet: Hver 10. voksne dansker føler sig svært ensom – nyt partnerskab tager kampen op

    07.08.2025

  • En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

    07.08.2025

  • Lagkagehuset lancerer nyheder til frokostbordet 

    07.08.2025

  • Nu kommer det gode høstvejr: DLG melder alt klar til at få høsten i hus

    07.08.2025

  • Just Eat lancerer fri levering i hele landet med nyt leveringskoncept

    07.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik