• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Fødevarestyrelsen lancerede i går et nyt danmarkskort, som vil gøre det nemmere at finde vej til restauranter, hoteller, kantine og daginstitutioner, som har Det Økologisk Spisemærke.

Fra i går, onsdag, er det blevet nemmere at finde vej til landets ca. 3.500 caféer, restauranter, hoteller og kantiner med Det Økologiske Spisemærke.

Via sin mobil kan man med nogle få klik finde vej til det nærmeste økologiske spisested, og med relanceringen af et digitalt danmarkskort imødekommer Fødevarestyrelsen et stort ønske fra landets professionelle køkkener.

Både Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen håber, at det nye danmarkskort vil stimulere lysten til at få Det Økologiske Spisemærke, som siden lanceringen i 2009 har udviklet sig til et vigtigt redskab i den grønne omstilling af landets professionelle køkkener.

”Vi er stolte af, at vores kort nu er live, så de danskere, der ønsker højere dyrevelfærd samt bedre biodiversitet og vandmiljø, lettere kan finde de spisesteder, der har prioriteret økologiske madvarer. Både til dem, der tager på restauranter og caféer, og til f.eks. forældre, der søger en vuggestue,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Kirstine Hartvig Mahler i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at det nye kort rummer flere forbedringer i forhold til det gamle kort, som blev lukket ned for ca. halvandet år siden, og styrelsen har bl.a. brugt tiden til at gøre kortet mere brugervenligt via bedre søgemuligheder.

”Vores samarbejdspartnere har længe efterspurgt et kort over spisestederne med Det Økologiske Spisemærke, så nu håber vi selvfølgelig, at det vil blive hyppigt brugt,” siger Kirstine Hartvig Mahler.

Behov for en permanent ordning

Det samme håber Rasmus Prehn, adm. direktør for Økologisk Landsforening, som fra sidelinjen har presset på for at få genindført spisemærkekortet, der ikke kun er en fordel for økologiglade borgere.

”I Økologisk Landsforening er vi superglade for, at kortet over, hvor man finder restauranter og spisesteder med Det Økologiske Spisemærke endelig kommer igen. Det har i sandhed været en mangelvare, og Økologisk Landsforening har presset hårdt på for at få kortet genindført,” siger direktøren til Økologisk Nu.

Han forventer, at det nye danmarkskort vil stimulere omlægningen til økologi og gøre det attraktivt for flere køkkener at bruge Det Økologiske Spisemærke – især hvis de ved, at der bliver tale om en permanent ordning.

”Det er vigtigt for økologien, at danskerne igen kan orientere sig på kortet og se, hvor de kan spise med god økologisk samvittighed – og ikke mindst på hvilke steder, det giver mening med en venlig opfordring til at erhverve sig et spisemærke,” siger Rasmus Prehn.

Som tidligere fødevareminister kender han om nogen det politiske spil, og han håber, at hans tidligere kolleger i Folketinget vil være med til at sikre en flerårig finansiering af spisemærkerne og det nye danmarkskort, så køkkenerne ved, at mærkerne vil fungere som vejviser til det økologiske måltid mange år frem i tiden.

Mærkerne blev reddet i 11. time

En tidligere udgave af kortet blev lukket ned, efter at Folketinget i slutningen af 2023 var tæt på at skrotte spisemærkerne. Den årlige bevilling på 5-6 mio. kr. var gledet helt ud af finansloven, men efter en stribe protester fra branchen fandt politikerne i 11. time penge til at drive mærkningsordningen videre.

I forhold til finansieringen af spisemærke-ordningen kan Kirstine Hartvig Mahler dog ikke give nogen løfter.

”Nu bruger vi noget krudt på at promovere spisemærkerne med de eksisterende midler. Så er den fremadrettede finansiering jo i sidste ende en politisk prioritering,” siger hun til Økologisk Nu med henvisning til de kommende forhandlinger om finansloven.

Kortet er en vigtig brik

Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, tillægger spisemærkerne stor betydning, og hun glæder sig over, at det digitale kort nu genopstår. Som forperson for Udvalget for Professionelle Køkkener i Økologisk Landsforening er hun i løbende kontakt med landets økologiske køkkener.

For mange af dem er Det Økologiske Spisemærke blevet et vigtigt værktøj, som gør det nemt for medarbejderne at følge med i økologiprocenten.

”Spisemærkerne motiverer dem til at bruge mere økologi for at øge økologiprocenten, og jeg oplever, at der i øjeblikket er ved at komme mere gang i den grønne omstilling. Derfor tror jeg, at det nye kort kan blive en vigtig brik, der bidrager yderligere til omstillingen,” siger Mona Carøe, som selv driver et guldmærket hospitalskøkken med en økologiprocent, der ligger over 90 pct.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

Konfekture04. 09. 2025

Toms Gruppen relancerer den ikoniske Guldæske med fokus på mindre emballage og bedre genanvendelighed. Det klassiske design og antallet af de elskede praliner bevares, mens æsken får et moderne og funktionelt løft. Toms Gruppen annoncerer en relancering af den ikoniske Guldæske, som er

Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

AktueltBrød og kagerFoodservice04. 09. 2025

Der er fokus på alt godt fra kornet i den seneste udgave af magasinet Food&Drink. Læs blandt andet om de seneste trends og om brødserveringen på den nye Restaurant Paula. Vi har dog også fyldt glasset med dansk pinot noir og ser på Sveriges største madmesse i Malmø. Det er årets femte

1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

FoodserviceForskning og uddannelse04. 09. 2025

By- og madoplevelsen Moveat går i partnerskab med uddannelsesinstitutionen DIS og skræddersyer 26 gastronomiske gåture i 10 byer i Danmark. 1400 studerende fra USA bliver introduceret til dansk madkultur og lokal gastronomi. De skal opleve klassikere som smørrebrød, tarteletter og gammeldags

Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

AktueltForskning og uddannelse04. 09. 2025

H.M. Kong Frederik 10. gæster EuroSkills Herning 2025, hvor han blandt andet skal overvære en række konkurrencer og møde en stribe af de danske deltagere. Det officielle europamesterskab for unge faglærte finder sted i MCH Messecenter Herning 10.-12. september, hvor Herning samtidig er vært for et

Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

Detailhandel og en grosFødevareproduktionTop04. 09. 2025

Sol over Gudhjem har, sammen med Kvickly og SuperBrugsen, igen sat dansk madiværksætteri i centrum med kåringen af vinderne i Produktprisen og den nye Irma-Prisen 2025, hvor vinderen nu kan se frem til at indgå i Irma-vareserien. Den spændende finale fandt sted på Coops hovedkontor i Albertslund,

McDonald’s og Toms lancerer McFlurry Heksehyl

FoodserviceKonfekture02. 09. 2025

Efter succesen med McFlurry Skildpadde går McDonald’s og Toms igen sammen om at give danskerne en ny is-variant. Denne gang er det den ikoniske lakridsslik Heksehyl, der flytter ind i ismenuen hos McDonald’s. McFlurry Heksehyl kombinerer McDonald’s klassiske vaniljeis med en intens lakridssovs,

Stigende kødpriser tvinger kantiner til omstilling: Food Festival samler branchen om praktiske løsninger

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerMiljø og sundhedTop02. 09. 2025

Når Food Festival 5.-7. september slår dørene op til Danmarks største madfestival, sætter det professionelle program fokus på et brændende aktuelt emne: Høje priser på især oksekød tvinger både offentlige og private kantiner og storkøkkener til at tænke nyt og grønt. Med målrettede arrangementer

7-Eleven og Carlsberg lancerer limited edition-øl brygget på upcyclet kaffe

Detailhandel og en grosDrikkevarerØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

7-Eleven gentager succesen med at sætte limited edition-øl på hylderne. Sammen med Husbryggeriet Jacobsen lancerer conveniencekæden ’Jacobsen Coffee Corner’ – en limited edition kaffestout brygget på upcyclet kaffe fra Peter Larsen Kaffe, som ellers ville være gået til spilde. Øllen fås eksklusivt i

45 millioner æbler reddet siden opstarten af Årets Ævlerov

AktueltDrikkevarerFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

Når verden forandrer sig, vokser behovet for det, vi kan regne med. For mange fynboer er Årets Ævlerov netop dét: en årlig, nærværende tradition, hvor man i fællesskab samler æbler i haven og kører dem til Ørbæk, så de kan blive til most – en tradition hvor fællesskab, omtanke og lokale værdier står

Madspild koster Danmark 11 milliarder kroner årligt – kunstig intelligens kan være løsningen

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

En ny rapport fra tænketanken ONE\THIRD afslører, at Danmarks madspild nu koster samfundet 11 milliarder kroner årligt. I lyset af de bekymrende tal peger tænketanken på kunstig intelligens som en afgørende teknologi til at vende udviklingen - både hos private og virksomheder. Den nye rapport,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

  • McDonald’s og Toms lancerer McFlurry Heksehyl

    02.09.2025

  • Stigende kødpriser tvinger kantiner til omstilling: Food Festival samler branchen om praktiske løsninger

    02.09.2025

  • 7-Eleven og Carlsberg lancerer limited edition-øl brygget på upcyclet kaffe

    02.09.2025

  • 45 millioner æbler reddet siden opstarten af Årets Ævlerov

    02.09.2025

  • Madspild koster Danmark 11 milliarder kroner årligt – kunstig intelligens kan være løsningen

    02.09.2025

  • Findus gør comeback i dansk detailhandel

    28.08.2025

  • Danmark har fået sin første herboende Master of Wine

    28.08.2025

  • Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen

    28.08.2025

  • Nye tal: Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

    28.08.2025

  • Anuga med koreansk partnerskab og ti fagmesser

    28.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik