Slikindustrien vækker forbrugernes interesse med nye opskrifter, ingredienser og eksotiske smagsvarianter. På ProSweets i Køln fra den 30. januar til 2. februar kan de besøgende opleve, hvor fleksible maskinerne skal være for at muliggøre denne kreative mangfoldighed på slikhylderne.

Blandt fokusområderne på dette års ProSweets i Køln er automatisering, digitalisering og hygiejnisk design, som er en vigtig drivkraft på vejen mod en effektiv og bæredygtig slikproduktion. Branchen oplever en konstant efterspørgsel på nye produktvarianter; en efterspørgsel de imødekommer med maskiner, der muliggør hurtige formatskift og høj ydeevne med den seneste teknologi. Det er maskiner, der øger produktiviteten og fleksibiliteten for stadig mindre batchstørrelser – en markant tendens, de besøgende kan dykke ned i, når ProSweet løber af stablen fra den 30. januar til 2. februar.
Intelligent og modulær automatisering
Den seneste generation af produktionsmaskiner er netværksforbundne og følger en plug-and-produce tilgang, som gør det muligt at omstille slikproduktionen hurtigt og effektivt. Dette giver producenterne mulighed for at tilfredsstille forbrugernes ønsker om individuelle og sæsonbestemte produkter og samtidig opfylde de øgede krav til skiftende emballageformater.
Den høje ydeevne ved de moderne og modulære produktionslinjer illustreres blandt andet hos Winkler & Dünnebier, der med ConfecPRO fremviser en fleksibel produktionslinje designet til at producere fyldte og faste chokoladebarer. Den kan bruges til at udføre forskellige opgaver og kan sættes op som en en- eller tosporet maskine på ét niveau eller på tværs af flere niveauer. Dens decentraliserede kontrolkoncept gør det nemt at tilføje yderligere stationer, især hvis man sørger for ledig plads fra starten af planlægningsfasen. Det er muligt at tilpasse eller udvide maskinen til enhver tid baseret på de altid skiftende krav fra producenterne.
Den søde side af kunstig intelligens
Blandt de modulære systemer, der bliver fremvist på ProSweets, finder man blandt andet billedbehandling, der kan integreres modulært i maskinerne som et kvalitetskontrolværktøj. Baseret på implementeringen af kunstig intelligens fremviser Bi-Ber Bilderkennungssysteme GmbH, hvordan deep-learning algoritmer gør det muligt at automatisere inspektionsopgaver, der er for komplekse til klassisk billedinspektion. Den Berlin-baserede virksomhed har implementeret løsningen til en produktionslinje af chokolade- og vaffelprodukter, hvor inspektionen udføres direkte i støbeformene. Her bruges testsystemet til at segmentere og evaluere for at sikre, at der ikke findes plast- eller metalstykker på produkterne. Optiske defekter såsom ujævne belægninger opdages også. Den kunstige intelligens evaluerer hvert produkt individuelt og tildeler kvalitetsindikatorer. Operatøren kan sætte tolerancegrænserne og dermed bestemme, hvor homogene produkterne skal være, og hvor mange afslag i produktionslinjen der kan tolereres.
Effektiv automatisering i praksis
Med en voksende mangfoldighed af produkter på den ene side og et støt stigende prispres på den anden, er det nødvendigt at have både fleksible og økonomisk bæredygtige produktionsprocesser for at få succes i markedet. Det er målet fra arrangørerne af ProSweets i Køln, at de besøgende netop skal få indblik i dette. Her vil det være muligt at få en indsigt i, hvad der allerede i dag er muligt ved hjælp af automatisering og IoT i konfekturebranchen. Nøgleemnerne, digitalisering og hygiejnisk design vil også blive behandlet i et omfattende foredragsprogram samt ved flere arrangementer, der finder sted på messen, der som vanligt afholdes i samarbejde med ISM.