Ole Knudsen, tidligere sektorchef indenfor fødevareproduktion hos Bureau Veritas, er blevet en del af teamet hos Lyras, den nordjyske vækstkomet, som har udviklet en energi- og vandbesparende erstatning for varmebehandling af fødevarer.

Ole Knudsen er en erfaren ekspert i fødevarekvalitet og lovgivning og skal sikre global godkendelse af teknologien raslysering, der sparer markante mængder energi og vand i forhold til gammeldags pasteurisering. Hans hovedopgave bliver at få styr på den globale lovgivning indenfor fødevareproduktion og medvirke til, at raslysering i alle kategorier godkendes som erstatning for den 160 år gamle teknik pasteurisering.
Raslysering bygger på UV-lys, som allerede er godkendt til brug i en lang række delprocesser i fødevareproduktion. Men endnu er ikke al international lovgivning helt up to date i forhold til de nye muligheder.
“Jeg er i dialog med mange forskellige landes myndigheder omkring regler og godkendelser på området for flydende fødevarer,” fortæller Ole Knudsen og fortsætter:
“UV-lys, som raslysering bygger på, er 100 procent anerkendt til at eliminere bakterier og sporer i fx vand. Men det er stadig nyt, at man med raslysering også kan kvalitetssikre ikke-gennemsigtige væsker som fx juice, valle og saltlage. Derfor er alle landes lovgivning endnu ikke helt up to date på området. Så jeg undersøger procedurerne for godkendelse, hvor det er nødvendigt, og ser på, hvordan vi kan argumentere ved hjælp af forskning, i samarbejde med kunder, universiteter og andre forskningsinstitutter.”
Store anvendelsesmuligheder for raslysering
Ole Knudsen er et kendt ansigt på Danmarks mejerier. Han har arbejdet med kvalitetskontrol og fødevarelovgivning siden år 2000, bl.a. som leverandørauditor hos Coop, Rynkeby og Klovborg og som mejeriingeniør hos bl.a. Arla. Han bor i Femmøller på Mols og blev uddannet mejerist i 1985 og derefter mejeriingeniør fra Landbohøjskolen i 1991.
I sit nye job har Ole Knudsen allerede nået at søge om flere godkendelser i Tyskland, Canada og USA. Han siger:
”Jeg ser megastore anvendelsesmuligheder for raslysering. Men at få godkendt en ny teknologi som erstatning for lovpligtig pasteurisering er ikke gjort på kort tid. Så vi undersøger også, om der er grønt lys for kombinationer af raslysering og fx baktofugering. Med den gode drabseffekt ved raslysering kunne vi måske også på sigt løse udfordringer med patogener, som ellers er svære at få has på. “
Prisbelønnet og populær
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 90 procent af den energi, som pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås. Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.
Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt. Virksomheden er hædret med adskillige priser, bl.a. titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact og prisen Sustainable Food Processing 2022.
Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende. Teknologien er solgt i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Sverige og Danmark.