I weekenden afholdtes den første Copenhagen Beer & Whisky festival i Forum, København. Arrangøren har ambitioner om, at festivalen bliver nordens største øl og whisky festival inden for de næste 3-5 år.
Af Kasper Mundt-Nielsen
-Mange mikrobryggere er startet med hjemmebryggeri i det små, for siden, at tage skridtet til et reelt destilleri, starter Britta Anastassia Brix, der er exhibition manager hos BC hospitality group (Bella Center), der er arrangøreren bag den ambitiøse Copenhagen Beer & Whisky Festival i Forum, København. Da man kiggede ud over gulvarealet i Forum, var her da også ind til flere eksempler på bryggerier, som bekræfter hendes udsagn. Frederiksberg Bryghus har til huse i et kælderlokale under Frederiksberg rådhus og er epitomet på mikrobryggeren der er vokset ud af deres eget køkken. Indehaverne Claus Hastrup og Lasse Phillipsen mødtes i 2014 på deres civile job, og når voksne mænd hygger sig, falder snakken som oftest på øl. Begge havde nemlig gang i kedlerne derhjemme, med beskedne produktioner på henholdsvis 25 og 50 liter, og begge er yderst passionerede om deres øl.
-Vi slog hurtigt produktionen sammen og dannede Frederiksberg Bryghus, siger Lasse Phillipsen, og forsætter: ”Vi havde et ønske om at producere en velsmagende håndbrygget pilsner, og det synes jeg vi er lykkedes godt med. Man bliver sjældent fuld af vores øl, men vi har balancen mellem humle, aroma, bitterhed og smag i højsædet.” Et af dogmerne for de to bryggere er, at øllen er en lokal øl, og den er da også kun at finde ganske få steder på Frederiksberg – det hænger måske også sammen med den beskedne produktion i batches af 200 liter, men drømmen er, at udvide op til 1000 liter.


Øl og mad går hånd i hånd
-Vi har lagt festivalen under Copenhagen Cooking & Food Festival af en årsag fortæller Britta Annastassia Brix: ”Vi ønsker, at øl og mad igen skal være et naturligt samspil. Vi skal kunne gå i supermarkedet og få samme gode vejledning som ved vin. Øl har altid hørt til aftensmaden, men i de sidste år har vin været en stærk konkurrent – nu skal vi slå dem en gang for alle, og have øllen tilbage i førerpositionen.
At forbinde øl og mad, er noget der ligger Husbryggeriet Jacobsen på sinde.
-Vores mission er at lave øl til middagsbordet, erklærer Brygmester Morten Ibsen. Under festivalen serverede Jacobsen H’ors d’oeuvres, for at give inspiration til, hvad mangfoldigheden blandt det velbryggede sortiment af øl kan serveres til. Igen i år, er Carlsberg en af hovedsponsorerne under Copenhagen Cooking & Food festival, og Husbryggeriet Jacobsen har i den anledning brygget en speciel festivals øl. Nemlig Jacobsen Baobab. –Vi har i samarbejde med kokketeamet Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg brygget en øl, hvor inspirationen er fundet i de to kokkes kærlighed for Afrika. Det er en eksotisk smagsoplevelse med elementer af pære, grape og vanilje og en god bund af malt med et strejf af honning. Det er lidt af en all-round øl der går godt til eksempelvis en klassisk BBQ, siger Morten Ibsen.

Vil være attraktiv får udlandet
-Vores ambition er, at være den største nordiske øl og whisky messe inden for de næste tre til fem år forsætter Britta Annastassia Brix. ”Vi ønsker at blive en international begivenhed med udenlandske udstillere og besøgende. Det er derfor også et strategisk valg, at lægge festivallen midt i Copenhagen Cooking & Food, da det er en event der virkelig kan tiltrække turister. Vi satser benhårdt på Beer & Whisky festivalen og er allerede godt i gang med planlægningen af 2017 udgaven.” Bella Center har arrangeret messen i samarbejde med Bryggeriforeningen, der er en brancheorganisation for bryggerier og tapperier i Danmark.
-For en brancheorganisation som Bryggeriforeningen, er al omtale af øl jo dejligt. Men nu handler det jo også om vores andet hjertebarn, nemlig whisky. Der er mange bryggere og bryggerspirer der går og drømmer om at lave en whisky, men som starter med øllen – og dybest set er whisky jo bare en stærk øl, siger kommunikationschef for Bryggeriforeningen Per Sten Nielsen med et stort smil. Han fremhæver eksemplet Bryghuset Braunstein, der tilbage i slutningen af 90’erne, under en fisketur ved de skotske floder, fik en drøm om at producere en god dansk whisky. De kunne i slutningen af 2005 starte brygningen af deres første øl, og har sidenhen åbnet op for både rom-, gin-, akvavit- og ikke mindst whiskyproduktion.

Ingen festival uden prisoverrækkelser
Nordic Beer Challenge er den første uafhængige internationale ølkonkurrence for det nordiske marked. I takt med den ølrevolution, der er skyllet ind over verden siden de tidlige 90’ere, er antallet af øl nærmest eksploderet. Alene i 2015, så vi over 1300 nye øl på det danske marked. Bryggerne udviser stor lyst og vilje til at eksperimentere og udvikle nye smage og øltyper, og derfor bliver det vanskeligere, at bedømme øl ud fra de normale parametre, som ølkonkurrencer igennem tiderne har brugt. Nordic Beer Challenge har derfor valgt, at tage forbrugerens briller på, og dømmer ud fra styrken, farven og hvorvidt smagen er bitter, sød eller sur. 19 internationale dommere havde op til festivalen bedømt 180 øl fra 60 bryggerier, fordelt på hele 20 lande, der producerer øl til det nordiske marked. Der blev uddelt bronze, sølv og guldmedaljer til mange begejstrede brygmestre, der passende kunne fejre medaljerne med en af de mange gode øl eller whiskyer på messen.
Stemningen steg som solen gik ned
Store armbevægelser og ambitioner til trods, så var Beer & Whisky det den var. Nemlig en øl og whisky messe. Og det stilede udtryk og det lettere pompøse musik gik som aftenen skred frem en smule i baggrunden og det det, hele drejede sig om, øl og whisky og glade besøgende, fik lov til at tage over. Godt sparket i gang af en partybrandbil med adskillige fadølshaner og en gruppe karismatiske nordjyske bryggere, spredte den gode stemning sig gennem hele hallen. Copenhagen Beer & Whisky er tydeligt en ung festival, men her er masser af potentiale at bygge videre på og det er en spændende pendant til den etablerede ølmesse som ølentusiasterne afholder i forsommeren. Skål!
