• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nu åbner Nordeuropas største insektfabrik

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023 By Mikkel Bækgaard

I går åbnede Enorm Biofactory dørene til Nordeuropas største insektfabrik, som årligt skal producere over 10.000 tons insektmel via sidestrømme fra fødevareindustrien.

Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald
Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald

22.000 kvadratmeter, 100 tons larver om dagen og godt 10.000 tons insektmel om året. Det er nogle af de tal, der beskriver Enorm Biofactory’s nyopførte fabrik ved Hvirring i Hedensted Kommune.

De lokalproducerede insektproteiner kan erstatte en del af den soja, der importeres i dag. Insektmelet kan også erstatte højt fordøjelige animalske proteinkilder som fiskemel, og kan dermed anvendes i både husdyrproduktionen og fiskeindustrien. Via sidestrømme fra fødevareindustrien upcycler Enorm Biofactory produkter af lav værdi til proteiner af høj værdi. På sigt er det målet, at insektproteiner også kan indgå i fødevarer.

Flere års målrettet arbejde

Bag Enorm Biofactory står direktionen bestående af Carsten Lind Pedersen, Jane Lind Sam (far og datter) og Arne Holst Lauridsen.

Carsten Lind Pedersen, medstifter og CEO i Enorm Biofactory, siger:

”I dag fejrer vi flere års hårdt og målrettet arbejde, hvor dygtige kollegaer og et utal af samarbejdspartnere har muliggjort projektet. Nu begynder næste fase, hvor vi skal have produktionen til køre og løbende skalere op til fuld drift.”

Den nyopførte insektfabrik har været undervejs siden 2022, hvor flere aktører, blandt andre landbrugsselskabet DLG, blev en del af ejerkredsen. Også her vækker åbningen af fabrikken glæde.

”Det vi klipper snoren til i dag, er et skoleeksempel på, hvilken retning landbruget bevæger sig i. Enorm Biofactory er en fantastisk historie om dansk innovation, som kan levere alternative proteinkilder til vores andelshaveres bedrifter. Nu ser vi frem til at produktionen kommer i drift og bliver kommercialiseret, så vores andelshavere kan få gavn af det, siger Jesper Pagh, Group COO i DLG.

Insekter upcycler rester fra fødevareindustrien

Både insektmelet og insektolien, der allerede har vist lovende resultater i testforsøg på landbrugsbedrifter, produceres via soldaterfluen, der også er kendt som ’Black Soldier Fly’, der parrer sig og lægger æg. Herefter udklækkes æggene, hvorefter larverne får foder, der primært kommer via reststrømme fra fødevareindustrien. Larverne forarbejdes til olie og protein efter cirka 12 dage. Når fabrikken er i fuld drift, vil den producere 100 tons larver om dagen.

”Nu er vi klar til at tage imod store mængder restprodukter fra fødevareindustrien. Et godt eksempel er Arla Foods Ingredients P/S, der kan nedbringe deres ’Foodwaste’ med 16 % fra deres fabrik, Danmark Protein, der ligger nær Videbæk. Det skyldes at sidestrømme fra produktionen upcycles til foder i stedet for at blive solgt til biogas. Vi håber, at flere danske fødevareproducenter vil tage ansvar for at recirkulere næringsstofferne gennem larver, for cirkularitet er en af nøglerne til at udvikle en bæredygtig fødevareindustri,” fortæller Carsten L. Pedersen og forsætter:

”Vi fik fornyeligt at vide, at vi var insektindustriens ’best kept secret’. Den går ikke længere, for nu skal vi snart have solgt nogle produkter.”

Store forventninger til produktionen

I DLG har man også store forventninger til produkterne fra Enorm Biofactory.

”Både på den korte og den lange bane ser vi nogle meget interessante perspektiver i insektproduktionen. De første resultater fra vores testforsøg med både insektmel- og olie viser positive tendenser i produktionen og sundheden hos husdyr, og vi forventer at der er et potentiale, hvor vi kun har set toppen af isbjerget,” siger Troels Møller Olesen, direktør for husdyrernæring i DLG.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik