Hvad er bedste praksis for at reducere fødevaretab og madspild? Hvordan kan vi fremskynde processen og give det nordiske samarbejde på dette område et løft? Den 26. april mødes nordiske ministre, eksperter og meningsdannere til Nordic Food Waste Summit for at sætte skub i indsatsen på dette område.

Mere end en tredjedel af al mad, der produceres på verdensplan, går tabt eller til spilde. I de nordiske lande går der cirka 3,6 millioner tons mad til spilde hver år.
Fødevaretab og madspild er enorme bæredygtighedsudfordringer, som har en væsentlig indvirkning på vores klima og miljø. Der er et presserende behov for yderligere tiltag, hvis vi skal nå verdensmålet om, at madspild og fødevaretab skal være halveret i 2030. Den 26. april mødes mere end 180 deltagere fra de nordiske lande i Stockholm for at drøfte denne kritiske udfordring.
Ministre fra Sverige og Danmark deltager på topmødet Peter Kullgren, Sveriges Landsbygdsminister,og Jacob Jensen, Danmarks minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, deltager begge i de indledende sessioner på topmødet. De får selskab af højniveautalere og eksperter fra hele Norden, blandt andet: Selina Juul, grundlægger og bestyrelsesformand, Stop Spild Af Mad, Petter Haas Brubakk, generaldirektør for NHO Mat og Drikke, Annica Sohlström, generalsekretær for den svenske fødevarestyrelse (Livsmedelsverket), og Matt Homewood, madspildsaktivist, Throw No More. Se den fuldstændige liste med talere herunder.
Kongelig deltagelse på topmødet
To nordiske prinsesser, H.K.H. Kronprinsesse Victoria af Sverige og H.K.H. Prinsesse Marie af Danmark, deltager på topmødet i Stockholm. Prinsesse Marie af Danmark åbner konferencen, og Kronprinsesse Victoria af Sverige deltager på konferencen om eftermiddagen.
Topmødet afholdes på et vigtigt tidspunkt
Vi befinder os i en tid, hvor vi bestræber os på at etablere bæredygtige fødevaresystemer til gavn for miljø, klima og mennesker, og forventningerne til topmødet er derfor høje. Nordisk Ministerråds generalsekretær Karen Ellemann håber på et tættere nordisk samarbejde.
”Hvis det globale fødevarespild var et land, ville det være verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser. Topmødet kunne derfor ikke afholdes på et vigtigere tidspunkt,” siger Ellemann.
”Vi arbejder i tråd med vores statsministres vision ved at samle interessenter fra sektoren, så de kan udveksle erfaringer, best practices og udfordringer med henblik på fælles og styrket handling i tiden efter Nordic Food Waste Summit,” fortsætter hun.
Topmødet den 26. april sætter fokus på emner som måling af fødevaretab og madspild, bestemmelser, politikker og donationer samt forbrugeradfærd og innovation.