
Mange tror fejlagtigt, at tørrede fødevarer er unaturlige, tilsat e-numre eller på anden vis er dårlige for både sundhed og miljø – tværtimod kan tørrede fødevarer have et positivt klimaaftryk og er oftest helt uden tilsætningsstoffer
Vi bliver tudet ørerne fulde af formaninger om mangel på fødevarer i fremtiden og global opvarmning, og det er med god grund. Ifølge FN’s World Population Prospects rapport fra 2017 forventes vi at nærme os 10 milliarder mennesker på kloden allerede i 2050. Med de udfordringer, vi allerede har i dag med at brødføde de knap 7,5 milliarder mennesker og de store omkostninger, det har for vores miljø, bør det være klart, at der skal ske nogle ændringer, ikke kun i den måde, vi producerer og transporterer fødevarer på, men der skal også ske en holdningsændring hos forbrugerne. I dag vil forbrugerne gerne spise råvarer, der er produceret lokalt, de skal være friske og gerne økologiske – og det i sig selv er rigtigt fint. Men vi vil også gerne have tomater året rundt, hvilket skaber store miljømæssige omkostninger i form af transport og emballage, og for at det ikke skal være løgn, smider vi så også ofte en stor del af vores råvarer ud, fordi vi ikke når at få dem brugt, inden de bliver for gamle.
Tørrede produkter for en bæredygtig fremtid
Flere af verdens førende producenter af fødevarer tager i dag aktive skridt for at sikre fremtidens fødevareproduktion. Heriblandt Unilever, som vi herhjemme kender for eksempelvis Knorr’s saucer. Deres fokuspunkt er på de tørrede fødevarer, som de mener, er en vigtig faktor for at sikre en fremtidig bæredygtig fødevareproduktion på verdensplan. Mange køkkener bruger tørrede fødevarer i den daglige madlavning, både fordi det smager godt, og fordi det er nemt. Men de færreste ved, at tørrede produkter er både naturlige og ligefrem bedre for miljøet end de friske råvarer i visse henseender. Faktisk tror mange, at tørrede produkter er unaturlige. Det er en myte, som Unilever naturligvis gerne vil have aflivet.
Transport er dyrt for CO2-regnskabet
Friske grøntsager og andre råvarer er både sunde og naturlige, men de kan være dyre for CO2-regnskabet af flere årsager: De skal pakkes ind, de skal transporteres (som regel på køl), og så medfører de ofte spild. Tørrede råvarer skal naturligvis også transporteres, men under tørringen trækker man væsken ud, hvilket gør, at produkterne fylder mindre, de kan transporteres uden køl, og så holder de længere, da det er væsken i råvaren, der starter forrådnelsen – og væsken er jo som sagt trukket ud under tørringen. Begrebet tørrede fødevarer dækker over mange produkter. Det er helt fra rosiner og nødder til krydderier og sauceblandinger som for eksempel den klassiske bearnaise fra Knorr.
Sammen med forbrugernes stigende efterspørgsel på god smag og reduktion af madspild stiger efterspørgslen på fødevarer uden e-numre og tilsætningsstoffer tilsvarende.
– Disse forbrugerkrav stiller store krav til os producenter om konstant produktudvikling. Vi har hos Unilever og Knorr længe haft fokus på tørrede fødevarer med naturligt fremstillede ingredienser. Vi har fokus på den type tørrede fødevarer, der giver mening for forbrugerne som del af en bæredygtig livsstil, fortæller Zitta Ipsen, marketing manager for Unilever Foods i Danmark.
Gennemskuelighed i de tørrede produkter
En af de ændringer, Unilever har gjort i deres sortiment, er lanceringen af en linje af produkter, der kaldes ”100 % naturlig” – hvilket i første omgang indbefatter deres Knorr-saucer, som nu både produceres i den almindelige og velkendte version og i en 100 procent naturlig udgave. Det vil sige, at opskriften er ændret en smule, og smagen er derfor lidt anderledes, men produceres nu på 100 procent tørrede produkter, som vi kender fra madmarkederne.
– Der er ingen mystik i at lave mad med tørrede, naturlige ingredienser, for det har man jo gjort i flere tusinde år, fortæller Zitta Ipsen.
– Alle vores grøntsager og urter er dyrket på friland under solen og høstet i sæson, når grøntsagerne er allerbedst. Straks derefter bliver de tørret i en proces, som bevarer fødevarernes smag og vitaminer. Det betyder, at vi kan tilbyde forbrugerne velsmagende fødevarer, som har længere holdbarhed, er lette at transportere – og som genererer mindre spild og CO2-udledning end ferske råvarer.
Brug den sunde fornuft
I en tid, hvor der er enormt fokus på lokalt producerede fødevarer, er det vigtigt at bevare realismen. Danske grøntsager er skønne – når de er i sæson – men uden for sæsonen er det nu og engang nødvendigt at indkøbe grøntsager fra andre lande. Og her er tørring af for eksempel spanske tomater og italienske løg og hvidløg – straks efter høst – en god, naturlig og bæredygtig løsning.
Hvis du vil se en lidt alternativ måde at bruge pulversaucer og gammelt kaffegrums, bragte vi en opskrift på lækre saltbage rødbeder i sidste udgave af Food&Drink, som du kan læse ved at klikke her.