• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodservicePolitik og eksportTop19. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

FoodservicePolitik og eksportTop19. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Lokale råvarer, store madoplevelser med stærke fortællinger og gastronomi i verdensklasse tiltrækker hvert år mange danske og udenlandske turister til hele landet. Den styrkeposition vil regeringen nu understøtte med over 40 millioner kroner; et imitativ, som flere parter hilser velkommen.

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V).

De mange kulinariske oplevelser, Danmark i dag kan tilbyde, er for mange turister en stor del af årsagen til at vælge Danmark som rejsedestination. Det skyldes blandt andet, at Michelin-stjernerne år efter år drysser ned over danske restauranter. Men det skyldes også en stærk madkultur, der står på skuldrene af gode, danske råvarer fra hele landet. Vinmarker, røgerier, gårdbutikker og unikke madoplevelser vokser frem i alle egne af landet og er ofte kendetegnet ved stor lokal og regional stolthed.

Mad- og gastroturisme skaber både arbejdspladser og vækst, men er også med til at binde land og by sammen. Den styrkeposition vil regeringen nu understøtte.

”Danmark har enormt meget at være stolt af, når det kommer til gastronomi. Der er whisky i verdensklasse, hæderkronede restauranter over hele landet, dygtige landmænd og unikke madoplevelser med lokale råvarer. Det er noget, vi kan være stolte af og også noget, vi kan tjene penge på. Folk fra hele verden rejser til Danmark for at spise og drikke godt, og nu sætter vi penge af til at tiltrække endnu flere gæster,” siger Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V).

Ministeren nedsætter senere på efteråret et advisory board for mad- og gastroturisme bestående af centrale aktører på området. De skal komme med anbefalinger til, hvordan Danmark i fremtiden kan blive en endnu mere attraktiv mad- og gastrodestination. Der er afsat 40,5 millioner kroner til at følge op på advisory boardets anbefalinger.

Kan knytte alle led i værdikæden sammen

Og netop saltvandsindsprøjtningen til dansk gastronomi og turisme bliver budt velkommen af flere parter, blandt anet hos Landbrug & Fødevaraer:

“Regeringens ambition om at styrke dansk gastronomi og madturisme er fantastisk godt nyt. Danmark har allerede et stærkt gastronomisk ry, og det hele begynder med de råvarer, som danske landmænd, gartnere og fødevareproducenter hver dag leverer med høj kvalitet og faglig stolthed. Det fundament skal vi styrke og bygge videre på,” siger Flemming Nør-Pedersen, direktør for markeder og medlemmer i Landbrug & Fødevarer.

Han tror på, at der er meget at hente ved at knytte alle led i værdikæden endnu tættere sammen:

“Danske landmænd og fødevarevirksomheder spiller en afgørende rolle i det gastronomiske økosystem. Det er deres indsats og deres produkter, der, i samspil med dygtige kokke, er med til at gøre det muligt for danske restauranter at brillere internationalt. Derfor er det positivt, at regeringen nu sætter fokus på at skabe et tættere bånd mellem producenter og køkkener, og på at gøre dansk madkultur endnu mere synlig global”, siger han.

Position er ikke givet på sigt

Også Horesta, bracheforeningen for hoteller og restaurante er glade for initiativet, der ser satsningen som en investering i en af Danmarks vigtige styrkepositioner.

”Dansk gastronomi er i verdensklasse. Den er motor for både turisme, eksport og udvikling i hele værdikæden fra jord til bord. Det er derfor helt afgørende, at vi politisk understøtter det høje niveau, så vi også i fremtiden kan fastholde vores position som gastronomisk supermagt”, siger HORESTAs konstituerede adm. direktør, Jeppe Møller-Herskind.

Danmark har i dag 52 Michelin-stjerner fordelt på 38 restauranter, og vores toprestauranter betragtes som nogle af verdens bedste. Men HORESTA understreger, at positionen ikke er givet på længere sigt.

”Mange lande satser massivt på at brande sig på gastronomi, og konkurrencen er benhård. Indtil nu har vi været helt afhængige af, at ildsjæle i erhvervet har skabt og videreudviklet dansk gastronomis globale succes. Men vi er nødt til at tage fat på en drøftelse af, hvad der skal til for at langtidssikre succesen. Det er lige præcis, hvad regeringen åbner op for nu, og det er et stærkt signal”, siger Jeppe Møller-Herskind.

HORESTA peger på, at gastronomien tiltrækker højtforbrugende, internationale turister, som også bidrager til omsætning i både hotel- og transportsektoren samt inden for kulturtilbud og detailhandel. Samtidig driver den innovation i fødevareerhvervet og styrker brandet for dansk fødevareeksport.

”Når regeringen nu sætter ekstra kræfter ind, er det et vigtigt signal om, at gastronomi ikke bare er oplevelser i topklasse, men også et erhvervsmæssigt fundament, som skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark”, siger Jeppe Møller-Herskind.

Skrevet i: Foodservice, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Dagrofa går på barrikaderne for dansk frugt og grønt

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grønt19. 08. 2025

Nyt initiativ fra Dagrofa skal løfte andelen af dansk frugt og grønt med 10 pct. inden 2030. Med initiativet ”Styrk Rødderne” tager Dagrofa kampen op for at sikre flere danske varer på frugt og grønt hylderne. Det er en udløber af Dagrofas strategi Gro’27 - vækst på vores måde at initiativet nu

McDonald’s og Danish Crown sikrer nye danske arbejdspladser

FoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ19. 08. 2025

Et nyt samarbejde mellem McDonald's i Norden og Danish Crown kommer til at skabe op mod 100 nye arbejdspladser i Vejen Kommune frem mod sommeren 2026. Danish Crown er allerede begyndt at indrette en spritny produktion i Vejen. Over 5.000 kvadratmeter skal udstyres til at producere burgerbøffer

Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 08. 2025

Halvdelen af danskerne undlader at spise grøntsager på daglig basis, og de fleste kender ikke de officielle anbefalinger. Den Nationale Grøntuge, der løber af stablen fra i dag, har til formål at vende udviklingen og gøre danskerne klogere på grøntsagernes kvalitet og mangfoldighed. I går

Madland åbner Madsystemskole, der vil styrke unge i systemforandring fra jord til bord

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 08. 2025

Madland, det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab, går nu i luften med Madland Madsystemskole. Skolen er for unge og andre nysgerrige i København og Aarhus og løfter madsystemiske emner som EUs landbrugspolitik, global retfærdighed, regenerativt hav, fællesskab og engagement og socialøkonomi.

Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

FoodservicePolitik og eksportTop19. 08. 2025

Lokale råvarer, store madoplevelser med stærke fortællinger og gastronomi i verdensklasse tiltrækker hvert år mange danske og udenlandske turister til hele landet. Den styrkeposition vil regeringen nu understøtte med over 40 millioner kroner; et imitativ, som flere parter hilser velkommen. De

Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

EmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Den kollektive ordning VANA offentliggjorde tidligere på sommeren priser for håndtering af emballageaffald i fjerde kvartal af 2025. Dermed har landets fødevarevirksomheder fået et betydeligt klarere billede af, hvad det kommer til at koste, når det såkaldte udvidede producentansvar indføres den 1.

Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Når Organic Summit 2025 samler beslutningstagere, eksperter og aktører fra hele den europæiske fødevarekæde d. 18-19. august i Den Sorte Diamant, bliver det med MENY som hovedsponsor. Supermarkedskæden MENY går forrest, når Europa samles i København for at sikre mere økologi i landbruget og på

Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

AktueltFoodservice14. 08. 2025

Danmarks største ladeoperatør åbner den 14. og 21. august to nye caféer ved lynladestationerne i Odense og Kolding og går i offensiven mod motorvejens madkultur. Med økologisk, lokal og frisklavet mad og kaffe til priser, alle kan være med på, går Clever nu til kamp mod tankstationerne. Tørre

Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Fødevarestyrelsen lancerede i går et nyt danmarkskort, som vil gøre det nemmere at finde vej til restauranter, hoteller, kantine og daginstitutioner, som har Det Økologisk Spisemærke. Fra i går, onsdag, er det blevet nemmere at finde vej til landets ca. 3.500 caféer, restauranter, hoteller og

Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

Frugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

En ny analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge grønt. Frugt og grønt er ifølge Fødevarestyrelsen blandt de

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dagrofa går på barrikaderne for dansk frugt og grønt

    19.08.2025

  • McDonald’s og Danish Crown sikrer nye danske arbejdspladser

    19.08.2025

  • Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling

    19.08.2025

  • Madland åbner Madsystemskole, der vil styrke unge i systemforandring fra jord til bord

    19.08.2025

  • Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

    19.08.2025

  • Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

    14.08.2025

  • Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

    14.08.2025

  • Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

    14.08.2025

  • Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

    14.08.2025

  • Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    14.08.2025

  • Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

    12.08.2025

  • Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

    12.08.2025

  • Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

    12.08.2025

  • Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

    12.08.2025

  • Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

    12.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik