• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføringPolitik og eksport08. 01. 2020 | Peter Friis

Madiværksættere får EU-støtte i to år mere

AktueltDetailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføringPolitik og eksport08. 01. 2020 By Peter Friis

Vera Mexicanas produkter fra det mexicanske køkken er blevet testet på kunderne i en prøveperiode i Irma.

Rørt i Torvehallerne og Vera Mexicana i Irma er blandt de mange, der har fået opstartsstøtte fra EU’s Socialfond. Start- og væksthjælpen i Greater Copenhagen Food Startup er nu blevet forlænget.

Food Startup har kørt med EU-støtte siden starten af 2017, og projektet har givet så meget genlyd, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse netop har bevilget 3,5 mio. kr. til at forlænge projektet med yderligere to år.
I løbet af de første tre år har Food Startup haft cirka 200 iværksættere til kvalifikation i sit program, og undervejs har iværksætterne fået mentorsparring og eksperthjælp til at udvikle højkvalitetsfødevarer og -madoplevelser.
50 af dem er nået frem til det afsluttende accelerationsforløb over fem måneder, hvor forretningsudvikling kobles på produktudviklingen.

Kvaliteten er i fokus
– Der sker rigtig meget på madscenen i København lige nu, og der er stor appetit på kvalitetsfødevarer og nye madoplevelser. Udviklingen er katalysator for en underskov af iværksættere, der skaber bæredygtige fødevarer og madoplevelser af høj kvalitet. Vi har hjulpet mange nye iværksættere i gang, og de ekstra EU-midler giver os en fantastisk mulighed for at fortsætte med at udvikle det kæmpe potentiale, vi ser lige nu, siger Anne Handlos, projektleder for Food Startup, der ledes af Erhvervshus Hovedstaden.
Med ekstrabevillingen kan Food Startup nå ud til yderligere 130 iværksættere, hvoraf en udvalgt skare skal igennem et intenst forløb, der dels tester iværksætter-produkternes bæredygtighed, dels giver en skarp analyse af, om der er et marked for produktet.
– Det har enorm betydning, at man i Food Startup er en del af et omfattende netværk, som giver en masse muligheder og invitationer, siger Anne Handlos.

Jean-Michel Grønnegård Deleuran, der driver fødevare-startup’en Rørt, fik kvalificeret sine ideer i Greater Copenhagen Food Startup. Nu har han en stand i Torvehallerne.

Fra konsulent til salathåndværker
En iværksætter, der har nydt godt af hjælpen fra Food Startup, er Jean-Michel Grønnegård Deleuran, der driver iværksættervirksomheden Rørt. Han er med hjælp fra Food Startup nu nået frem til markedet med sine nyfortolkninger af de klassiske danske pålægssalater, der bygger på klare principper om bæredygtighed, sundhed og fremfor alt velsmag.
Efter mange år som virksomhedskonsulent tog han en beslutning om at blive iværksætter, grundlagde Rørt og begyndte at eksperimentere med pålægssalaterne derhjemme og levere frokostordninger til et par mindre virksomheder.
– Men det var først, da jeg blev en del af miljøet her i Food Startup, at jeg for alvor fik konceptet ud over rampen og udviklet mit potentiale, siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran.
Iværksætteren optrådte første gang med sine pålægssalater ved madiværksætterfestivalen ”Street Food om Søerne”. Her fik han lynhurtigt udsolgt og måtte arbejde om natten for at kunne følge med efterspørgslen. Siden gik det hurtigt, og siden november har man kunnet finde ham med en stand i Torvehallerne.

Iværksættere brænder for Mexico
Et andet eksempel er iværksætter-konsortiet Vera Mexicana, der som led i Food Startup-programmet i en periode på tre måneder har fået sine højkvalitets-produkter til det mexicanske køkken på hylderne i en række Irma-butikker i Storkøbenhavn.
– Vi har i Food Startup fået hjælp og sparring på alle mulige udfordringer, og vi har nydt godt af en etableret tilgang til at anskue de udfordringer, man står over for som ”den nye dreng i klassen”. Hjælpen har i nogle tilfælde været meget håndgribelig og i andre tilfælde været båret af det netværk, der opstår i et hus som dette, hvor mange går gennem samme type udfordringer og kan hjælpe hinanden igennem på bedste vis, siger Søren Hove fra konsortiet bag Vera Mexicana.
Konsortiet har planer om at udbrede kendskabet til det mexicanske køkken både i Danmark og i udlandet, men den slags planer er en udfordring for en lille selvfinansieret iværksættervirksomhed.
– Det kræver hjælp og sparring på en række områder, som ikke nødvendigvis er økonomisk realistiske for os ved siden af investering i produktudvikling og varelager. Her er vores relation til programmet, mentorerne og de andre tidligere og nuværende medlemmer af huset alfa omega, siger Søren Hove.

Uden traditionel madbaggrund
Mexico-konsortiet er et godt eksempel på, at de færreste iværksættere i Food Startup har en traditionel kokke- eller madbaggrund. Søren Hove har fx i mange år arbejdet for et af verdens største konfekturefirmaer, inden han var med til at realisere ideen om en kvalitets-serie af fødevarer til det mexicanske køkken.
Projektleder Anne Handlos slår fast, at det ikke er kokke eller folk med en traditionel madbaggrund, man typisk finder i Food Startup, men personer der har en ambition inden for fødevare- eller madoplevelsesområdet. På spørgsmålet om, at beskrive tendenserne på madscenen i København nævner hun bl.a., at forbrugerne vil spise på nye måder, der både skal være convenient og nytænkende, og produkterne skal være innovative og bæredygtige.
Lokale leverandører og stedsbaserede råvarer er populære, ligesom plantebaserede fødevarer er et hit.
– Forbrugerne har samtidigt stort fokus på at undgå madspild, tilføjer Anne Handlos.

Fødevareiværksætteren Martine Jakobsen, der driver Fonda CPH, arbejdede med sit koncept i seks måneder i Greater Copenhagen Food Startup, inden hun følte, at det var klart til markedet.

Brug de grimme grøntsager
Det er ikke mindst disse trends, iværksætterne i Food Startup arbejder med, og det har blandt andet givet plads på markedet til Fonda CPH – en iværksætter, som laver økologiske drikke-fonder – blandt andet baseret på ”grimme grøntsager”, kraftben, skrog og høns, der ikke længere kan lægge æg.
Indehaveren af Fonda CPH, Martine Jakobsen, startede op i februar 2019, men først efter seks måneders forløb i Food Startup følte hun sig sikker på, at hendes koncept var klar til markedet.
– Mange forbrugere ønsker at imødegå den madspildskultur, der er gældende mange steder. Rigtig meget råvarepotentiale bliver ikke udnyttet og forædlet og ender med at gå til spilde, når den primære produktion har fundet sted. Disse spild-ingredienser er ideelle til produktion af fond-baserede drikkevarer, som kan tilbyde forbrugerne et sund alternativt i et boomende marked af sukkerholdige fristelser. Og på den måde tror jeg, vi har ramt en trend i markedet, siger Martine Jakobsen.

Om Greater Copenhagen Food Startup
Vækstiværksætterprojekt støttet af EU’s Socialfond med 3,5 mio. kr. i perioden 1. januar 2017 til 31. december 2019. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har 14. november 2019 forlænget projektet med to år med en bevilling fra Socialfonden på 3,5 mio. kr.
Greater Copenhagen Food Startup er et partnerskab mellem Erhvervshus Hovedstaden, innovationsmiljøet CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland. Projektet afprøver Greater Copenhagens potentiale som centrum for flere vækstiværksættere inden for produktion af højkvalitetsfødevarer og -madoplevelser. Målet er, at flere madiværksættere skal lykkes og vokse. Iværksættere bliver testet og screenet, og de bedste gennemgår et accelerator-program. Virksomhederne er håndplukket til programmet, der forløber over fem måneder i CPH Food Space, hvor de skal arbejde med udviklingen af deres virksomheder.
I perioden 2014-2020 investerer EU’s Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Budskabet er, at ”vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst”.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Fødevareproduktion, Markedsføring, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik