• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMesser og konferencer22. 09. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Lokalt samarbejde skal skabe et parallelt fødevaresystem

AktueltMesser og konferencer22. 09. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Lokale fødevareproducenter må gå sammen, hvis det skal lykkes at skabe en mere bæredygtig og klimarigtig fødevareproduktion. Kulinarisk Erhvervsnetværk inviterer til konference 11. oktober om, hvordan samarbejde kan bidrage til at sikre afsætning af flere friske og bæredygtige fødevarer i hele landet.

Vejen fra jord til bord behøver ikke at være lang og snørklet. Den kan være meget direkte – og vil kunne bidrage positivt til både bæredygtighed, klima og forsyningssikkerhed.
Det siger Jesper Zeihlund, der står i spidsen for Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF, der med initiativet Kulinarisk Erhvervsnetværk vil sætte skub i den lokale fødevareudvikling.
-Bulk-produktionen af fødevarer er en stor klimasynder og den udfordrer ofte også dyrevelfærden. Så hvis vi virkelig mener noget med vores ambitioner om bæredygtighed og et bedre klima, så skal vi genopfinde alternativerne og sikre en mere direkte vej fra jord til bord, siger Jesper Zeihlund.
-Det har ikke altid være sådan, at vi indkøbte vores fødevarer i et supermarked. Før i tiden gik vi – ligesom man stadig gør i andre lande – på lokale markeder, eller handlede i små butikker, der fik deres varer hos de lokale leverandører. Men både markederne og de små butikker i Danmark er mere eller mindre væk – og det er mange af de lokale fødevareproducenter så også. Det skal vi lave om på, siger han videre.

Nye virksomheder spirer frem – og skal sikres afsætning
-Heldigvis spirer der i disse år en række nye lokale fødevareproducenter frem, der med fokus på klima og dyrevelfærd ønsker at skabe mere bæredygtige kvalitetsfødevareprodukter. Det er blandt andet dem, vi skal skabe bedre vilkår for. Der er det helt afgørende, at vi får nogle afsætningskanaler, der netop tager udgangspunkt i, at afstanden fra jord til bord ikke skal være lang og snørklet, siger Jesper Zeihlund.
Og det er netop, hvad han og NCLF sammen med en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder og partnerne bag Kulinarisk Erhvervsnetværk arbejder på.
-Vi skal finde sammen i nogle konstellationer, hvor man kan supplere og understøtte hinanden. Samarbejde er grundlaget for at kunne skabe et parallelt fødevaresystem med lokale fødevarer. Vi skal ikke udfordre supermarkederne, men skabe et alternativ, der servicerer dem, der ønsker det, for i den nuværende struktur, er der ikke grundlag for små fødevarevirksomheder at overleve, siger han.

Samarbejde på dagsordenen den 11. oktober
-Ideen med Kulinarisk Erhvervsnetværk er at understøtte udviklingen, så vi kan skabe grundlaget for mere lokal produktion – i hele landet. Vi er begyndt på Sjælland, men inviterer deltagere fra hele landet, når vi nu mødes den 11. oktober til vores kun anden konference i netværket. Det bliver meget konkret med flere gode eksempler på, hvordan det er lykkedes at skabe succesfulde samarbejder i regionen, lover Jesper Zeihlund.
Konferencen finder sted på Oremandsgaard ved Præstø, hvor virksomheden Radius Distillery holder til. Her fortæller indehaver August Hage om godsets og destilleriets udvikling og hvordan samarbejdsrelationer har spillet ind. Det samme gælder virksomhederne Gartneri Toftegaard og Frederiksdal Kirsebærvin, ligesom der dykkes ned i, hvordan samarbejdet om Lammefjordens grøntsager blev en succes.

Se programmet og tilmeld dig her.

Læs yderligere om Kulinarisk Erhvervsnetværk her.

Skrevet i: Aktuelt, Messer og konferencer

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik