• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

MejeriTop13. 11. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Livlig ost med tre liv

MejeriTop13. 11. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Ny Arla Unika-ost har et skvæt camembert i sit dna, men er sin helt egen. Femme Fatale er en fandenivoldsk ung dame, som ændrer smag og transformerer sig

Femme Fatale dufter af stald, ammoniak og kål. Smagen er rund, sød og bitter, med en kort syrlig afslutning. Skorpen er blød, og det indre flydende og cremet. Foto: PR

Femme Fatale er navnet på en ny Unika X-ost fra Arla Unika, som er lavet på ostens præmisser. Normalt skal en ost bevare samme smag længe efter købet, men Femme Fatale ændrer personlighed fra det øjeblik, hun bliver sendt fra mejeriet. Osten har tre liv, fortæller Mads Østergaard, osteopfinder hos Arla Unika:

– Det her er en ost, som du sjældent vil ramme samme sted i smagen to gange. Den brænder nærmest op i atmosfæren. Den er livlig som en teenager.

Osten til min far

Det er en ost, der for osteopfinderen begyndte i 1980’erne i barndommens køleskab. Her gemte Mads Østergaards far brieoste fra supermarkedet. Længe. Så længe, at de ændrede smag og personlighed, og der voksede en ammoniakagtig smag frem. Ikke nogen omgængelig smag.

– Min far var utilfreds med den umodne, fede ost uden meget smag. Jeg var til gengæld utilfreds med ammoniakken, siger Mads Østergaard.

I årevis har Mads Østergaard så tumlet med tanken om at gentage farens eksperiment, men i mere kontrollerede former. Det er nu lykkedes. Efter en del spændende fejlskud er Femme Fatale landet.

Osten er en fandenivoldsk hvidskimmelost, der fremstilles på Troldhede Mejeri. Den er inspireret af den franske osteklassiker camembert. Femme Fatale er den rebelske tvillingesøster til Unika-osten Den Hvide Dame og fremstilles ved brug af den aggressive svamp Penicillium candidum.

– Vi har lavet en sprælsk ung dame. En Femme Fatale, som jeg tror, min far ledte efter, men som ikke fandtes dengang, siger Mads Østergaard.

En levende organisme i dit hjem

Mange fødevarer er lavet for at passe til vores moderne verden, hvor smagen skal være den samme i lang tid, så den kan overleve fra produktion til supermarked og hjem i folks køleskabe. Men osten her er anderledes. For det passer ikke til alle ostes natur med den proces. Det er fint til parmesan og havgus, men skal hvidskimmel være rigtigt spændende, så har osten en kortere livscyklus.

– Femme Fatale er nærmest et studie i inkonsistens. Ostens liv er så eksplosivt, at du vil have svært ved at finde nøjagtig samme smag, hvis du smager på forskellige tidspunkter, siger Mads Østergaard.

Verden må affinde sig med den hidsige teenager

Femme Fatale vil i løbet af sin korte blomstringsperiode ændre personlighed. Når hun forlader mejeriet tre uger gammel, er hun fast, let syrlig og med en velsmagende kerne, der minder lidt om friskost.

Midtvejs i sit liv er hun velmodnet, cremet, blank, smørbar og har fuldt udviklet smag med fin balance mellem de enkelte elementer.

For i den sidste del af sit liv at blive kraftigt smagende med en flydende konsistens og et markant præg af ammoniak, der går fint i spænd med den fyldige smag.

– Hun er en hidsig teenager hele tiden, men viser tre forskellige ansigter, siger Mads Østergaard.

Dermed kan man også sige, at osten er skabt for sin egen skyld og lever sit eget liv på sine præmisser.

– Og så må verden affinde sig med, at hun er på den måde, siger Mads Østergaard.

For grim

Udseendet er specielt. Bølgende og levende hvidskimmel udenpå, som en hjernestruktur. Blød indeni.

– I mejeriforstand er hun et misfoster, og en kollega mente, at osten var for grim til at blive solgt. Men for mig er det en smuk ost, siger Mads Østergaard.

For at kunne skabe osten måtte et par kollegaer rejse til England for at finde en fjern variation af den normale hvidskimmelsvamp, som groft sagt er uden diversitet. De kom hjem med en svamp med diversitet i og er endt med Femme Fatale.

Osten kan spises på kagetallerken med kagegaffel. Der er en blød skorpe, og osten er cremet. 

– Jo ældre osten bliver, jo mere guddommelig. Den kan spises med teske og skrabes op, siger Mads Østergaard og kommer med en lille advarsel.

– Pak osten godt ind. For du er ikke i tvivl, når hun er i køleskabet, siger han.

Femme Fatale er tilgængelig på Unikas ostebil, der kører rundt til en række af landets restauranter. Herudover kan kokkesortimentet også købes i Arla Unikas egne butikker i Torvehallerne og i Klostergade.

Bag om osten

Femme Fatale er en fandenivoldsk hvidskimmelost, der fremstilles på Troldhede Mejeri. Osten er inspireret af den franske osteklassiker camembert. Femme Fatale er den rebelske tvillingesøster til Den Hvide Dame og fremstilles ved brug af den aggressive svamp Penicillium candidum. I kombination med en særlig modningsprofil til Femme Fatale, som modnes tre uger ved høje temperaturer, har osten en markant smag tidligt i sit liv. For at skærpe ostens distinkte konsistens og smag er den udtalte cremethed i Femme Fatale ikke baseret på tilsætning af fløde, men på nedbrydning af mælkeprotein i forbindelse med modningen. Samtidig har mejeristerne ændret teknik, så vallen afdrænes i osteformene efter portionering i stedet for afdræning i ostekarret. Dette giver en anderledes konsistens og mundfølelse. Ved at arbejde med intens modning og nedbrydning af protein fås en potent sidegevinst både i form af ammoniak og aminosyrer, der giver umami. Denne fatale kvinde skal serveres kølig på en ostetallerken.

Femme Fatale dufter af stald, ammoniak og kål. Smagen er rund, sød og bitter, med en kort syrlig afslutning. Skorpen er blød, og det indre flydende og cremet.

Skrevet i: Mejeri, Top Tags: arla, ost, unika

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik