• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion17. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Leverer proces-køleanlæg til forsknings- og kemivirksomhed

Fødevareproduktion17. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen


– Vi ønskede at udvide kapaciteten og forny teknologien, siger project manager Karsten L. Petersen, NCK A/S.

Multi Køl & Energi A/S har for kort tid siden, valgt af Niras A/S, leveret proceskølemaskiner og komfortkøling til NCK’s nye procesanlæg til biotek- og farmaindustrien.

NCK A/S udvikler og opskalerer organisk-kemiske processer for den kemiske industri, hvor man blandt andet er underleverandører til medicinalfirmaer og kemiproducenter. Når et nyt kemisk produkt er udviklet i et laboratorie, er det NCK’s opgave at etablere en metode til at fremstille stoffet i større mængde, hvorefter processen testes i det nybyggede anlæg og måske senere anvendes af produktionsafdelingerne i fx et medicinalfirma.

NCK A/S blev etableret i 1956, ligger i Farum nord for København og er landets eneste virksomhed af sin art. NCK er i dag medarbejderejet, hvor hele teamet er meget vidende om processerne. Kunderne spænder fra helt små op til de helt store biotek- og farmavirksomheder. Kunderne kommer hovedsagelig fra udlandet – især USA.

NCK har et ældre pilotanlæg på virksomhedens adresse i Farum, hvor man også har et stort laboratorium.

– Vi ønskede at udvide kapaciteten og forny teknologien. NIRAS kom herefter med 10 scenarier, hvor vi besluttede, at det ville være for vanskeligt at renovere, så vi valgte at bygge nyt. Den beslutning er vi bestemt glade for, smiler project manager Karsten L. Petersen, NCK A/S.

Fra laboratorium til masseproduktion

– Vi er en såkaldt ”pilot plant”, der laver miniserier af designede kemiprodukter. Vi udvikler de kemiske processer, der herefter af andre kan benyttes i en masseproduktion, fortæller Karsten L. Petersen, NCK.

Han har haft ansvaret for etableringen af både bygningen og opskalerings-anlægget, fra det blev besluttet i 2018 med byggestart i oktober 2018, til det blev afleveret til bygherre i første halvår 2020 til den aftalte pris

Bygningen er yderst gennemtænkt med mange vinduer og ovenlys, så man kan få dagslys ind i alle produktionsrum i bygningen. På taget er der solceller ved siden af køleanlæggene, så man er i stand til at opfylde CO2-kravene.

Nu er man over testfasen og klar til at gå i produktion. Hele projektet har kostet lidt over 60 mio. kr.

Til opgaven valgte NCK det rådgivende ingeniørfirma NIRAS A/S, der valgte Multi Køl & Energi som hovedentreprenør på køledelen. Køleentreprisen indeholdt leveringen af alle kølemaskiner, men også hele den store, komplekse glykolrørsinstallation til både ventilationsanlæggene og proceskøl til de fem suiter, der skal bruge glykol ved -25°C og helt op til +120°C.

– Kølemaskinen til lavtemperatur glykolkredsen er projekteret og produceret af Multi Køl & Energi A/S selv, designet med det naturlige kølemiddel ammoniak (NH3) og med en køleeffekt fra 15-75 kW ved en fordampningstemperatur på -28°C, fortæller projektleder Joachim Güldner, Multi Køl & Energi A/S.

Ekstraordinære krav

Udover de to styk energieffektive lavtemperatur Bitzer skruekompressorer er maskinen opbygget med fuldsvejste ”plate and shell”-vekslere fra Vahterus til både fordamper og kondensator. Begge kompressorer er frekvensregulerede for at kunne ramme belastningen fra procesanlægget bedst muligt. Derudover er anlægget opbygget med en fælles olieudskiller og en oliekøler fra Alfa Laval. Kølemaskinen er konstrueret så kompakt, som det kan lade sig gøre, når der skal tages højde for service og respektafstande. Den specialbyggede kølemaskine optager kun 2 x 1,5 m gulvareal, hvilket var et ufravigeligt krav i udbudsmaterialet. Kølemaskinen blev leveret med en FAT test som NIRAS godkendte uden anmærkninger.

– Proceskølemaskinen køler et højkoncentreret 45% ethylenglykol medie, som via pumper cirkuleres med en fremløbstemperatur ned til -25°C ud til fabrikkens fem suiter, hvor reaktor og kondensor er placeret. Den høje koncentration af glykol og lave temperatur har stillet en række ekstraordinære krav til produkt- og byggematerialerne i projektet, uddyber maskiningeniør Peter Piilgaard, Multi Køl & Energi A/S.

Unikt samarbejde i hele processen

– Det har været helt unikt med en bygherre, der har haft så stor indsigt i hele processen. Samtidig har der hele tiden været en tæt dialog mellem alle parter i processen, udtaler Peter Viking, der er ekspertisechef i køl hos NIRAS A/S.

Således har projektleder, procesleder og drift alle været inde over fra start til slut. På den måde har brugerne været med til at påvirke det færdige resultat.

Samtidig fortæller Peter Viking, at alt ved byggeriet har været unikt. Helt uden standarder og derfor specialbygget til netop opgaverne hos NCK. Samtidig har man været i stand til at opfylde GMP-kravene (Good Manufacturing Practice), der er myndighedernes krav til kvalitet og sporbarhed.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

Foodservice02. 10. 2025

Hotel Alsik i Sønderborg opruster på den gastronomiske front med Mette Gassner som ny Food & Beverage Director. Hun kommer med erfaring fra den roste Michelinrestaurant 10 Trin Ned i Fredericia. Og nu skal hotellet smage endnu mere af Sønderjylland. Mette Grassner er kendt fra den

Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

MejeriMesser og konferencer02. 10. 2025

Årets vindere i International Food Contest: Laktosefri skyr med mokka fra det islandske mejeri MS Selfossi, LURPAK usaltet smør fra Arla Holstebro Mejeri og Lillebror Ostehaps fra Arla Birkum Ost på Fyn. Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

AktueltCertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling

Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri02. 10. 2025

Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet. I løbet af efteråret skal de norminerede til de to priser præsentere deres retter for den besøgende fagjury. Her skal

Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Efter årtiers tilbagegang for dansk frugt og grønt lancerer 31 af fødevarebranchens mest centrale aktører nu anbefalinger til en samlet, fremadrettet plan. Den skal vende udviklingen til gavn for Danmarks sundhed, klima og forsyningssikkerhed, og ambitionen er klar: I 2050 skal mindst 50 pct. af

Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Lidl Danmark og Wolt Market vil fremover måle og følge andelen af plantebaserede proteiner i salget. Vegetarisk Forening håber, at andre kæder vil følge eksemplet. For første gang i Danmark opstiller to supermarkedskæder konkrete mål for planteproteiner i sortimentet. Lidl Danmark og Wolt

Rørt åbner moderne smørrebrøds-restaurant i Bernikow Gården

Foodservice30. 09. 2025

Håndmads-konceptet Rørt udvider igen. Denne gang indtager det moderne smørrebrødskoncept på den mondæne adresse Østergade 26c i Bernikow Gården. Rørt er kendt for at udfordre den traditionelle tilgang til smørrebrød med moderne madder, der toner ned på overflødig pynt og tungt kødpålæg, men skruer

FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag prydede København i går

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Danmark ligger blandt de to dårligste lande i EU, når det gælder madspild, mens vores svenske naboer klarer sig langt bedre. Det synliggjorde Too Good To Go synliggjort i går, på FN's Internationale Madspildsdag, med en klar opfordring til danskerne om at "komme ind i kampen og vise

Nyt Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice30. 09. 2025

Årets sjette udgave af branchemagasinet Food&Drink er nu på gaden. Bladet sætter har blandt andet besøgt Restaurant l'Alsace i København, der har revitaliseret sig selv. Og vi har været i Norge for at blive klogere på norsk cider. Bladet sætter som altid også spot på nyheder og udfordringer

Mindre madspild i svanemærkede kantiner

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Svanemærkede kantiner har i perioden 2023–2025 i gennemsnit reduceret deres madspild med 11 pct.. Det viser en ny analyse. Reduktionen svarer til en besparelse på 0,11 kg CO₂e pr. frokostportion. Det er ikke bare dyrt at smide mad ud. Det belaster også miljøet, og det skaber et unødigt

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

  • Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner

    30.09.2025

  • Rørt åbner moderne smørrebrøds-restaurant i Bernikow Gården

    30.09.2025

  • FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag prydede København i går

    30.09.2025

  • Nyt Food&Drink på gaden

    30.09.2025

  • Mindre madspild i svanemærkede kantiner

    30.09.2025

  • Madspild koster en dansk gennemsnitsfamilie 2.150 kr. årligt

    25.09.2025

  • Dagrofa Foodservice donerer 97 tons fødevarer videre til Stop Spild Lokalt i kampen mod madspild

    25.09.2025

  • Hollywood møder europæiske landmænd til plantebaseret topmøde i København

    25.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    25.09.2025

  • Danske kokkene satte grøntsagerne i front

    25.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik