• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion17. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Leverer proces-køleanlæg til forsknings- og kemivirksomhed

Fødevareproduktion17. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen


– Vi ønskede at udvide kapaciteten og forny teknologien, siger project manager Karsten L. Petersen, NCK A/S.

Multi Køl & Energi A/S har for kort tid siden, valgt af Niras A/S, leveret proceskølemaskiner og komfortkøling til NCK’s nye procesanlæg til biotek- og farmaindustrien.

NCK A/S udvikler og opskalerer organisk-kemiske processer for den kemiske industri, hvor man blandt andet er underleverandører til medicinalfirmaer og kemiproducenter. Når et nyt kemisk produkt er udviklet i et laboratorie, er det NCK’s opgave at etablere en metode til at fremstille stoffet i større mængde, hvorefter processen testes i det nybyggede anlæg og måske senere anvendes af produktionsafdelingerne i fx et medicinalfirma.

NCK A/S blev etableret i 1956, ligger i Farum nord for København og er landets eneste virksomhed af sin art. NCK er i dag medarbejderejet, hvor hele teamet er meget vidende om processerne. Kunderne spænder fra helt små op til de helt store biotek- og farmavirksomheder. Kunderne kommer hovedsagelig fra udlandet – især USA.

NCK har et ældre pilotanlæg på virksomhedens adresse i Farum, hvor man også har et stort laboratorium.

– Vi ønskede at udvide kapaciteten og forny teknologien. NIRAS kom herefter med 10 scenarier, hvor vi besluttede, at det ville være for vanskeligt at renovere, så vi valgte at bygge nyt. Den beslutning er vi bestemt glade for, smiler project manager Karsten L. Petersen, NCK A/S.

Fra laboratorium til masseproduktion

– Vi er en såkaldt ”pilot plant”, der laver miniserier af designede kemiprodukter. Vi udvikler de kemiske processer, der herefter af andre kan benyttes i en masseproduktion, fortæller Karsten L. Petersen, NCK.

Han har haft ansvaret for etableringen af både bygningen og opskalerings-anlægget, fra det blev besluttet i 2018 med byggestart i oktober 2018, til det blev afleveret til bygherre i første halvår 2020 til den aftalte pris

Bygningen er yderst gennemtænkt med mange vinduer og ovenlys, så man kan få dagslys ind i alle produktionsrum i bygningen. På taget er der solceller ved siden af køleanlæggene, så man er i stand til at opfylde CO2-kravene.

Nu er man over testfasen og klar til at gå i produktion. Hele projektet har kostet lidt over 60 mio. kr.

Til opgaven valgte NCK det rådgivende ingeniørfirma NIRAS A/S, der valgte Multi Køl & Energi som hovedentreprenør på køledelen. Køleentreprisen indeholdt leveringen af alle kølemaskiner, men også hele den store, komplekse glykolrørsinstallation til både ventilationsanlæggene og proceskøl til de fem suiter, der skal bruge glykol ved -25°C og helt op til +120°C.

– Kølemaskinen til lavtemperatur glykolkredsen er projekteret og produceret af Multi Køl & Energi A/S selv, designet med det naturlige kølemiddel ammoniak (NH3) og med en køleeffekt fra 15-75 kW ved en fordampningstemperatur på -28°C, fortæller projektleder Joachim Güldner, Multi Køl & Energi A/S.

Ekstraordinære krav

Udover de to styk energieffektive lavtemperatur Bitzer skruekompressorer er maskinen opbygget med fuldsvejste ”plate and shell”-vekslere fra Vahterus til både fordamper og kondensator. Begge kompressorer er frekvensregulerede for at kunne ramme belastningen fra procesanlægget bedst muligt. Derudover er anlægget opbygget med en fælles olieudskiller og en oliekøler fra Alfa Laval. Kølemaskinen er konstrueret så kompakt, som det kan lade sig gøre, når der skal tages højde for service og respektafstande. Den specialbyggede kølemaskine optager kun 2 x 1,5 m gulvareal, hvilket var et ufravigeligt krav i udbudsmaterialet. Kølemaskinen blev leveret med en FAT test som NIRAS godkendte uden anmærkninger.

– Proceskølemaskinen køler et højkoncentreret 45% ethylenglykol medie, som via pumper cirkuleres med en fremløbstemperatur ned til -25°C ud til fabrikkens fem suiter, hvor reaktor og kondensor er placeret. Den høje koncentration af glykol og lave temperatur har stillet en række ekstraordinære krav til produkt- og byggematerialerne i projektet, uddyber maskiningeniør Peter Piilgaard, Multi Køl & Energi A/S.

Unikt samarbejde i hele processen

– Det har været helt unikt med en bygherre, der har haft så stor indsigt i hele processen. Samtidig har der hele tiden været en tæt dialog mellem alle parter i processen, udtaler Peter Viking, der er ekspertisechef i køl hos NIRAS A/S.

Således har projektleder, procesleder og drift alle været inde over fra start til slut. På den måde har brugerne været med til at påvirke det færdige resultat.

Samtidig fortæller Peter Viking, at alt ved byggeriet har været unikt. Helt uden standarder og derfor specialbygget til netop opgaverne hos NCK. Samtidig har man været i stand til at opfylde GMP-kravene (Good Manufacturing Practice), der er myndighedernes krav til kvalitet og sporbarhed.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik