
Den 1. januar trådte nye EU-regler i kraft. Samtidig indførte Fødevarestyrelsen en ny afregningsmodel, der til sammen havde mulighed for at omgøre det store arbejde, de danske landmænd havde lavet, for at fremme salget af dyr slagtet på gårdene.
I de senere år har der fra restauranter og forbrugere været en øget efterspørgsel efter lokaltproducerede fødevarer. Forbrugerne ønsker at kende oprindelsen og restauranterne kan med kendskab til oprindelse fortælle den gode historie, når forbrugeren gæster restauranten.
Men de nye regler og afgifter har gjort det svært for de danske landmænd at tjene penge på at sælge kød fra dyr, der har levet deres sidste timer i marken. Prisen er simpelthen blevet for høj, og derfor træder fødevareminister Rasmus Prehn nu til:
– Landmændene skal naturligvis ikke betale for mere tid, end der rent faktisk går til den opgave, som embedsdyrlægerne løser. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at justere sine opkrævninger på ordningen, så landmændene fremover kun betaler pr.påbegyndt kvarter og ikke pr. påbegyndt time. På den måde afspejler betalingen den tid, kontrollen faktisk tager.
Med fødevareminister Rasmus Prehns ændring af opkrævninger fra Fødevarestyrelsen, kan landmandens pris for et dyrlægebesøg inden dyrene slagtes reduceres markant. De nye gebyrer vil træde i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år.
De mindre gebyrer gælder både for kontrollen af fritgående og uhåndterbare dyr, for hegnet vildt fx hjorte og for nødslagtninger, hvor dyrene er kommet til skade.