• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerForskning og uddannelseFrugt og grønt27. 02. 2019 | Peter Friis

Kornets Hus hæver sig smukt i landskabet

Brød og kagerForskning og uddannelseFrugt og grønt27. 02. 2019 By Peter Friis

Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. (Grafik: Reiulf Ramstad Arkitekter).

Som et koldhævet brød rejser Kornets Hus sig i det vinterklædte nordjyske landskab syd for Hjørring.

Af journalist Mads Stenstrup

I starten af februar blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur fejret ved et velbesøgt rejsegilde, hvor blandt andet den norske arkitekt Reiulf Ramstad glædede sig over at se sin vision tage fysisk form.
På trods af de vinterlige temperaturer var humøret højt, og der blev skålet i lokalt brygget øl og spist velsmagende hotdogs i Kornets Hus syd for Hjørring. Dermed er endnu en milepæl nået i realiseringen af Jørn Ussing Larsens og idégruppens mangeårige vision om at skabe et levende og sanseligt hus, der sætter fokus på korn som en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid.
Det var da også en tydeligt stolt initiativtager og medlem af bestyrelsen, Jørn Ussing Larsen, som blandt andet konstaterede:
– Nu er det efterhånden svært at vente længere. Vi er i fuld gang med indretning, udstilling og i det hele taget planerne for de første aktiviteter i Kornets Hus, og derfor er det også dejligt, at man nu rent faktisk kan se konturerne af det endelige hus. Husets arkitektur er så appetitvækkende, at jeg næsten får lyst til at tage en bid af det, og jeg er sikker på, at vi får skabt en unik ramme, som vil inspirere husets gæster til at udforske kornets mange potentialer.

Historien om korn og ernæring
Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidig om kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at arbejde med korn, hygge og udveksle erfaringer og tips med vidende fagfolk.
Knap 28 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering af aktører som Foreningen Realdania, Nordea-fonden, Hjørring Kommune m.fl. Og fra årsskiftet 2019/20 vil den mere end 500 kvadratmeter store arkitektoniske perle af et arbejdende hus stå klar til at tage imod interesserede besøgende. På samme tid monolitisk og funktionelt udformet som en mellemting mellem et traditionelt dansk landbrug og en bageovn set udefra.
Målgruppen tæller alt fra madglade børnefamilier over skolebørn og studerende til professionelle bagere og andre fagfolk. Projektet realiseres nu oven på hele 15 års idéudvikling, forarbejde og fundraising.

Jørn Ussing Larsens mangeårige drøm nærmer sig virkeliggørelse med hjælp fra blandt andre arkitekt Reiulf Ramstad og formanden for driftsfonden, restauratør Uffe Nielsen.

Arkitektur med spændende detaljer
Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer, der blandt andet flere gange er nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award – arkitekturens svar på Oscar-statuetten. Kornets Hus bliver tegnestuens første byggeri i Danmark. Arkitekt Reiulf Ramstad benyttede rejsegildet som anledning til også at få drøftet væsentlige design- og håndværksmæssige detaljer med bygherre og entreprenør.
– I en tid, hvor der på en gang er fokus på det nordiske køkken, men også på fødevareetik og -forbrug, er det særligt spændende at være med til at skabe et stykke arkitektur, der understøtter en stor og væsentlig del af danskernes kultur. Og så selvfølgelig særligt i dag også opleve, at huset nu har taget fysisk form og fornemme gæsternes begejstring, sagde arkitekten blandt andet, mens han glædede sig over virkningen af husets store hvælvinger og skæve lysindfald.
– Et stykke arkitektur, som, jeg heldigvis fornemmer, både kommer til at fungere funktionelt og i sit udtryk spejler den store og vigtige historie, der skal fortælles. Og ikke mindst giver placeringsmæssig mening i sine omgivelser mellem mark og himmel.
Også direktør Karl Erik Slynge fra Trigon, Frederikshavn, der har vundet totalentreprisen, glædede sig i sin tale:
– En gang imellem er det jo bare skønt at få lov at arbejde med sådan en særlig og udfordrende opgave med raffineret arkitektur og specielle materialevalg. Det er ekstra spændende både håndværks- og planlægningsmæssigt.

Kornets Hus er en almennyttig fond, hvor ejerskabet fordeler sig mellem en ejendomsfond og en driftsfond. Idéen til Kornets Hus kom fra Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og ideen er videreudviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus.
Projektet realiseres takket være en række bidragsydere, herunder Foreningen Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden og LAG Nord.
Danmarks nye center for viden og inspiration om korn, ernæring og madkultur spirer lige nu op af jorden syd for Hjørring og forventes at være moden til at byde gæster velkommen fra årsskiftet 2019/20.
Projektet løber op i omkring 29 millioner kroner og omfatter byggeri af et hus på 520 kvadratmeter, udvikling af formidlingsaktiviteter samt anlæg af udendørsfaciliteter.

Skrevet i: Brød og kager, Forskning og uddannelse, Frugt og grønt

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik