• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerForskning og uddannelseFrugt og grønt27. 02. 2019 | Peter Friis

Kornets Hus hæver sig smukt i landskabet

Brød og kagerForskning og uddannelseFrugt og grønt27. 02. 2019 By Peter Friis

Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. (Grafik: Reiulf Ramstad Arkitekter).

Som et koldhævet brød rejser Kornets Hus sig i det vinterklædte nordjyske landskab syd for Hjørring.

Af journalist Mads Stenstrup

I starten af februar blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur fejret ved et velbesøgt rejsegilde, hvor blandt andet den norske arkitekt Reiulf Ramstad glædede sig over at se sin vision tage fysisk form.
På trods af de vinterlige temperaturer var humøret højt, og der blev skålet i lokalt brygget øl og spist velsmagende hotdogs i Kornets Hus syd for Hjørring. Dermed er endnu en milepæl nået i realiseringen af Jørn Ussing Larsens og idégruppens mangeårige vision om at skabe et levende og sanseligt hus, der sætter fokus på korn som en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid.
Det var da også en tydeligt stolt initiativtager og medlem af bestyrelsen, Jørn Ussing Larsen, som blandt andet konstaterede:
– Nu er det efterhånden svært at vente længere. Vi er i fuld gang med indretning, udstilling og i det hele taget planerne for de første aktiviteter i Kornets Hus, og derfor er det også dejligt, at man nu rent faktisk kan se konturerne af det endelige hus. Husets arkitektur er så appetitvækkende, at jeg næsten får lyst til at tage en bid af det, og jeg er sikker på, at vi får skabt en unik ramme, som vil inspirere husets gæster til at udforske kornets mange potentialer.

Historien om korn og ernæring
Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidig om kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at arbejde med korn, hygge og udveksle erfaringer og tips med vidende fagfolk.
Knap 28 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering af aktører som Foreningen Realdania, Nordea-fonden, Hjørring Kommune m.fl. Og fra årsskiftet 2019/20 vil den mere end 500 kvadratmeter store arkitektoniske perle af et arbejdende hus stå klar til at tage imod interesserede besøgende. På samme tid monolitisk og funktionelt udformet som en mellemting mellem et traditionelt dansk landbrug og en bageovn set udefra.
Målgruppen tæller alt fra madglade børnefamilier over skolebørn og studerende til professionelle bagere og andre fagfolk. Projektet realiseres nu oven på hele 15 års idéudvikling, forarbejde og fundraising.

Jørn Ussing Larsens mangeårige drøm nærmer sig virkeliggørelse med hjælp fra blandt andre arkitekt Reiulf Ramstad og formanden for driftsfonden, restauratør Uffe Nielsen.

Arkitektur med spændende detaljer
Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer, der blandt andet flere gange er nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award – arkitekturens svar på Oscar-statuetten. Kornets Hus bliver tegnestuens første byggeri i Danmark. Arkitekt Reiulf Ramstad benyttede rejsegildet som anledning til også at få drøftet væsentlige design- og håndværksmæssige detaljer med bygherre og entreprenør.
– I en tid, hvor der på en gang er fokus på det nordiske køkken, men også på fødevareetik og -forbrug, er det særligt spændende at være med til at skabe et stykke arkitektur, der understøtter en stor og væsentlig del af danskernes kultur. Og så selvfølgelig særligt i dag også opleve, at huset nu har taget fysisk form og fornemme gæsternes begejstring, sagde arkitekten blandt andet, mens han glædede sig over virkningen af husets store hvælvinger og skæve lysindfald.
– Et stykke arkitektur, som, jeg heldigvis fornemmer, både kommer til at fungere funktionelt og i sit udtryk spejler den store og vigtige historie, der skal fortælles. Og ikke mindst giver placeringsmæssig mening i sine omgivelser mellem mark og himmel.
Også direktør Karl Erik Slynge fra Trigon, Frederikshavn, der har vundet totalentreprisen, glædede sig i sin tale:
– En gang imellem er det jo bare skønt at få lov at arbejde med sådan en særlig og udfordrende opgave med raffineret arkitektur og specielle materialevalg. Det er ekstra spændende både håndværks- og planlægningsmæssigt.

Kornets Hus er en almennyttig fond, hvor ejerskabet fordeler sig mellem en ejendomsfond og en driftsfond. Idéen til Kornets Hus kom fra Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og ideen er videreudviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus.
Projektet realiseres takket være en række bidragsydere, herunder Foreningen Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden og LAG Nord.
Danmarks nye center for viden og inspiration om korn, ernæring og madkultur spirer lige nu op af jorden syd for Hjørring og forventes at være moden til at byde gæster velkommen fra årsskiftet 2019/20.
Projektet løber op i omkring 29 millioner kroner og omfatter byggeri af et hus på 520 kvadratmeter, udvikling af formidlingsaktiviteter samt anlæg af udendørsfaciliteter.

Skrevet i: Brød og kager, Forskning og uddannelse, Frugt og grønt

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik