• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMejeri29. 08. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Klumme: AI er svaret, hvis fødevareindustrien vil være et skridt foran

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMejeri29. 08. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Kunstig intelligens (AI) har for alvor ramt avisoverskrifterne de senere år, ikke mindst med lanceringen af ChatGPT. AI er dog ikke en ny teknologi. Siden 1950’erne har man forsket i AI. Men teknologien er nu så raffineret, at den kan gøre en reel forskel for måden, vi driver vores virksomheder på. Ifølge Infor høster især fødevareindustrien fordelene ved AI-teknologien.

Klummen er skrevet af Ole Rasmussen, der er Global Vice President, Product Management, Infor.

Fødevareindustriens markedsværdi forventes at nå svimlende 30 mia. dollars inden 2028, dvs. knap 205 mia. danske kroner, og der vil være store gevinster at hente med AI – hele vejen fra jord til bord.
Men hvad er AI konkret, og hvordan kan AI styrke fødevarevirksomheder? AI er en computers eller maskines evne til at efterligne menneskelig intelligent adfærd og udføre opgaver, som kræver menneskelig intelligens, såsom evnen til at tænke, ræsonnere, lære af erfaring og vigtigst af alt at træffe egne beslutninger.
Machine learning er en del af AI og består af computersystemer, der kan lære og tilpasse sig uden at blive programmeret eller hjulpet. Machine learning bruger algoritmer og statistiske modeller til intelligent analyse af data og drager konklusioner ud fra datamønstre, som man kan handle ud fra.
Overordnet set har AI (især machine learning) potentialet til at optimere alle områder af fødevareproduktionen. Med sin evne til at udregne på utallige dataværdier og parametre, samt udarbejde forskellige hvad-nu-hvis-scenarier kan machine learning både effektivisere og give nøjagtige og rettidige anbefalinger til alle mulige aspekter i forsyningskæden.

Fra virkelighedens verden
Her følger et par eksempler på anvendelsen af AI:

• Bedre optimering af vanding, gødning, foder og produktion: Machine learning kan give endnu mere indsigt og analyse. Det kan være en analyse af, hvilke marker skal vandes og hvornår, eller hvornår man skal bruge gødning i forhold til vejrudsigter baseret på data fra tidligere års høst, kvantitet og kvalitet af afgrøder samt vind og vejr.
Inden for aquakultur har virksomheden Nutreco opnået mere effektiv produktion med sundere rejer, samtidig med at der bruges 30 pct. mindre foder. Specifikt bruger virksomheden lydsensorer til at lytte til rejerne og forstå, hvornår de er sultne. Maskinlæring bestemmer derefter, hvornår og hvor meget rejerne skal fodres.

• Hurtigere produktanbefalinger til kunder: Den globale virksomhed Zeelandia Group, der udvikler og producerer ingredienser til bagerier, har implementeret en model baseret på machine learning, som anbefaler produkter til kunderne. Modellen adresserer udfordringerne med højere omkostninger og mangel på tilgængelige ingredienser og kan anbefale alternative produkter til bagerkunderne. Produktanbefalinger er blevet 83 pct. hurtigere at udarbejde, hvilket reducerer tiden fra 30 minutter til fem minutter. Det giver en bedre kundeoplevelse og øget omsætning pr. transaktion.

• Bedre kvalitet og mindre spild i produktionen: Den førende globale leverandør af gede- og økologisk koost, Amalthea, bruger machine learning til at gøre ostekvaliteten mere forudsigelig og maksimere udbyttet, opbygge kundeloyalitet og øge bæredygtigheden. Tidligere kunne Amalthea kun manuelt analysere mælkeydelsen på ugentlig basis, men machine learning giver indsigt i produktionsudbytte og årsager til udbytteændring med det samme. Ved at identificere smertepunkter og forbedre processer samtidigt har det reduceret Amaltheas samlede spild fra produktionen. For hver én pct. stigning i udbyttet forventer Amalthea at spare ca. 500.000 EUR.

Ovenstående eksempler bygger i høj grad på historiske data og realtidsdata. Men hvordan håndterer AI meget uforudsigelige forhold, som fx vejr og vind? Alle, der er involveret i fødevareindustriens forsyningskæde, skal ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) være mere modstandsdygtige og minimere deres brug af vand, energi og andre ressourcer. Også her kan AI bidrage positivt. Vejret er den mest uforudsigelige faktor for landbruget pt. Tørke i det kolde nord og oversvømmelser i syden er en realitet. Selvom datamønstrene er uforudsigelige, hjælper machine learning med bedre at forstå forretningsrisiciene ved vejrændringer, og hvilke forholdsregler man bør tage for at sikre høsten.
AI kan indfri uendeligt mange forretningsfordele i fødevareindustrien og – vigtigst af alt – sikre, at man er et skridt foran. Det kræver blot tilpasning til virksomhedens specifikke behov, tilstrækkelig dataindsamling og -behandling samt passende træning af AI-modeller.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik