• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMejeri29. 08. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Klumme: AI er svaret, hvis fødevareindustrien vil være et skridt foran

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMejeri29. 08. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Kunstig intelligens (AI) har for alvor ramt avisoverskrifterne de senere år, ikke mindst med lanceringen af ChatGPT. AI er dog ikke en ny teknologi. Siden 1950’erne har man forsket i AI. Men teknologien er nu så raffineret, at den kan gøre en reel forskel for måden, vi driver vores virksomheder på. Ifølge Infor høster især fødevareindustrien fordelene ved AI-teknologien.

Klummen er skrevet af Ole Rasmussen, der er Global Vice President, Product Management, Infor.

Fødevareindustriens markedsværdi forventes at nå svimlende 30 mia. dollars inden 2028, dvs. knap 205 mia. danske kroner, og der vil være store gevinster at hente med AI – hele vejen fra jord til bord.
Men hvad er AI konkret, og hvordan kan AI styrke fødevarevirksomheder? AI er en computers eller maskines evne til at efterligne menneskelig intelligent adfærd og udføre opgaver, som kræver menneskelig intelligens, såsom evnen til at tænke, ræsonnere, lære af erfaring og vigtigst af alt at træffe egne beslutninger.
Machine learning er en del af AI og består af computersystemer, der kan lære og tilpasse sig uden at blive programmeret eller hjulpet. Machine learning bruger algoritmer og statistiske modeller til intelligent analyse af data og drager konklusioner ud fra datamønstre, som man kan handle ud fra.
Overordnet set har AI (især machine learning) potentialet til at optimere alle områder af fødevareproduktionen. Med sin evne til at udregne på utallige dataværdier og parametre, samt udarbejde forskellige hvad-nu-hvis-scenarier kan machine learning både effektivisere og give nøjagtige og rettidige anbefalinger til alle mulige aspekter i forsyningskæden.

Fra virkelighedens verden
Her følger et par eksempler på anvendelsen af AI:

• Bedre optimering af vanding, gødning, foder og produktion: Machine learning kan give endnu mere indsigt og analyse. Det kan være en analyse af, hvilke marker skal vandes og hvornår, eller hvornår man skal bruge gødning i forhold til vejrudsigter baseret på data fra tidligere års høst, kvantitet og kvalitet af afgrøder samt vind og vejr.
Inden for aquakultur har virksomheden Nutreco opnået mere effektiv produktion med sundere rejer, samtidig med at der bruges 30 pct. mindre foder. Specifikt bruger virksomheden lydsensorer til at lytte til rejerne og forstå, hvornår de er sultne. Maskinlæring bestemmer derefter, hvornår og hvor meget rejerne skal fodres.

• Hurtigere produktanbefalinger til kunder: Den globale virksomhed Zeelandia Group, der udvikler og producerer ingredienser til bagerier, har implementeret en model baseret på machine learning, som anbefaler produkter til kunderne. Modellen adresserer udfordringerne med højere omkostninger og mangel på tilgængelige ingredienser og kan anbefale alternative produkter til bagerkunderne. Produktanbefalinger er blevet 83 pct. hurtigere at udarbejde, hvilket reducerer tiden fra 30 minutter til fem minutter. Det giver en bedre kundeoplevelse og øget omsætning pr. transaktion.

• Bedre kvalitet og mindre spild i produktionen: Den førende globale leverandør af gede- og økologisk koost, Amalthea, bruger machine learning til at gøre ostekvaliteten mere forudsigelig og maksimere udbyttet, opbygge kundeloyalitet og øge bæredygtigheden. Tidligere kunne Amalthea kun manuelt analysere mælkeydelsen på ugentlig basis, men machine learning giver indsigt i produktionsudbytte og årsager til udbytteændring med det samme. Ved at identificere smertepunkter og forbedre processer samtidigt har det reduceret Amaltheas samlede spild fra produktionen. For hver én pct. stigning i udbyttet forventer Amalthea at spare ca. 500.000 EUR.

Ovenstående eksempler bygger i høj grad på historiske data og realtidsdata. Men hvordan håndterer AI meget uforudsigelige forhold, som fx vejr og vind? Alle, der er involveret i fødevareindustriens forsyningskæde, skal ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) være mere modstandsdygtige og minimere deres brug af vand, energi og andre ressourcer. Også her kan AI bidrage positivt. Vejret er den mest uforudsigelige faktor for landbruget pt. Tørke i det kolde nord og oversvømmelser i syden er en realitet. Selvom datamønstrene er uforudsigelige, hjælper machine learning med bedre at forstå forretningsrisiciene ved vejrændringer, og hvilke forholdsregler man bør tage for at sikre høsten.
AI kan indfri uendeligt mange forretningsfordele i fødevareindustrien og – vigtigst af alt – sikre, at man er et skridt foran. Det kræver blot tilpasning til virksomhedens specifikke behov, tilstrækkelig dataindsamling og -behandling samt passende træning af AI-modeller.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik