• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltBrød og kagerFoodserviceLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Kantinevirksomhed omlægger til 100 pct. økologisk dansk mel og korn i nyt samarbejde

AktueltBrød og kagerFoodserviceLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

I en tid hvor bæredygtighed og lokale fødevarer får stadig større betydning, har kantinevirksomheden Kokkenes Køkken taget et markant skridt i retning af en mere ansvarlig kantinefremtid. Med en klar strategi for at fremme lokale råvarer, omlægger kantinevirksomheden fra 1. juni i år til 100 pct. økologisk mel og korn fra danske avlere. Med beslutningen reduceres antallet af leverandører i kategorien fra 14 til 2, og det årlige indkøb af mel og korn, som samlet tæller mere end 100 tons, flyttes fra udenlandske producenter til dansk økologisk landbrug, siger divisionschef i Kokkenes Køkken, Asmus Thorsøe Haman.

Mejetærsker i kornmark

Stor smag, høj kvalitet og ansvarligt fokus. Det er rammen for de mere end 10.000 måltider, som kantineleverandøren, Kokkenes Køkken, hver dag serverer på tværs af 40 kantiner i hele landet. Med en betydelig omlægning i indkøbsstrategien for mel og korn tager virksomheden fra 1. juni 2024 endnu et skridt i ansvarlighedens retning. 

Et nyt strategisk samarbejde med producenterne Mejnerts Mølle og Aurion sikrer fremover 100 pct. økologisk mel og korn i de mere end 40 kantinekøkkener, som Kokkenes Køkken drifter dagligt. Og at kantineleverandøren aktivt tager stilling til og sætter handling bag prioriteringen af danske råvarer, er et både vigtigt og markant skridt i ansvarlighedens retning, mener Peter Mejnertsen, direktør i Mejnerts Mølle: 

”Landbruget i Danmark kan forsyne danskerne med en lang række kvalitetsråvarer, som vi fremadrettet bør bruge i langt bredere omfang, end vi gør i dag. Det kræver selvsagt en markant adfærdsændring hos forbrugerne at mindske vejen fra muld til mund, og kantinerne spiller en vigtig rolle. De har hver dag mulighed for at inspirere danskerne til mere ansvarlige spisevaner gennem den mad, de serverer fra arbejdspladsernes kantinekøkkener – og det er helt afgørende at de som leverandører tager stilling til de råvarer de bruger – og sætter handling bag,” indleder han og uddyber: 

”At Kokkenes Køkken nu aktivt beslutter at udfase al mel og korn, der ikke er økologisk og dansk produceret, er et stærkt signal i markedet. Vi går til samarbejdet i fælles front for ambitionerne om et mere ansvarligt råvarevalg. Med et håb om, at det påvirker den almene danskers spisevaner positivt. Som råvareproducent er det meget værdifuldt, at aktører som Kokkenes Køkken har klare holdninger til arbejdet med ansvarlig fødevareproduktion. Det giver et fælles afsæt, hvor vi med en fuld værdikæde af dansk økologisk mel og korn kan vi levere det, der skal til for at realisere ambitionen,” afslutter Peter Mejnertsen. 

Markant fokusering i antal leverandører 

Beslutningen om et strategisk samarbejde, der udfaser brugen af al mel og korn, som ikke er økologisk og dansk produceret, betyder, at antallet af leverandører i kategorien fokuseres betragteligt. Alt imens kan gæsterne fremover kan se frem til endnu mere smag og kvalitet i den daglige frokost, forklarer divisionschef i Kokkenes Køkken, Asmus Thorsøe Haman: 

”Med en ambition om hver dag at gå på arbejde og gøre en forskel for vores gæster har vi indgået et strategisk samarbejde med to af markedets absolut mest visionære danske producenter af økologisk mel og korn. Vi udfaser af al mel og korn, der ikke er avlet og produceret inden for landets grænser, og i praksis betyder det, at antallet af leverandører reduceres fra 14 i både ind- og udland til 2 lokale producenter,” indleder han og tilføjer: 

”Samarbejdet betyder, at vi fremover flytter indkøbet af de mere end 100 tons mel og korn, som hvert år bliver brugt i vores køkkener, fra inden- og udenlandske producenter til kun at komme fra dedikerede økologiske landbrug inden for egne landegrænser. Fremover kan vores gæster se frem til brød og bagværk på en base af helt traditionelt stenformalet mel, der i sig selv bidrager til en daglig delikat spiseoplevelse i form af en rigere og mere kompleks smag med elementer fra hele kornet. Samtidig vil vores brød og bagværk blive bagt med et ekstra drys god samvittighed. Med valget af de to lokale møllerier følger nemlig også en beslutning om at mindske transporten fra jord til bord så meget som overhovedet muligt,” afslutter Asmus Thorsøe Haman. 

Fælles front for mere smag og kvalitet

At valget af leverandører, som fremover skal levere mel og korn til kantineleverandøren, er reduceret og faldet på netop Mejnerts Mølle og Aurion er ikke tilfældigt. Med mere end 10.000 dagligt spisende gæster fordelt over mere end 40 kantiner i hele landet har Kokkenes Køkken et fokus på at invitere danskerne inden for i landets egen køkkenhave. 

Og ambitionerne om et samarbejde i ansvarlighedens tegn bliver mødes med både opbakning og begejstring: 

”At have en klar holdning til, hvordan vi rykker den generelle sundhed og ansvarlighed hos danskerne i en positiv retning, er vigtig. Her spiller kantinekøkkener en vigtig rolle, og det er helt afgørende, at ønsket om ansvarlighed ikke parkeres i skyggen af økonomiske hensyn, for der er mange andre hensyn af mindst lige så stor betydning,” indleder Brian Tolstrup Nybo, direktør i Aurion, og uddyber: 

”Samarbejdet med Kokkenes Køkken betyder, at mange flere danskere fremover får glæde af de delikate danske afgrøder, der er dyrket af vores passionerede avlere. Hver dag gør de en kæmpe indsats for at levere råvarer, der er dyrket i naturlige kredsløb, hvor intet kunstigt er tilsat, og hvor forarbejdningen sker både skånsomt og med fokus på at sikre et absolut minimum af spild i bearbejdningsprocessen. Resultatet af dette arbejde kommer nu endnu bredere ud til de mange danskere, der besøger Kokkenes Køkkens kantiner, og det er et vigtigt skridt på vejen mod mere ansvarlige beslutninger hos den enkelte dansker,” afslutter Brian Tolstrup Nybo.  

Skrevet i: Aktuelt, Brød og kager, Foodservice, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik