• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosDrikkevarerFoodserviceTop30. 11. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Juletendenser peger på lavere alkoholprocenter

Detailhandel og en grosDrikkevarerFoodserviceTop30. 11. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Der er godt nyt til dem, der ikke har lyst til at drikke, men gerne vil deltage på lige fod i juletidens selskabeligheder uden at nøjes. Udvalget af alkoholfri øl har nemlig aldrig været større.

(Image by Luis Wilker Perelo WilkerNet from Pixabay)

I de seneste år har især mindre bryggerier meldt sig på den alkoholfri bane med innovative øl med mindre alkohol. Denne udvikling er for alvor nået ud til restauranter og supermarkeder, der satser stort på kategorien i juletiden.

Specialbryggeriet TeeDawn har gennemført et kvalitativt feltstudie blandt 300 restauranter, grossister og supermarkeder med henblik på at kortlægge udviklingen i det alkoholfri udvalg i julen 2019. Analysen levner ingen tvivl om, at alkoholfri og såkaldte session-øl med mindre alkohol er på vej til at blive
en integreret og accepteret del af den danske jul.

Fem ud af ti supermarkeder har en alkoholfri sektion

TeeDawns feltstudier blandt supermarkederne viser, at man i denne sektor satser på øl med mindre alkohol. Her finder forbrugerne de kendte mærker side om side med et udvalg fra mindre bryggerier. Fem ud af ti supermarkeder har sågar etableret en speciel sektion, hvor det alkoholfri og lavalkoholiske øl er samlet. I disse sektioner kan forbrugerne ofte vælge mellem mere end 20 forskellige varianter. Wika/Meny i Køge huser en af landets største og mest respekterede specialafdelinger for øl, og som regel er det stærke øl. Men også her mærker afdelingsleder og øl-entusiast Brian Lindberg Hansen en nærmest eksplosiv interesse for alkoholfri øl:
– At brygge øl uden alkohol svarer til at bage kage uden sukker, smør og fløde. De mange øl-entusiaster blandt vores kunder ved – bedre end nogen – at det kræver en dygtig brygger at skabe en velsmagende øl uden alkohol. Derfor er de nysgerrige på denne kategori, og vi er vidner til en voldsom og spændende udvikling i disse år. Som supermarked har vi de senere år oplevet vækstrater på flere hundrede procent i det alkoholfri salg. Vi ser samtidig, at det såkaldte ”session-segment”, altså specialøl med 2-3 procent alkohol, vinder frem, ikke mindst i form af jule-øl.

Det er TeeDawn, der står bag analysen, som viser en øget interesse for, og udvalg af, alkoholfri øl. Tendensen bakkes op af tal fra Plato Logic, der fortæller om et øget salg af alkoholfri øl på verdensplan.

Julen er hjerternes tid – ikke alkoholens
Som et håndgribeligt tegn på udviklingen planlægger Wika/Meny i Køge sågar at afholde en alkoholfri øl-festival i starten af december for at få endnu flere forbrugere til at få øjnene op for de mange gode alkoholfri alternativer. Otte ud af ti restauranter tilbyder mindst én alkoholfri øl Feltstudiet afdækker desuden, at otte ud af ti restauranter tilbyder mindst én alkoholfri øl. Over halvdelen giver sågar gæsterne valget mellem to eller tre alkoholfri øl-varianter. Navnlig de københavnske restauranter har et bredt udvalg i mikrobryggede øl-varianter med mindre eller ingen alkohol. Det gælder f.eks. den velkendte Sokkelund Cafe & Brasserie på Frederiksberg, hvor gæsterne kan vælge mellem hele fire forskellige alkoholfri øl, hvoraf tre er fra et mikrobryggeri. Restaurantchef Morten Gregersen fortæller:
– For fem år siden introducerede vi som de første på den københavnske restaurantscene en serie øl med mindre alkohol. Vores gæster har kvitteret for dette valg, hvorfor vi løbende har styrket udvalget. I dag udgør de alkoholfri øl en synlig andel af vores samlede øl-salg, ligesom vi også ser en stigning i andre alkoholfri drikke. I forbindelse med julens arrangementer har vi mange gæster, som forventer, at der er et bredt udvalg for alle temperamenter, så ingen skal nøjes.

Stifter Henrik Wiese fra TeeDawn er glad for udviklingen, for bryggeriet er grundlagt på en vision om at inspirere til en mere inkluderende og moderat alkoholkultur:
– Alkoholprocenterne i øllet er på vej ned, og til næste år vil vi uden tvivl se et større udvalg af alkoholfri og lavalkoholiske jule-øl. Sidste år lancerede vi vores egen lette jule-øl, Light in the Dark, og forudbestillingerne begyndte allerede at tikke ind i august måned. Vi glæder os til at se endnu flere bryggerier, der melder sig på banen med højtids-øl med mindre alkohol.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Drikkevarer, Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik