• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

”Jeg er ikke sikker på, at danskerne er klar til insekter endnu, men det bliver de.”

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det summer hos ENORM Biofactory A/S i Flemming lidt uden for Horsens. Her flyver godt 50 mio. tropiske soldaterfluer rundt og formerer sig. Larverne bliver til olie og mel. Med hjælp fra to EU-projekter, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støttede, blev virksomheden kvalitetscertificeret og fik sparring i finansieringsprocessen.

ENORM Factory A/S producerer godt 36.500 ton fluelarver, 2500 ton insektolie og 11.000 ton insektproteinmel om året. Lige nu bliver det brugt i blandt andet dyrefoder, men den ene af de to direktører i virksomheden, Carsten Lind Pedersen, er sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid, før det bliver brugt i menneskemad. 

”Danskerne er ikke helt klar til at spise insekter endnu, men det skal de nok blive,” fortæller han, og peger på en stor stak larver, der vrider sig oveni hinanden. 

Han tager en levende larve op, kigger på den og siger: 

”Der er den der ad-effekt i insekter, men i det øjeblik, hvor man ikke skal se larven i øjnene, inden man skal spise den, så tror jeg egentlig ikke, det betyder så meget længere. Så jeg plejer at kalde dem labre larver,” griner han. 

Insektolie og insektmel

Han er selv klar til at spise larveolie og er overbevist om, at olien bliver det første af virksomhedens produkter, der bliver til fødevarer til mennesker, og det er blandt andet, fordi det er bedre og sundere end for eksempel palmeolie.

”Med en ansvarlig insektproduktion og værdikæde kan det være langt bedre for miljøet at spise insektolie fremfor for eksempel palmeolie, og så har det jo ernæringsmæssigt sunde effekter, fordi den langt overvejende fedtsyre i larveolien er laurinfedtsyre, som har en antibakteriel effekt. Så hvis du spiser det og har diarré, så vil det forsvinde. Det har vi set med smågrise, så man her kan blive fri for at bruge zink eller medicin,” forklarer han. 

Derefter vil insektmel blive serveret på tallerknerne hjemme hos familien Danmark, mener han. 

”Næringsindholdsmæssigt er larveprotein jo egentlig det samme som et animalsk protein, ligesom når du spiser en flæskesteg, en mørbrad eller noget tredje, det her er bare tørret til mel. Det vil vi kunne raffinere yderligere, så det bliver fuldstændig smagløst. Det kan bruges i for eksempel pasta eller proteinbarer, hvor man vil tilføre protein, og her vil man ikke tænke på, at det er insekter, men at det er bæredygtigt og sundt, er jeg sikker på.” 

Vejen til fødevarerne er ikke så udbredt, som Carsten ønsker, men den er kridtet op. 

”Der har været forsøg, hvor larveolien er brugt i hudcremer, men også i chokolade, så det er allerede i fødevarer – godt nok i en testfase stadigvæk, men det er i gang.”  

Rygstøtte i mellemfasen

Bag Carsten står en stærk kvinde, der har været med siden virksomhedens spæde start i 2018. Hun hedder Jane Lind Sam og er Carstens datter. Carsten har en baggrund som landmand, mens Jane er uddannet i medievidenskab. 

”Med min baggrund har jeg været på udebane siden starten af rejsen, og jeg har skullet lære det hele fra bunden, så vi greb det selv ret græsrodsagtigt an. Jeg har haft den rolle, at hvis der var et hul, skulle jeg udfylde det. Så da vi skulle have en vigtig GMP+-certificering for at kunne sælge vores olie og mel til dyrefoder, fik vi starthjælp gennem et projekt, hvor vi fik støtte til en ekstern konsulent,” forklarer Jane. 

Jane er også direktør i virksomheden, og det er hende, der har stået for arbejdet med at få søgt midlerne. ENORM Biofactory har været med i to EU-projekter, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

”Vi var nok et sted i mellemfasen, da vi deltog. Og her blev jeg beriget med at få udviklet en hel masse kompetencer, jeg stadig trækker op fra rygsækken. Derudover har vi fået sparring, der har målrettet projektet, og så er netværk guld værd, når man er iværksætter, og det har vi også fået dyrket i forbindelse med de her projekter. Vi har været få ansatte længe, men nu er vi vækstet og har 60 medarbejdere.” 

Insekterne kommer

Over halvdelen af foderet til larverne består af restprodukter fra danske fødevarevirksomheder. Det er blandt andet fra mælke- og osteproduktion, ølproduktion eller juicerester, forklarer Carsten. 

”Det hele bliver dumpet i en stor kasse, og så bliver der lukket larver ned i. Fra restproduktet bliver placeret i kassen sammen med larverne, til der er et færdigt produkt, går der ca. 12 dage. I den tid er der ingen medarbejdere, der rører produktet, da det hele sker med robotter, så vores personale tjekker kun maskinerne. 1/3 af al den energi, vi bruger, kommer fra varmegenvinding, som vi selv har her på gården.” 

Når både Jane og Carsten fortæller om ENORM Biofactory, er det nemt at spotte, at det grønne fokus fylder meget, og at de vægter det højt i virksomheden. Men det udelukker ikke, at Jane kunne finde på at søge puljer med et grønt fokus. 

”Jeg er selv ret nørdet inden for ESG, og jeg har taget en Mini MBA i Sustainability Management, så derfor har vi ikke søgt støtte for at løse opgaver inden for området ved hjælp af eksterne konsulenter. Men hvis jeg i fremtiden har en medarbejder, der er i gang med et projekt, hvor en af indsatserne passer godt i projektet, så kunne vi godt finde på at søge igen. Jeg vil dog hellere opkvalificere egne medarbejdere, end at løse diverse opgaver ved hjælp af konsulenter. Det er værdifuldt, at viden og kompetencer bliver forankret her,” forklarer hun, og Carsten supplerer:

”Vores kunder efterspørger et Footprint, CO2 osv. så derfor har vi det her fokus. For 5-6 år siden var der for eksempel ikke nogen, der tænkte på, at de kunne levere restprodukter til larver, det ville de grine af, hvis jeg spurgte. Nu er der faktisk virksomheder, der kommer og spørger, om vi kan bruge deres restprodukter. Og dem vil vi gerne overtage, da efterspørgslen på insektmel og insektolie aldrig har været større. Så vi kommer ikke uden om, at insekterne kommer, og vi spiser dem meget snart,” slutter Carsten. 

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik