• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerDrikkevarerFoodserviceTop14. 05. 2018 | Kasper Mundt-Nielsen

Haps haps haps: smørrebrød og snaps

Brød og kagerDrikkevarerFoodserviceTop14. 05. 2018 By Kasper Mundt-Nielsen

Til smørrebrød hører sig en snaps til, mener Christianshavns Færgecafés Erik Frandsen, der serverer moderne fortolkninger af klassisk smørrebrød med en lang række hjemmelavede snapse som sidevogn.

Atmosfæren og stemningen er nærmest ikke til at skære igennem, når man træder ind på den gamle og stolte Christianshavn Færgecafé. Bygningen står flot og autentisk maritimt; det er som at træde ind i en tidslomme fra det tidlige 20. århundrede, komplet med koøje, bindingsværk, plankegulve, dekorative modelskibe og mange glade gæster. I dag er færgecaféen særdeles velbesøgt til både frokost og aften, men sådan har det ikke altid været. Da den nuværende ejer, Erik Frandsen, overtog roret, stod det klart, at der skulle en stor indsats til at få vendt skuden, og en af de ting, der skulle være med til at definere den nye stil på Christianshavns Færgecafé, var snaps.
– Jeg begyndte at eksperimentere med hjemmelavede snapse, for jeg ville gerne give gæsterne en særlig oplevelse, når de besøgte Christianshavns Færgecafé. Vi serverer også de traditionelle snapse og akvavitter, men når man går ud og spiser, er man jo ofte interesseret i at prøve unikke ting og få nye oplevelser, så jeg gør en dyd ud af at kunne servere specielle og velsmagende snapse, som man ikke lige kan finde i supermarkedet, fortæller Erik Frandsen, der både er kok og restauratør.

Enormt snapsekort
Den første snaps, Erik lavede, er den dag i dag blandt de mest populære på det store snapsekort, som indeholder intet mindre end 30 hjemmelavede snapse og selvfølgelig også en lang række kommercielt producerede snapse og akvavitter.
– Et godt råd, når man skal lave snaps, er at tage udgangspunkt i noget, man godt kan lide. Jeg elsker estragon, hvilket blev basen i min første snaps: Christianshavnerurten, som indeholder estragon, fennikel og en smule ingefær. Jeg kalder den snapsens bearnaise, og så går den rigtigt godt til fisk.
Christianshavnerurten er en markant anderledes oplevelse end en akvavit, da der ingen kommen er i, og så er den en smule til den søde side, men den kan det, en snaps skal: Den smager godt, og så renser den paletten, så man får optimal nydelse af maden.
– Jeg var faktisk ikke snapsedrikker, da jeg begyndte mine eksperimenter, men det lykkedes mig at skabe en række snapse, jeg syntes, smagte godt. I dag bruger jeg mindre sukker, end jeg gjorde, da jeg startede, for sukker giver et lidt mudret billede og en træthedsfornemmelse, ligesom hvis man drikker for meget sodavand til maden, forklarer Erik Frandsen, som i dag må have fortjent mærkatet snapsedrikker, og fortæller endvidere, at han bruger en Klar Brøndum som base, da den er smagsneutral, men med en smule restsødme, der fjerner den metalliske smag fra den rene alkohol.
– Den synes jeg smager bedst, og for mig er den gode smag altafgørende.

Moderne tilgang til smørrebrød
Det har ikke kun været snaps, der har tiltrukket de mange gæster. Maden spiller selvfølgelig også en stor rolle.
– Vi laver dansk smørebrød. Vi tager klassiske retter og serverer dem bedre – synes vi selv – end du har fået dem før. Der er mange dejlige, klassiske retter, der er lidt tunge i det, og dem pifter vi lidt op.
For at kunne servere det bedste smørrebrød for gæsterne har Erik Frandsen gjort sig mange overvejelser for at finde de bedste ingredienser til både snaps og mad.
– Vi laver alt fra bunden selv og bruger kun de bedste råvarer. Grisen har krølle på halen, og vi går meget op i at bruge råvarer, der er i sæson.
En af deres signaturretter er karrysilden, som de skiller ad og bygger op på en alternativ måde.
– Vi dekonstruerer simpelthen karrysilden. I stedet for at servere silden i en mayonnaisecreme, marinerer vi silden i karry og gastrik, og så serverer vi en skalotteløgscreme til og garnerer den med lidt æble og purløg. Vi leger også med tataren, som vi serverer med en mayonnaise i stedet for æggeblomme. Kødet er hakket med salt for ekstra smag, og så lægger vi kødet løst på rugbrødet. Toppingen er efter sæson, om vinteren er det en julesalat med tyttebær og sluttet af med ristede løg.

Kom med på Eriks Snapseskole
Oplevelsen med den moderne tilgang til smørrebrødet og Christianshavns Færgecafés egne snapse når en højere enhed, da jeg smager på estragonsnapsen Christianshavnerurten til et stykke smørrebrød med roastbeef, hvor remouladen er skiftet ud med en bearnaisecreme. Parringen af den lidt søde, lakridsede, men stadig forfriskende snaps komplementerer tilbehøret til roastbeefen og renser samtidig paletten, der giver plads til nydelsen af den flot skårne roastbeef.
Og det er en af de store fordele, det store og hjemmebryggede snapsekort giver: Det er muligt at parre alverdens afskygninger af fisk, kød og salater med snapsen og derved give gæsten en helt særlig oplevelse.
Gæsterne har da også taget særdeles godt imod både smørrebrød og snapse. Faktisk så godt, at Erik Frandsen har oprettet en særlig Snapseskole på Christianshavns Færgecafé. Flere gange om året afholdes der Snapseskoler, hvor alle kan deltage og få et indblik i trækketider, smagskombinationer, alkohol, urter, blomster med mere og samtidig få et godt måltid ved siden af.

Erik Frandsen giver desuden fem gode råd til hjemmeproduktion af snaps i denne udgave af Food&Drink, hvor det helt store tema er smørrebrød. Læs med for gode opskrifter, spændende øl-pairings og meget, meget mere ved at klikke her.

Skrevet i: Brød og kager, Drikkevarer, Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik