• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed20. 02. 2024 | Mikkel Bækgaard

GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer

DrikkevarerLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed20. 02. 2024 By Mikkel Bækgaard

Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.

Foto: Freepik.com

Hører du til blandt dem, der er drønet rundt i en udlejet Fiat Panda på de solbeskinnede, kurvede veje i de store vindistrikter, genkender du med sikkerhed det charmerende syn af vinranker på begge sider af vejen.  

For dem der deler glæden over vinbranchen med vores sydeuropæiske naboer, er synet af de mange tusinde vinstokke langs landevejene sikkert et smukt sceneskift fra de danske landeveje, om end udsigten til vinranker stadig bliver et mere udbredt syn i Danmark.

Men for at opretholde kvantiteten og kvaliteten i druerne, anvender europæiske, konventionelle vinproducenter betydelige mængder sprøjtemidler.

Dét er nødvendigt for at opretholde en ensartet smag og duft, hvorfor det er en svær opgave at dyrke druer uden brug af pesticider. Om det fortæller projektleder for Esben Misfeldt:

”Der er behov for at finde løsninger på problematikken med svampesygdomme i vinmarker, da de reducerer vores udbytte markant. Hvis det skal være interessant at dyrke noget økologisk, skal vi gerne være næsten lige så effektive som de konventionelle. Men hvis vi ikke har metoder til at holde vores planter sunde, så får vi hverken den samme kvantitet eller kvalitet ud af vores produktioner.”

Faktisk så vinindustrien indtil for nylig ind i en fremtid, hvor det kunne blive en ganske udfordrende opgave at producere vin. I 2020 godkendte Europa-Kommissionen ’Den europæiske grønne aftale’, som særligt indeholdte ét punkt, der kunne udfordre producenterne: Brugen af pesticider skulle reduceres med 50% inden 2030.

Ambitionen blev dog trukket tilbage i februar 2024 efter protester fra europæiske landbrugere.

Ikke desto mindre har Europa-Kommissionen fokus på at mindske forbruget af pesticider, hvilket har motiveret GUDP-projektet ”Nye metoder til bekæmpelse af svampesygdomme i økologisk vinavl” til at udvikle pesticidfrie metoder, der kan anvendes af økologiske vinproducenter:

”Druer er en ekstrem miljøbelastende afgrøde, når det kommer til anvendelse af sprøjtemidler. Det hænger ikke så godt sammen med, at EU har haft et stort fokus på at mindske brugen af pesticider. Det betyder, at vi i vinbranchen skal se mod nye løsninger. Derfor lavede vi projektet, da vi kommer til at stå med en økologisk vinmark uden redskaber til at passe den. Det er ikke holdbart.”, fortæller projektleder Esben Misfeldt.

Projektet har som mål at udvikle tre metoder til bekæmpelse af svampesygdomme, der er mindre miljøbelastende sammenlignet med brugen af traditionelle sprøjtemidler.

Tre redskaber til den økologiske vinværktøjskasse 

Med et tilsagn på knap 3,6 mio. kroner vil projektet fokusere på at reducere svampesygdomme i økologiske vinmarker og dermed sikre bedre ressourceudnyttelse i produktionen. Det vil projektet gøre gennem forsøg, der kan give producenterne nyttige redskaber til værktøjskassen.

Det første redskab er en mekanisk metode, der inkluderer at planten rystes på et særligt tidspunkt i sæsonen.

Det forholder sig nemlig således, at sygdomme i drueklaserne ofte skyldes dødt plantemateriale. Det døde plantemateriale skabes naturligt, da hver enkel lille drue starter som en blomst med blade der, når den er afblomstret, bliver liggende mellem drueklaserne som dødt plantemateriale.

Det døde plantemateriale er især næring for svampesygdommen, Botrytis. Om rystemetoden fortæller Esben Misfeldt:

”Vi har ombygget en høstmaskine, som normalt ryster druerne af under høst, til i stedet at ryste det døde plantemateriale ud, når druerne har afblomstret. Det er en metode, der er undersøgt og afprøvet i New Zealand med 50% mindre forekomst af svampesygdomme. Derfor vil vi se på, hvilke resultater vi kan få af den metode med vores druesorter i dansk klima.”

Andet og tredje redskab går hånd i hånd, da de begge skal være med til at aktivere og fremme planternes immunforsvar, så de er mere modstandsdygtige overfor sygdomme.

Her vil projektet se nærmere på, hvordan man kan sprøjte planterne med mikronæringsstofferne Botrylles og kobber på de helt rigtige tidspunkter:

”Vi har en teori om, at Botrylles ikke bare er et næringsstof, men at det simpelthen også kan fungere som en slags vaccine til at styrke plantens immunforsvar. Vi er i gang med at lave forsøg, der kan pege på, hvornår planten skal have en booster med det for at stå stærkest imod sygdomme. I forhold til brug af kobber handler det også om, hvad det rette tidspunkt til udlægning er. Foruden de mikronærende egenskaber, som kobber har, er teorien, at den rette timing vil kunne hjælpe planterne i deres forsvar mod sygdomme.” forklarer Esben Misfeldt. 

Udsigt til strategi for økologisk dansk vinproduktion 

Projektperioden strækker sig over tre år og dermed tre sæsoner med forsøg på vingården Tusen Vin i Holbæk. Sideløbende laver København Universitet forsøg, hvor metoderne afprøves under kontrollerede forhold.

Resultaterne fra begge steder skal munde ud i en strategi for, hvordan producenterne bedst anvender de nye redskaber.

”Hvis vi blot kan gå ind og dyrke en procentdel mere vindruer på den samme vinmark, som før ville være gået til spilde, så vil det reducere vores miljøbelastning. Det ser vi frem til, og så ser vi også frem til, at vores strategi kan bidrage med nogle værktøjer til at have en sund og velpasset mark.”

Således har projektet potentiale til at mindske pesticidforbruget, optimere ressourceudnyttelsen, styrke nationaldyrkning og handel gennem forbedring af vilkår for økologisk dansk vin.

Skrevet i: Drikkevarer, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik