• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed20. 02. 2024 | Mikkel Bækgaard

GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer

DrikkevarerLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed20. 02. 2024 By Mikkel Bækgaard

Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.

Foto: Freepik.com

Hører du til blandt dem, der er drønet rundt i en udlejet Fiat Panda på de solbeskinnede, kurvede veje i de store vindistrikter, genkender du med sikkerhed det charmerende syn af vinranker på begge sider af vejen.  

For dem der deler glæden over vinbranchen med vores sydeuropæiske naboer, er synet af de mange tusinde vinstokke langs landevejene sikkert et smukt sceneskift fra de danske landeveje, om end udsigten til vinranker stadig bliver et mere udbredt syn i Danmark.

Men for at opretholde kvantiteten og kvaliteten i druerne, anvender europæiske, konventionelle vinproducenter betydelige mængder sprøjtemidler.

Dét er nødvendigt for at opretholde en ensartet smag og duft, hvorfor det er en svær opgave at dyrke druer uden brug af pesticider. Om det fortæller projektleder for Esben Misfeldt:

”Der er behov for at finde løsninger på problematikken med svampesygdomme i vinmarker, da de reducerer vores udbytte markant. Hvis det skal være interessant at dyrke noget økologisk, skal vi gerne være næsten lige så effektive som de konventionelle. Men hvis vi ikke har metoder til at holde vores planter sunde, så får vi hverken den samme kvantitet eller kvalitet ud af vores produktioner.”

Faktisk så vinindustrien indtil for nylig ind i en fremtid, hvor det kunne blive en ganske udfordrende opgave at producere vin. I 2020 godkendte Europa-Kommissionen ’Den europæiske grønne aftale’, som særligt indeholdte ét punkt, der kunne udfordre producenterne: Brugen af pesticider skulle reduceres med 50% inden 2030.

Ambitionen blev dog trukket tilbage i februar 2024 efter protester fra europæiske landbrugere.

Ikke desto mindre har Europa-Kommissionen fokus på at mindske forbruget af pesticider, hvilket har motiveret GUDP-projektet ”Nye metoder til bekæmpelse af svampesygdomme i økologisk vinavl” til at udvikle pesticidfrie metoder, der kan anvendes af økologiske vinproducenter:

”Druer er en ekstrem miljøbelastende afgrøde, når det kommer til anvendelse af sprøjtemidler. Det hænger ikke så godt sammen med, at EU har haft et stort fokus på at mindske brugen af pesticider. Det betyder, at vi i vinbranchen skal se mod nye løsninger. Derfor lavede vi projektet, da vi kommer til at stå med en økologisk vinmark uden redskaber til at passe den. Det er ikke holdbart.”, fortæller projektleder Esben Misfeldt.

Projektet har som mål at udvikle tre metoder til bekæmpelse af svampesygdomme, der er mindre miljøbelastende sammenlignet med brugen af traditionelle sprøjtemidler.

Tre redskaber til den økologiske vinværktøjskasse 

Med et tilsagn på knap 3,6 mio. kroner vil projektet fokusere på at reducere svampesygdomme i økologiske vinmarker og dermed sikre bedre ressourceudnyttelse i produktionen. Det vil projektet gøre gennem forsøg, der kan give producenterne nyttige redskaber til værktøjskassen.

Det første redskab er en mekanisk metode, der inkluderer at planten rystes på et særligt tidspunkt i sæsonen.

Det forholder sig nemlig således, at sygdomme i drueklaserne ofte skyldes dødt plantemateriale. Det døde plantemateriale skabes naturligt, da hver enkel lille drue starter som en blomst med blade der, når den er afblomstret, bliver liggende mellem drueklaserne som dødt plantemateriale.

Det døde plantemateriale er især næring for svampesygdommen, Botrytis. Om rystemetoden fortæller Esben Misfeldt:

”Vi har ombygget en høstmaskine, som normalt ryster druerne af under høst, til i stedet at ryste det døde plantemateriale ud, når druerne har afblomstret. Det er en metode, der er undersøgt og afprøvet i New Zealand med 50% mindre forekomst af svampesygdomme. Derfor vil vi se på, hvilke resultater vi kan få af den metode med vores druesorter i dansk klima.”

Andet og tredje redskab går hånd i hånd, da de begge skal være med til at aktivere og fremme planternes immunforsvar, så de er mere modstandsdygtige overfor sygdomme.

Her vil projektet se nærmere på, hvordan man kan sprøjte planterne med mikronæringsstofferne Botrylles og kobber på de helt rigtige tidspunkter:

”Vi har en teori om, at Botrylles ikke bare er et næringsstof, men at det simpelthen også kan fungere som en slags vaccine til at styrke plantens immunforsvar. Vi er i gang med at lave forsøg, der kan pege på, hvornår planten skal have en booster med det for at stå stærkest imod sygdomme. I forhold til brug af kobber handler det også om, hvad det rette tidspunkt til udlægning er. Foruden de mikronærende egenskaber, som kobber har, er teorien, at den rette timing vil kunne hjælpe planterne i deres forsvar mod sygdomme.” forklarer Esben Misfeldt. 

Udsigt til strategi for økologisk dansk vinproduktion 

Projektperioden strækker sig over tre år og dermed tre sæsoner med forsøg på vingården Tusen Vin i Holbæk. Sideløbende laver København Universitet forsøg, hvor metoderne afprøves under kontrollerede forhold.

Resultaterne fra begge steder skal munde ud i en strategi for, hvordan producenterne bedst anvender de nye redskaber.

”Hvis vi blot kan gå ind og dyrke en procentdel mere vindruer på den samme vinmark, som før ville være gået til spilde, så vil det reducere vores miljøbelastning. Det ser vi frem til, og så ser vi også frem til, at vores strategi kan bidrage med nogle værktøjer til at have en sund og velpasset mark.”

Således har projektet potentiale til at mindske pesticidforbruget, optimere ressourceudnyttelsen, styrke nationaldyrkning og handel gennem forbedring af vilkår for økologisk dansk vin.

Skrevet i: Drikkevarer, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik